Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Konvansiyonel bankacılık ile İslami bankacılık bir arada yaşamak zorunda" dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ev sahipliğinde İslam Kalkınma Bankası iş birliği ile gerçekleştirilen "İslami Finansman Araçları: Türkiye İçin Beklentiler ve Fırsatlar" konulu konferansta "İslami Finans Çevresinde Düzenlemelere Bakış" başlıklı panelde konuşan Turhan, şunları ifade etti:
"Standardizasyonun olmadığı bir ortamda İslami finans yapılıyor, yani işler zor. 2007-2008 yılında feci bir krizle karşılaştık. Bu kriz hala hayatlarımızı etkilemeye devam ediyor. Bu krizin nedenlerinden bir tanesi düzenleyici tahkim idi. Aynı şeyi bugün artık yaşamamalıyız. Çünkü içinde yaşadığımız dünya birlikte varolduğumuz bir dünya. Konvansiyonel bankacılık ile İslami bankacılık bir arada yaşamak zorunda. Yapacağımız en kötü şey bu iki sistem arasında düzenleyici bir tahkime gitmek.".
Bu riski ortadan kaldırmak için standardizasyonların oluşturulması gerektiğine işaret eden Turhan, bu nedenle anlamların her iki taraf için de anlaşılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
"İslami finans pazarında Türkiye'nin Yeri" konulu panelde moderatörlük yapan Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Türkiye'de katılım bankacılığının klasik bankacılığa göre daha hızlı büyüdüğünü ancak gidilecek daha çok yerin olduğunu söyledi.
Türkiye'de katılım bankacılığının sektörden aldığı payın yüzde 5,3 olduğunu hatırlatan Yahşi, bu oranın yüzde 10-20 seviyelerine çekilmesi gerektiğini belirterek, "Diğer ülkelerde katılım bankalarının aldığı pay ise yüzde 50'lere ulaştı. İkili bankacılık uygulayan ülkelere ise bu oran yüzde 20 seviyelerinde görülüyor" dedi.
Düzenleyici otoritelerin İslami bankacılık çerçevesini geliştirme konusunda aktif olduğunu düşündüğünü dile getiren Yahşi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'nın İslami finans sektörünün gelişimi için her türlü altyapının hazırlanması konusunda katkılar sağladığını ifade etti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'İslami Finansman Araçları: Türkiye İçin Beklentiler ve Fırsatlar' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?