Isparta'nın "gül sarması" yurt içinde ve dışında ağızları tatlandırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Isparta'nın "gül sarması" yurt içinde ve dışında ağızları tatlandırıyor

Isparta\'nın "gül sarması" yurt içinde ve dışında ağızları tatlandırıyor

Türkiye'nin gül bahçesi olarak nitelendirilen Isparta'da, gülden yapılan lokumlar dünyanın dört bir yanında beğeniyle tüketiliyor.

02.04.2023 12:13  Güncelleme: 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin gül bahçesi olarak nitelendirilen Isparta'da, gülden yapılan lokumlar dünyanın dört bir yanında beğeniyle tüketiliyor.

Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin Bulgaristan'dan bastonun içine saklayarak getirdiği gül fidanı bugün Ispartalıların ve bölge halkının önemli bir geçim kaynağı haline geldi.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan kentte kozmetiğin dışında gıda sektöründe de kullanılan gülden elde edilen reçel ve lokumlar vazgeçilmez lezzetler arasında yerini alıyor.

Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) tarafından doğal gül yapraklarından üretilen "gül sarması", yurt içinde ve dışında talep görüyor.

Yaş ve kuru gül yapraklarından lokum

GÜLBİRLİK Gıda Ustası Ahmet Çelik, AA muhabirine, gülün her yerini değerlendirdiklerini ve ticarete kazandırdıklarını söyledi.

Kozmetikte dünya pazarında yerini alan gülün, gıda sektöründe de önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Çelik, özellikle gül lokumunun büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Gül bahçelerinde yetişen çiçeklerin yapraklarının lokumla buluşması sonucu "gül sarması" ürettiklerini anlatan Çelik, şunları söyledi:

"Gül sarması, eşsiz tadı ve ağızda dağılan lezzetiyle Isparta'ya özgü bir lokum. Bu lokumu yapmak için kazana su ve nişasta ekliyoruz. Nişasta eridikten sonra şeker ve limon tuzu katıp, kaynatıyoruz. Lokumumuz bal kıvamını aldıktan sonra mevsiminde topladığımız gül yapraklarınızı ekliyoruz. İyice kaynadıktan sonra ağda kıvamına gelir. Uygun kaplara boşaltıp, merdane yardımıyla açarız ve bir gün bekletiriz. Son olarak lokumu kuru gül yapraklarına batırıp 'gül sarması' haline getiririz ve paketleme işlemine geçeriz."

Çelik, gül sarmasında tamamen doğal gül ürünlerini kullandıklarını vurguladı.

Yılda 5 ton ihraç ediliyor

GÜLBİRLİK Gıda Mühendisi Alper Bestelci de üretilen gül sarmasının belli gıda testlerinden geçtikten sonra yurt içinde ve yurt dışında satışa sunulduğunu kaydetti.

Dünya sofralarına en iyi gül lokumunu ulaştırdıklarını dile getiren Bestelci, "Gül sarması, ABD ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde ilgi görüyor. Yıllık 5 tonluk bir ihraç gerçekleştiriliyor. Yurt içinde de ciddi talep var." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Isparta'nın 'gül sarması' yurt içinde ve dışında ağızları tatlandırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement