İtalya İspanya Avustralya Krizi 99 Milyarla Aşacak - Son Dakika
Ekonomi

İtalya İspanya Avustralya Krizi 99 Milyarla Aşacak

İtalya İspanya Avustralya Krizi 99 Milyarla Aşacak

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, Ülkede 133 Bin Kişiye Yeni İş Olanağı Sağlayacak 9.9 Milyar Dolarlık (7.8 Milyar Euro) Bir Paket Müjdesi Verdi.

30.11.2008 01:32

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, ülkede 133 bin kişiye yeni iş olanağı sağlayacak 9.9 milyar dolarlık (7.8 milyar Euro) bir paket müjdesi verdi.

Ekonomik krizden en büyük darbeyi yiyen ülkeler arasında yer alan İtalya ve İspanya da krize önlem olarak paket açıkladı. Buna göre İtalya 80 milyar Euro harcayarak, daha fakir ailelere ve mortgage mağdurlarına vergi indirimleri sağlayacak. İspanya ise 11 milyar Euro’luk plan ile 300 bin kişiye istihdam sağlayacak.

4 yıllık program

Avustralya’da özellikle sağlık ve eğitim konularını hedef alan plan için bütçe fazlasını kullanacak. Bu mali yılda başlayacak program 4 yıl boyunca sürdürülecek. Paket kapsamında istihdamı artırarak ekonomiyi canlandırmak istediklerini fade eden Rudd, "Paket ayrıca konut, iş ve inşaat alanlarında yeni regulasyonları da kapsayacak" dedi. Avustralya geçtiğimiz 5 yıl boyunca sağlık için ayırdığı kaynağı 5.5 milyar Avustralya Doları tutarında artırmıştı. Kurtarma planının Avustralya bütçesinde herhangi bir açığa neden olmayacağını ifade eden Rudd, "Bizim hedefimiz açık olmaması. Ancak, böyle dönemlerde sadece elimizden geleni yapabiliriz. Bunu da yapacağız" dedi.

İtalya’da harcama daveti

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, 80 milyar Euro’luk kurtarma paketini açıklarken İtalyanları harcamaya davet etti. İtalyanları krizi daha kolay atlatmaları konusunda yalnız bırakmadıklarının altını çizen Berlusconi, "Artık harcamaya devam edebilirsiniz" mesajı verdi. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da, 11 milyar Euro’luk paketi özellikle kamuda iş yaratmak için kullanacaklarının altını çizdi. İspanya’nın bu paketi açıklamasında ülkedeki işsizlik oranının yüzde 12.8’e ulaşması etkili oldu. İspanya hükümeti satışları yüzde 54’e varan oranlarda düşüş gösteren zor durumdaki otomotiv endüstrisine 800 milyon Euro yatırım yapacaklarının da müjdesini verdi.

Sırada Fransa var

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere milli gelirlerinin yüzde 1.2’sini kurtarma planları için kullanmalarını öneriyor. İspanya’da bu oran yüzde 1.1’i buluyor. Fransa’nın da önümüzdeki günlerde 20 milyar dolarlık bir canlandırma paketi açıklaması bekleniyor.

FED’in acil desteği piyasayı canlandırdı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bankalara sağladığı acil kredi desteği, piyasaları şimdiden canlandırmaya başladı. ABD’de ticari bankaların, önceki hafta 91.6 milyar dolar olan günlük borçlanma miktarı, geçen hafta 93.6 milyar dolara çıktı. Bankalara Acil Kredi Destek Programı, FED’e 200 milyar dolarlık tüketici borçlarına dayalı menkul kıymet alabilme imkanı vermişti.

Brown: Bankaları devletleştirmeyiz

İNGİLTERE Başbakanı Gordon Brown, devletin Royal Bank Of Scotland’ın (RBS) yüzde 57.9’una ortak olmasından sonra çıkan ’Tüm bankalar devletleşecek’ iddialarını yalanladı. Kredileri kısan bankaları devletleştirerek krediye dayalı mortgage ve küçük şirketleri rahatlatacakları söylentilerine karşı çıkan Brown "Borçlanma devam etmeli. Eğer gerekirse para enjekte etmeyle ilgili daha ileri önlemler alacağız" dedi.

Suç bizde değil finansal sitemde

CITIGROUP Direkötörü ve Eski Hazine Bakanı Robert Rubin, zor durumda bulunduğu gerekçesiyle büyük tepki topluyor. Wall Street’in en fazla kazanan yöneticilerinden Rubin de "Benim etkim sınırlı. Sorun bankanın kendi işleyişindeki hatalardan değil, finansal sistemin yalpalamasından kaynaklandı" dedi. Kimsenin böyule bir krize hazırlıklı olmadığını vurgulayan Rubin FED Eski Başkanı Alan Greenspan’i kastederek, "Krizde birçok kişinin itibarının zedelendi. Ben yatırımcıları çok fazla risk aldıkları konusunda uyarmıştım. Eğer yöneticiler planı daha iyi yönetseydi, bugün daha az kayıp olurdu" dedi.

Icahn Yahoo’daki hisselerini artırdı

YAHOO’nun milyarder yatırımcısı Carl Icahn, 75.6 milyon dolar yatırarak şirketteki hisselerini yüzde 5.5’e yükseltti. Icahn’ın bu tavrı Yahoo’da CEO değişikliğini speküle etmek için atılan bir adım olarak değerlendirildi. Microsoft ile birleşmenin gerçekleşmemesi nedeniyle bu yıl 67 milyon dolar kaybeden Icahn 9.9 dolardan 6.8 milyon adet hisse satın aldı. Jerry Yang’ın görevi bırakacağını açıklamasından bu yana Yahoo kendisine yeni bir CEO arıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İtalya İspanya Avustralya Krizi 99 Milyarla Aşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement