İTÜ ile Carnegıe Mellon Üniversitesi Arasında Yazılım İşbirliği Protokolü

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Carnegie Mellon Üniversitesi (Cmu) Software Engineering Institute (Seı) ile İşbirliği Protokolü İmzaladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Carnegie Mellon Üniversitesi (CMU) Software Engineering Institute (SEI) ile işbirliği protokolü imzaladı.
İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde düzenlenen imza töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ Yazılım Mühendisliği Birimi Yöneticisi Prof. Dr. Eşref Adalı, SEI üst yöneticisi James Over ile SEI yetkilileri hazır bulundu.
ABD Savunma Bakanlığı'nın talep ettiği ve CMU Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından oluşturulan yazılım standardı, üretilen yazılımların dayanıklılık, kalite ve standarda uygunluk kriterlerini sağlamaları halinde CMMI sertifikası almalarına olanak tanıyor. Dünyada bu standardı verme, denetleme, yol gösterme ve hakemlik haklarını elinde bulunduran CMU-SEI, stratejik ortak olarak İTÜ'yü seçti. Böylece İTÜ imzalanan protokolle yazılım standardının Türkiye'deki tek yetkili kurumu haline geldi.
İmza töreninde konuşma yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, İTÜ'nün SEI ile işbirliği sonucunda Türkiye'deki yazılım kalitesinin artırılması ve yazılım standartlarının uygulanması konusunda büyük bir adım atıldığını ifade etti. Karadoğan, süper bilgisayarlar, ARI-Teknokent, dünyanın ilk hesaplamalı bilim ve mühendislik doktora programı gibi ileri teknolojik araştırma-geliştirme çalışmalarında öncü konumdaki İTÜ'nün bu atılımı, dünya yazılım sektöründe bir sıçrama yapmak isteyen Türkiye için de yaptığını kaydetti.
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İTÜ Yazılım Mühendisliği Birimi Yöneticisi Prof. Dr. Eşref Adalı da, yazılım standartlarının uluslararası piyasada bir gereklilik olduğunun altını çizerek, imzalanan protokol ile yazılım firmalarına uluslararası pazarda satış yapmak için almaları gereken CMMI sertifikasının yanı sıra, İTÜ tarafından kalite ve dayanıklılığı artırmak için eğitim ve danışmanlık hizmeti de verileceğini belirtti.
İTÜ Yazılım Mühendisliği Birimi'nde iki CMMI danışmanlık belgeli eğitimci, bir uzman ve dört öğretim üyesi bulunuyor. Kalite geliştirmeye yönelik TSP (Team Software Process) ve PSP (Personal Software Process) yöntemlerinin uygulandığı birimde hem bu yazılım süreçlerinin eğitimi verilecek, hem eğitici ve hakem yetiştirilecek, hem de firmalara ürün geliştirme sürecinde danışmanlık hizmeti sağlanacak. Türkiye'nin dünyadaki yazılım imajını güçlendirmek ve kaliteli üretimi artırmak için bu işbirliğinin önemini vurgulayan yetkililer, İTÜ'nün CMMI belgesini verecek Türkiye'deki tek yetkili kurum olması dışında, ABD dışında da sertifika verme hakkı bulunduğunu bildirdiler.
CMU-SEI ile imzalanan işbirliği anlaşmasının hazırlık safhasında Akbank, Doğuş Holding, Eczacıbaşı Bilişim, İş Bankası, Koç Sistem, Turkcell, Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği ve Yapı Kredi Bankası ile ikili görüşmeler yapıldı ve başlatılan işbirliğinin Türkiye'nin yazılım sanayine ciddi katkılar sağlayarak, uluslar arası piyasaya açılma konusunda büyük değer katacağı sonucuna varıldı. Söz konusu kuruluşlarla 10-11 Mart 2008 tarihlerinde teknik düzeyde görüşmelere devam edileceği de bildirildi.
(CY-CY-ÖK-E)