İyi Taraflarınızı Görüp, Kötü Taraflarınızı Unutmayın - Son Dakika
Ekonomi

İyi Taraflarınızı Görüp, Kötü Taraflarınızı Unutmayın

İyi Taraflarınızı Görüp, Kötü Taraflarınızı Unutmayın

Forum İstanbul'da Pembe Tablo Çizen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'ten Sonra Konuşan IMF Avrupa Bölgesi Direktörü Michael Deppler, "Bugün Türkiye'nin Durumundaki Sağlam Noktalar Anlatıldı Ama Bazı Şeylerden Hiç Söz Edilmedi. Bunlar Semptomatik" Dedi.

25.04.2008 02:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Forum İstanbul’da pembe tablo çizen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’ten sonra konuşan IMF Avrupa Bölgesi Direktörü Michael Deppler, "Bugün Türkiye’nin durumundaki sağlam noktalar anlatıldı ama bazı şeylerden hiç söz edilmedi. Bunlar semptomatik" dedi.

Deppler, yüksek enflasyon yüksek faiz oranlarına ve likiditedeki oynaklığa işaret etti.

"TÜRKİYE’nin istikrar ve büyüme hamlesi" ana temasıyla başlayan "Yarının Kurulması Hedef 2023 Forum İstanbul"da konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin evini düzene sokma konusunda önemli adımlar attığını belirterek, icraatlarını övdü. Şimşek’in ardından söz alan Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Bölgesi Direktörü Michael Deppler, "Bugün Türkiye’nin durumundaki sağlam noktalar anlatıldı ama bazı şeylerden hiç söz edilmedi. Bunlar semptomatik" diyerek sadece tablodaki pembe noktalara işaret edilmesini eleştirdi.

ENFLASYON VE FAİZE DİKKAT: Hürriyet Gazetesi’nin stratejik partnerleri arasında yer aldığı Forum İstanbul’daki konuşmasında Michael Deppler şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye doğrudan yatırım açısından listenin altlarındaydı. Bu değişti. Bu sağlam ama zaafiyetleri de içeren bir nokta. Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlar uluslararası ölçekte hálá küçük. Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımlar gelişmekte olan ülkelerdekine kıyasla düşük. Böyle ülkeler arasında şu anda çok likit olanlar var. Likidite şimdi yaşadığımız krizin tetikçilerinden biri. Türkiye’de likiditede oynamalar görüyoruz. Reel faiz yılardır Türkiye’de yüksek kaldı. Bunu düşürmeniz gerek. Şu anda var olan politikalar devam emeli. Revizyonlar olabilir ama temel çerçeve korunmalı."

EMEK PAZARINDA SORUN VAR: Türkiyede bozulmalara karşı çıkmakta ve ekonomide alınması gereken girişimleri almakta sorunlar olduğuna değinen Deppler Bessler "Sistem içerisinde emek pazarında gerçekten sorunlar var. Bu verimlilik açısından da çok negatif. Bakan bize bazı grafikler gösterdi. Türkiye’de sert, esnekiği olamayan ve katı bir emek pazarı var. Türkiye bu konulara eğilmeli" diye konuştu. Deppler, "Sosyal Güvenlik Yasası’nın geçmesi, enerji piyasası için yapılan çalışmalar var. Bunların sürmesi gerek. Hammadde giderek pahalı oluyor; dikkat. Özelleştirmeye devam edilmeli. Vergi politikasının yönetimi gündeme geliyor" dedi.

İKİ YIL KOLAY OLMAYACAK: "Türkiye’nin dünyadaki çok rahat bir ekonomik dönemden faydalandığını da söylemeliyim" diyen Deppler, gelecek iki yıl içinde işlerin Türkiye için daha zor olacağı uyarısında bulundu. ABD’de başlayan resesyonun dünyaya etkileri ve bunların Türkiye’ye yansımaları konusunda pesimist (karamsar) olduğunu belirten Deppler, "ABD’de bu yıl yumuşak bir resesyon var. Türkiye’de de enflasyon hepimizin beklediğinden yüksek çıkacak." dedi.

IMF ile devam iması

MICHAEL Deppler, Türkiye’nin IMF ile devam etmesi gerektiğini ima ederek şöyle konuştu: "Gelecek ay IMF programı gözden geçirilecek. Son 3 yılın programında Türkiye iyi işler başardı. Türkiye’nin gelecekteki büyümesi için gereken temel, bu son programda da atıldı. Var olan platformların içinde sorunların çözülmesi için her zaman bana veya bize başvurabilirsiniz."

Siyasi krizleriniz artık finansal çöküş yaratmıyor

MICHAEL Deppler, 2001 yılında devlet içerisinde yaşanan bir anlaşmazlığın ardından finans piyasalarında büyük bir çöküş yaşandığını belirterek "Bir yıl önce yine devlet içerisinde bir sorun vardı. Piyasalar hemen kendilerini stabilize ettiler, istikrara kavuştular. Bunlar çok önemli göstergeler. 2001-2007 arasında ne kadar gelişildiğini gösteriyor. Siyasal bir krize ekonomik bir çöküşle cevap verilmedi. Türkiye zayıflıktan esnekliğe doğru bir evrim geçirdi" dedi.

Dünyadaki zor dönemden Türkiye de payını alacak

FORUM İstanbul 2008’in açılışında konuşan Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Türkiye finansman kanalı itibariyle bu yaşanan potansiyel kredi daralması riskine tabii ki duyarlı, tabii ki hassas... Bunun Türkiye’deki yansımaları tabii ki olacak. Türkiye bundan bir miktar etkilenecektir" dedi. Türkiye’nin yüksek cari açığa rağmen son 5-6 yıldır 50 milyar dolarlık bir rezerv birikimine sahip olduğunu anlatan Şimşek, Türkiye’nin geçmişe oranla dışarıdaki ve içerideki güvenilirliğinin arttığını, yabancı doğrudan yatırım girişinin çok önemli boyutlara ulaştığını söyledi.

Evimizi düzene sokmak için büyük adımlar attık

TÜRKİYE’nin gerçekten evini düzene sokma konusunda büyük adımlar attığını belirten Bakan Mehmet Şimşek, siyasi istikrarın önemine işaret ederek, geçmişte makro ekonomik istikrarsızlığın siyasi istikrarsızlıktan kaynaklandığını söyledi. Türkiye ekonomisinin son bir kaç yıldır dünya ekonomisiyle hızlı entegrasyon döneminden geçtiğinin altını çizen Şimşek, Türkiye’nin geçmişe göre daha az kırılgan olduğunu, son birkaç yıldır bütçe açıklarını çok ciddi biçimde düştüğünü belirtti.

Amerika’daki resesyon Avrupa’yı ve Türkiye’yi etkiler

KRİZİN ABD’deki küçük bir sektörden dünyaya yayılmasıyla ilgili mali ve ticaret kanalları oluğunu belirten yatırım bankası Dresdner Kleinwort’ün Genel Müdürü Arnab Das, "Türkiye her iki kanala da açık durumda" dedi. Das şöyle devam etti: "ABD resesyona doğru giderken bu çizgiyi keskinleştirmek lazım. Bütün gelişmekte olan pazarlarda ABD’deki resesyonun sebep olduğu resesyon ve büyük yavaşlamalar var. Türkiye de Avrupa da, ABD’deki resesyondan mutlaka ekilenecek. Türkiye ekonomik büyümede küçülme riskiyle karşı kaşıya olacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İyi Taraflarınızı Görüp, Kötü Taraflarınızı Unutmayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement