Kadın Girişimciler Başarı Öykülerini Paylaştı - Son Dakika
Ekonomi

Kadın Girişimciler Başarı Öykülerini Paylaştı

Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlediği "Girişimciliğin Kadın Yüzü" konulu panelde, kadın girişimciler başarı öykülerini paylaştı.

08.03.2016 14:11

Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlediği "Girişimciliğin Kadın Yüzü" konulu panelde, kadın girişimciler başarı öykülerini paylaştı.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, MARKA Konferans Salonu'ndaki panelin açılışında yaptığı konuşmada, erkek acziyetinin en büyük göstergesinin kadına karşı şiddet olduğunu söyledi.

Vali Güzeloğlu, kadına şiddetin önlenmesi açısından yapılacak çalışmaların önemine değinerek, "Kadını ve kadına bağlı bütün değerleri sadece bugün değil yaşadığımız her an ve her zaman hatırlamak bir erkek olarak hiç bitmeyecek bir önceliğimizdir. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarım" dedi.

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan da Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için kadının iş hayatına katılımının zorunluluk halini aldığını belirtti.

Türkiye'de kadın istihdamının 5 yılda yaklaşık yüzde 58 oranında artarak 3 milyon 849 bine ulaştığına işaret eden Ayhan, MARKA'nın mali, teknik ve doğrudan faaliyet desteği programlarıyla kadınlara ve kadın girişimcilere destek olduğunu dile getirdi.

Girişimci kadınlar başarıları anlattı

Panelin konuşmacılarından MAPSİS Metal Genel Müdürü Filiz Akkaş yaklaşık 16 yıllık iş hayatından sonra kendi işini kurmak istediğini, bu nedenle 2001'de girişimcilik kursuna katılarak, bu konuda ilk adımını attığını belirtti.

Kursun yapacağı iş için kendisinde yeni ufuklar açtığını ifade eden Akkaş, "Bir iş kurmak ve girişimci olmak zordu. Özellikle erkek hakimiyetinde olan metal işleme sektöründe kadın olmak daha da zordu. Metal işleme sektöründe bir pazar açığının olduğunu fark ettim ve bu konuda araştırmalarda bulundum. 2001'de 350 metrekare alanda bir makine ve konusunda deneyimli olmayan 3 personelle metal işleme sektörüne girdim" diye konuştu.

Akkaş, kısa sürede önemli başarılar yakaladıklarını, 2014'te üretim kapasitelerini 6 kart arttırdıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Üretimimizi bu yıl itibarıyla 30 kişiyle sürdürüyoruz. Ürettiğimiz malları Belçika, Almanya ve Fransa'ya ihraç ediyoruz. 2013'te Kocaeli'de en iyi girişimcilik ödülüne layık görüldüm. Kurulduğumuzdan bugüne kadın istihdamına önem vermekteyiz. Firmamızın idari kadrosunun tamamı kadından oluşmaktadır. Üretimimizin her alanında kadın istihdamında bulunuyoruz. Özellikle kadın çalışanlarımızın eğitimine önem veriyoruz."

"Düşü olmayanın işi olmaz"

Nardane Kuşçu ise emekli olduktan sonra Kandıra ilçesinde "Düşü olmayanın işi olmaz" sloganıyla 100 dönümlük alanda Narköy'ü kurduğunu, buraya gelen yerli ve yabancı doğaseverlerin çiftçilik yaparak şehrin stresinden uzaklaştıklarını anlattı.

Narköy'ün, eğitim odaklı sürdürülebilir turizm merkezi ve organik tarım çiftliği olduğunu, burada 3 yıldızlı ekolojik otel de kurduğunu belirten Kuşçu, aile ve grup konaklama üniteleri, yörük çadırı, organik çiftlik yemeklerinin pişirildiği restoran, açık ve kapalı derslikler, organik tarım çiftliği bulunduğunu ifade etti.

Kuşçu, kadınların iş hayatında imkan verildiğinde erkeklerden daha da başarılı olabileceğine inandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu ve eşi Ayşe Güzeloğlu, başarılı kadın girişimcilere plaket takdim etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kadın Girişimciler Başarı Öykülerini Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement