Kayseri Gesiad Üyelerinden Tanzanya'ya İş Gezisi - Son Dakika
Ekonomi

Kayseri Gesiad Üyelerinden Tanzanya'ya İş Gezisi

Kayseri Gesiad Üyelerinden Tanzanya\'ya İş Gezisi

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD)'ın, 43 trilyon dolarlık doğalgaz rezervinin keşfedildiği ve gelecek 10 yıl içerisinde çok büyük yatırımların gerçekleşeceği düşünülen Tanzanya'ya iş gezisi düzenledi.

12.10.2013 12:20

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD)'ın, 43 trilyon dolarlık doğalgaz rezervinin keşfedildiği ve gelecek 10 yıl içerisinde çok büyük yatırımların gerçekleşeceği düşünülen Tanzanya'ya iş gezisi düzenledi. GESİAD Başkanı Hamdi Kınaş, "Burası tam yatırım yapılacak yer" dedi.

Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) ve Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) üyesi olan GESİAD, Tanzanya'da ilk olarak Türkiye-Tanzanya İşadamları Derneği (ABITAT)'ın konuğu oldu. ABITAT yetkilileri tarafından karşılanan GESİAD heyeti öncelikle inşaat malzemelerinin satıldığı yerleri gezerek ülkenin ticareti hakkında bilgi edindi. Sonrasında Tanzanyalı işadamlarıyla ikili iş görüşmesi yapıldı. İkili iş görüşmelerinde ürünleri ve firmaların hizmetlerini tanıtma imkanı bulan iş adamları, aynı zamanda yatırımla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiler.

Tanzanya'da yatırım yapan Türk işadamı Mehmet Trabzonlu, GESİAD üyelerini yatırım alanları konusunda bilgilendirdi. Tanzanya'nın yeni inşa edilecek bir ülke olduğunu belirten Trabzonlu, tüm sektörler için inanılmaz yatırım imkanları bulunduğunu, ülkenin, doğalgaz rezervlerinin bulunmasından sonra hızla gelişeceğini ve 5-10 yıl sonra yatırım yapma imkanlarının zorlaşacağını belirtti. Afrika'nın diğer ülkelerine nazaran Tanzanya'nın daha güvenli bir ülke olduğunu belirten Trabzonlu, " Tanzanya'da kar payı güzel, burası ticaret yapmaya da, yatırım yapmaya da, sıkıntı çekmeye de değer bir pazar. Ödeme konularında güvenilir bir halk var karşınızda. Çek çok sağlam, proje tabanlı işler peşin yürüyor. Paranızı alıyorsunuz sonra işi yapıyorsunuz. Ama bu kadar güzel şeylerin yanında şunu da bilmek gerekir ki Tanzanya'nın en önemli sermayesi sabırdır" diye konuştu.

AMUDİ EKONOMİK BÜYÜME GÖSTERECEK

Tanzanya ticaret ve yatırım heyetine başkanlık eden, iş gezisinin çok verimli geçtiğini belirten GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş ise, izlenimlerini şöyle aktardı:

"Tanzanya, Darusselam'daki limandan dolayı 7 ülkenin ekonomik merkezi durumunda. Afrika'daki 3 ekonomik birliğin tek üyesi olmasından dolayı da özel bir statüye sahip bir ülke. Yaklaşık 30 ülkeye gümrüksüz mal satılabilir. Ayrıca ülke, 43 trilyon dolarlık doğalgaz rezervi keşfedilmesi ile ileride tam yatırım merkezi olma potansiyeline sahip. Şu anda tüm ülkenin altyapı ve üstyapısının tekrardan yapılmasını gerekiyor. Katılımcıların, Türk Büyükelçi'nin ve orada yatırım yapan Türkler'in ortak kanaati, 'Buraya yatırım yapmanın tam zamanı' şeklinde. Neredeyse tüm sektörlerde iş yapma imkanı var. 90'lardaki Orta Asya olarak değerlendirilebilir. Fakir bir ülke olmasına rağmen bulunan doğalgaz rezervinden dolayı amudi bir ekonomik büyüme göstereceği belli. Ülkenin sadece yüzde 14'ü elektrik kullanıyor. Kaldırım ve altyapı neredeyse yok, yollar çok bozuk. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 'Burası tam yatırım yapılacak yer' penceresinden bakmak gerektiği düşünüyorum. - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kayseri Gesiad Üyelerinden Tanzanya'ya İş Gezisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement