Kdk, "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı" Düzenledi - Son Dakika
Ekonomi

Kdk, "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı" Düzenledi

KDK, "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı" düzenledi Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kadınlarımız dünya kurulduğundan beri toplumun en mağdur kesimi oluşturmaktadırlar" "Herhangi bir ülkenin, milletin veya toplumun durumunu öğrenmek istiyorsanız, kadınlarına...

19.06.2017 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KDK, "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı" düzenledi

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kadınlarımız dünya kurulduğundan beri toplumun en mağdur kesimi oluşturmaktadırlar"

"Herhangi bir ülkenin, milletin veya toplumun durumunu öğrenmek istiyorsanız, kadınlarına bakmak yeterlidir"

"2011 yılında İstanbul Sözleşmesini imzalamışız ve 2012 yılında Türkiye'de 210 kadın cinayeti var"

"Bu konunun üniversiteler ve akademisyen arkadaşlar tarafından incelenmesi gerekir"

ANKARA - "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı"nda konuşan Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kadınlarımız dünya kurulduğundan beri toplumun en mağdur kesimi oluşturmaktadırlar" dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kadın hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgili akademik birimlerle bir araya gelerek "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı" düzenledi. Ankara Anadolu Hotel'de gerçekleştirilen çalıştayda; 'Kadına Yönelik Şiddet', 'Kadın ve Engellilik', 'Kadın ve Çalışma Hayatı', 'Kadın ve Medya', 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' ve 'Yetki ve Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili' başlıkları ele alındı. Açılış konuşması gerçekleştiren KDK Başdenetçisi Şeref Malkoç, kadın hakları konusunda gelinen noktayı tespit etmek ve bundan sonra yapılabilecekler konusunda kurumun üzerine düşen nedir belirlemek için bu çalıştayı düzenlediklerini ve yapılacak çok güzel çalışmalar olduğuna inandığını dile getirdi.

"KDK bu yıl itibariyle 7 bin 500'ü aşan müracaat aldı"

Kadınların dünya kurulduğundan beri toplumun en mağdur kesimini oluşturduklarını belirten Başdanışman Malkoç Kamu Denetçiliği kurumunun işleyişi hakkında bilgi verdi. Malkoç, "Bugün geldiğimiz noktayı eleştiriyoruz, alınması gereken çok mesafeler var doğru ama geçmişte inanılmaz kötülükler yaşanmış. İşte bunlardan hareketle BM ve ardından Avrupa Konseyi harekete geçmiş ve dünya çapında güzel gelişmeler çalışmalar olmuş. Gerek 1981'deki BM'nin ortaya koyduğu sözleşme, gerekse İstanbul Sözleşmesi bunun örnekleridir. KDK birçok avantajlara sahip, birincisi üyeleri TBMM tarafından 4 yıllığına seçiliyorlar ve bütçesi özel yani Maliye Bakanlığının onayına tabi değil, bunlar çok ciddi avantajlar. Diğer bir yönü de yasama, yürütme ve yargının tam kesiştiği noktadayız. Yasama organı tarafından seçiliyoruz, yürütmeyi denetliyoruz ve yargı değiliz ama karar veriyoruz. Vatandaşlar bize müracaat edebiliyorlar ve biz tavsiye kararlarla onlara yardımcı oluyoruz ve hiçbir ücret almıyoruz. Biz vatandaşın avukatlığını yapıyoruz ve idareyi sürekli zorluyoruz. Ayrıca yönetmeliğimizde değişiklik yaparak yeni bir karar ekledik ve 'dostane çözüm' kararı getirdik. İdareyi zorlayıp vatandaşın işini görmek için kararlarımızı çeşitlendirdik. Kurumumuz henüz yeni bir kurum olduğu için çok fazla tanınmıyor ama inanıyorum ki gün geçtikçe tanınırlığı artacaktır, çünkü STK'larla çalışmalarımızı da sıklaştırdık. Her ay bir çalıştay yapıyoruz, bunun neticesini de gördük, basınla da sürekli temas halindeyiz. Bu sayede geçen yıl KDK'ya 5 bin 600 civarında müracaat olmuş. Bu yıl itibariyle müracaatımız 7 bin 500'ü aştı. Tanındıkça vatandaş derdini çözmek için bize müracaat ediyor" şeklinde konuştu.

"Herhangi bir ülkenin, milletin veya toplumun durumunu öğrenmek istiyorsanız, kadınlarına bakmak yeterlidir" diyen Malkoç, Türkiye'de gerek mevzuat açısından bakıldığında gerekse de anayasadaki düzenlemeler açısından çok fazla bir sıkıntı yok gibi görünüyor. Ancak uygulamaya geçildiğinde durumun hiçte iç açıcı olmadığını dile getirdi. Malkoç konuşmasına şu şekilde devam etti:

"BM'nin 'Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ni imzalayan bir ülkeyiz. Ardından Avrupa Konseyi'nin 'Kadına Yönelik Şiddet' ve 'Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve bununla mücadele ile ilgili İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülkeyiz. Ama uygulamaya geldiğimizde durumun daha iyi olması kanaatindeyiz. Bakın 2011 yılında İstanbul Sözleşmesini imzalamışız ve 2012 yılında Türkiye'de 210 kadın cinayeti var. Bu cinayetler 2013 yılında 237'ye çıkmış. 2016 yılında ise 397'ye çıkmış, biz bu alanda mevzuatları düzenlemeye çalışıyoruz, burada bir yerlerde bir yanlışlık var. Bu konunun üniversiteler ve akademisyen arkadaşlar tarafından incelenmesi gerekir."

Çalıştay, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı şekilde devam etti. Çalıştay'da; Kadın Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Fatma Benli, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, CHP ve MHP'li vekiller, Türkiye Barolar Birliği TÜBAKKOM - Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Filiz SARAÇ, Türk Kadınlar Konseyi Derneği'nden Müzeyyen Onur ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Avukatı Mevhibe Canan Arın başta olmak üzere, 30'u aşkın kadın hakları alanında çalışan STK temsilcileri de yer aldı.

Kdk, "Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı" Düzenledi
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kdk, 'Kadın Hakları ve Ombudsmanlık Çalıştayı' Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement