Isparta Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Sütçüler ilçesinde yetişen ve endemik bir tür olan yayla kekiğinin, fabrikalarda işlenmesinin ardından birçok ülkeye ihraç edildiğini ve yöre halkına yılda 900 bin lira gelir sağladığını söyledi.
Değirmenci, gazetecilere yaptığı açıklamada, ormanların, bugünlerde başta bitkisel, hayvansal ve mineral kaynaklı olmak üzere odun dışı orman ürünlerinin de üretimiyle öne çıktığını belirtti.
Bu kapsamda müdürlük bünyesinde, odun dışı ürünlerinin yönetimi için bir şube müdürlüğü ve başmühendisliği bulunduğunu ifade eden Değirmenci, bu kapsamda il genelindeki ormanlık alanlarda tıbbi ve aromatik, boya, süs, yem bitkileri, tohum, meyve, yaprak, kabuk, kök, reçine gibi odun dışı orman ürünlerinin envanter ve yönetim planlarının hazırlandığını anlattı.
Bu şekilde envanteri yapılan türlerin kabul edilebilir seviyelerde hasat miktarına ulaşılmasının hedeflendiğine dikkati çeken Değirmenci, envantere alınan ürünlerden birisinin de Sütçüler ilçesi ve çevresinde yayılış gösteren yayla kekiği olduğunu vurguladı.
Yayla kekiğinin sadece söz konusu bölgede yetiştiğini ve bu anlamda endemik bir tür olduğunu dile getiren Değirmenci, şöyle konuştu:
"Yayla kekiğinin birimlerimizce envanter ve planlama çalışmaları daha önce tamamlanmıştı. Ürünün sürekliliğini sağlamak ve devamlı ürün alabilmek amacıyla toplama işi için şartname imzalatılmakta, kekiğin en az zarar göreceği çiçeklenme sonu döneminde toplanmasına izin verilmektedir. Ayrıca kesim periyotları oluşturularak, ara yılında toplanmayan bitkilerin tohum dökerek çoğalmalarının teşvik edilmesini amaçlamaktayız. Biz de bu konuda toplayıcılara gerekli eğitimleri veriyoruz."
Kekiğin geçen yıl yaklaşık 210 ton civarında olan üretiminin, bu yıl iklim şartlarının daha uygun olması nedeniyle daha da artmasını beklediklerini açıklayan Değirmenci, şunları kaydetti:
"Kekik hasadımız yeni başladı. Hasadın bu yıl yaklaşık 400 ton civarında olmasını bekliyoruz. Kooperatifler ve köylüler tarafından toplanan, kuru ya da yaş olarak bölgedeki işleme tesislerine gönderilen kekik, yöre insanına yaklaşık 900 bin lira gelir sağlıyor. Bölgedeki tesislerde kekik yağı ve kekik suyu olarak işlenen ve ilaç, kozmetik, parfüm, sabun endüstrisinde kullanılan kekik, ABD başta olmak üzere Almanya, Hindistan, İtalya, İngiltere ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor." - Isparta
Son Dakika › Ekonomi › Kekikten Yılda 900 Bin Lira Gelir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?