Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'de rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin arttığını ve rüzgar enerjisinin bir sektör haline geldiğini belirterek, "Son dönemde yapılan yatırımlar ve üretime geçen rüzgar santralleriyle Türkiye Avrupa'nın parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir" dedi.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nin düzenlediği Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi başladı. Yılmaz, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, son 7 yılda dünyadaki rüzgar kurulu gücü 3 kat artarken Türkiye'nin rüzgar kurulu güç kapasitesinin 24 kat arttığına işaret ederek, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde global kurulu gücün yüzde 1'ine ulaştığını aktardı.
Yılmaz, Türkiye'de rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin arttığını ve rüzgar enerjisinin bir sektör haline geldiğini belirterek, "Son dönemde yapılan yatırımlar ve üretime geçen rüzgar santralleriyle Türkiye Avrupa'nın parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir" dedi.
Türkiye'nin 2023 yenilebilir enerji hedefleri kapsamında bu alanda 20 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini hatırlatan Yılmaz, "Bu hedefleri ortaya koyarken ülkemizdeki mevcut ekonomik ve siyasi istikrar ortamının yarattığı yatırım iklimini vurgulamamız gerekmektedir" diye konuştu.
Yılmaz, döviz kurlarındaki artışın yerli ve yabancı yatırımcının enerji sektörüne ilgisini azaltmayacağını dile getirerek, "Bilakis döviz fiyatlarındaki artışın yenilebilir enerji kaynaklarına olan ilgiyi artıracağını, zira yenilenebilir enerjiye verilen teşvikler dolar kuru üzerinden olduğu için, bu sektöre olan ilginin artacağını söylememiz mümkündür" ifadelerini kullandı.
Enerji sektöründe "2 Mayıs Süreci" olarak bilinen ve yatırma dönüşmeyen yenilenebilir enerji projesi lisanslarının iptal edildiği sürece de değinen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Özel sektörün, samimi yatırımcıların önünü açmaya çalışıyoruz. Kanunun çizmiş olduğu bir çerçeve var, bu çerçeve esas itibarıyla lisanslarını yatırıma dönüştürmeyen kişiler için çıkarıldı. Maalesef bu çerçevenin içine samimi yatırımcılar da girdi. EPDK olarak sektörümüzle de istişare ederek samimi yatırımcıların zarar görmemesi için 10 aylık bir ek süre tanıdık. Sürecin sendroma dönüşmesine izin vermedik. Yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlayan bankalar ile görüştüğümüzde çoğunlukla öngörülen maliyetlerin ve inşaat sürelerinin proje aşamasında öngörülen tespitleri tutmadığından yakınıldığını görüyoruz."
Yılmaz, kamuoyunda rüzgar enerjisi santrali projelerine gösterilen çevre hassasiyetinin önemine vurgu yaparak, EPDK olarak projelerin çevreyle uyum içinde gerçekleştirilmesine büyük hassasiyet gösterdiklerini sözlerine ekledi.
"2023 yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşacağız"
Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi Başkanı Murat Mercan da Türkiye'nin rüzgar enerjisinde çok önemli atılımlar yaptığını belirterek, "Bakanlığımızda ve EPDK'da çok iyi niyetli bir çaba var. Hem sektör oyuncularıyla hem sivil toplum kuruluşlarıyla çok iyi bir diyalog var. Eminim Bakanlığımızca belirlenen 2023 yenilebilir enerji hedeflerine ulaşacağız" dedi.
Kıtalararası enerji fikrinin çıkış noktası olarak Afrika'ya yaptığı seyahatleri işaret eden Mercan, "Afrika'nın çok ciddi bir enerji problemi var. Biz oturduk yeni bir şey başlatalım dedik. İyi, güzel insanlığın faydasına bir şey başlatırsanız, o başlattığınız şey devam ettiği sürece elde edilecek bütün kazançtan, çoğu manevi kazanç, siz de nasibini alıyorsunuz" diye konuştu.
Mercan, İstanbul'da dünyadaki çeşitli ülkeleri bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmak ve network kurulmasını sağlamayı hedeflediklerini belirterek, "Aslında amacımız uzun zamandır hissetmediğimiz enerjisizliği hissederek Afrika ülkelerine karınca kararınca katkıda bulunmak" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?