Kobi'lere 200 Milyon Dolarlık Yeni Kredi - Son Dakika
Ekonomi

Kobi'lere 200 Milyon Dolarlık Yeni Kredi

Kobi\'lere 200 Milyon Dolarlık Yeni Kredi

Halkbank, Kobi'lere İşletme ve Yatırım Kredisi Olarak Kullandırılmak Üzere Yeni Bir Finansal Kaynak Sağlamak Amacıyla, Dünya Bankası ile 200 Milyon Dolarlık Protokol İmzaladı.

16.12.2008 15:46

Halkbank, KOBİ'lere işletme ve yatırım kredisi olarak kullandırılmak üzere yeni bir finansal kaynak sağlamak amacıyla, Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık protokol imzaladı.

Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci, imza töreninden önce yaptığı konuşmada, Dünya Bankası'ndan temin edilen bu kaynakla, KOBİ'lerin satış hacmi ve verimliliklerini artırarak, büyümelerini hızlandırmayı ve bu sayede büyük firmalarla KOBİ'ler arasındaki açığın daralmasına ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Uluslararası finans kuruluşları ile yaptıkları kredi anlaşmalarına 2009 yılında yenilerinin ekleneceğini belirten Cebeci, konuştu:

“Bankamız reel sektöre desteğini tüm hızıyla sürdürerek, finansal krizin etkileri karşısında KOBİ'leri güçlendirecek yeni kredi kaynakları sağlamaya devam ediyor. Dünya Bankası ile ilk kez Haziran 2007'de imzaladığımız protokol kapsamında, KOBİ'lere kullandırmak üzere 100 milyon avroluk kaynağı Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde temin ettik. Temmuz 2007 itibari ile kullandırmaya başladığımız bu kaynakla KOBİ'lerin finansman ihtiyacını karşıladık.

Kredilerimiz sayesinde yüzde 28'lik artışla, 2 bin 411 kişiye ek istihdam sağladık. Kaynağın yüzde 67'si ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturan, KOBİ'lerin yoğunlaştığı imalat sanayi başta olmak üzere yaygın bir sektörel yelpazeye kaynak sağladık.”

Dünya Bankası ile ikinci kez masaya oturmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Cebeci, temin ettikleri bu kaynakla KOBİ'lere uzun vadede ödemesiz dönem fırsatları sunacaklarını kaydetti.

Kredinin geri dönüşünün geç başlayacak olması ve uzun döneme yayılacak olması dolayısı ile KOBİ'lerin yatırımlarından kar etmeye başlayacaklarını ve ödemelerde zorluk çekmeyeceklerini ifade eden Cebeci, “Dünya Bankası'ndan sağladığımız 200 milyon dolarlık kaynak, finansal krizin etkisini gösterdiği bugünlerde, KOBİ'lerin krizi fırsata dönüştürmesi yönünde kaldıraç görevi görecek” diye konuştu.

ÜST LİMİT 2,5 MİLYON EURO

Cebeci'nin verdiği bilgiye göre, Dünya Bankası kredisinin Halkbankası'na verdiği 5,5 yıl ana para geri ödemesiz olmak üzere, toplam 30 yıl vadeli olarak verilen kaynak, yatırım kredilerinde 2 yıl ödemesiz 7 yıla varan, işletme kredilerinde ise bir yılı ödemesiz 4 yıla varan vadelerle kullandırılacak.

Kredinin üst limiti 2,5 milyon avro ya da karşılığı dolar olacak. Üst limiti 2,5 milyon avro veya karşılığı dolar, alt limiti 100 bin avro veya karşılığı dolar olan kredinin maliyeti, dolar cinsinden kullanılması durumunda 6 aylık libor yüzde 0,33 banka faiz marjına, avro cinsinden kullanılması durumunda ise 6 aylık avro libor yüzde 0,35 banka faiz marjına eşit olacak.

Krediden, yıllık cirosu 20 milyon doların altında olan 250 kişiden az istihdam sağlayan, imalat sanayi, tarıma dayalı sanayi, turizm, eğitim, sağlık, çevre koruma, yenilenebilir enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörleri ile bu sektörlere doğrudan hizmet veren sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'ler yararlanabilecek.

Kredinin en az 40 milyon dolarlık kısmı ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki KOBİ'lere kullandırılacak.

DÜNYA BANKASI KAYNAĞI İLE YÜZDE 28'LİK BÜYÜME

Cebeci, Halkbank'ın Dünya Bankası ile ilk kez 2007 Haziran ayında imzaladığı anlaşma ile sahip olduğu 100 milyon avroluk kaynağın kullandırımının 2008'in 2. çeyreğinde tamamlandığını söyledi.

Kredi programı çerçevesinde yüzde 43'ü işletme kredisi, yüzde 57'si yatırım kredisi olmak üzere, KOBİ'lerin finansman ihtiyacının karşılandığını ifade eden Cebeci, müşteri başına ortalama kredi büyüklüğünün ise 650 bin avroyu bulduğunu belirtti.

Cebeci, coğrafi dağılım ve sektörler açısından bakıldığında ise kredinin yüzde 17'sinin, kalkınmada öncelikli bölgeler olmak üzere 39 farklı ilde kullandırıldığını söyledi.

Söz konusu kaynağın yüzde 67'sinin Türkiye'nin ekonomik kalkınmasının bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin yoğunlaştığı imalat sanayiine, yüzde 13'ünün turizm, yüzde 11'inin sağlık ve eğitim, yüzde 3'ünün madencilik sektörlerine, yüzde 7'sinin de diğer sektörlere tahsis edildiğini ifade eden Cebeci, KOBİ'lere desteklerinin devam edeceğini söyledi.

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DİREKTÖRÜ ZACHAU

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau da, konuşmasına Türkçe olarak, “Gelecek sefer inşallah biraz Türkçe konuşabilirim ama şimdi İngilizce konuşmak daha kolay. Bunun için çok üzgünüm” diyerek başladı.

Zachau, büyümeye ve istihdama katkı sağlayan KOBİ'leri 'Türk ekonomisinin motoru” olarak nitelendirdi.

Türkiye'de çeşitli illere yaptığı geziler sırasında KOBİ'leri her zaman ziyaret ettiğini belirten Zachau, Halkbank'ı KOBİ'lere verdiği destekten dolayı kutladı.

Dünya Bankası olarak KOBİ'lere verilen destekte rolleri olduğu için mutluluk duyduklarını ifade eden Zachau, “Dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemin Türkiye'deki işletmeler üzerinde de yansımaları olacaktır. 200 milyon dolarlık ek kaynak, içinde bulunduğumuz zor dönemlerde faydalı olacaktır. Bu kaynağın, KOBİ'lerin büyümesine ve istihdama katkı sağlamasını umuyorum” dedi.

Söz konusu 200 milyon avroluk finansmanın, etkin bir çalışma sonucu 3 aydan kısa zamanda hazırlandığına dikkati çeken Zachau, bu süreçte işbirliği yaptıkları Hazine Müsteşarlığı ve Halkbank yöneticilerine teşekkür etti.

HAZİNE MÜSTEŞARI ÇANAKÇI

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisi ve sosyal hayattaki önemine değindi.

Hazine Müsteşarlığı olarak KOBİ'lere ve reel sektöre destek anlamında yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi veren Çanakçı, KOBİ'lerin ekonomilerdeki kilit rollerini sürdürebilmeleri için uygun koşullu finansmana erişebilmeleri gerektiğini bildirdi.

Son yıllarda küresel mali kriz nedeniyle KOBİ'lerin finansmana ulaşmada zorluk çektiğini ifade eden Çanakçı, Hazine Müsteşarlığı olarak KOBİ'leri değişik alanlarda desteklemeye gayret gösterdiklerini, bu konuyu öncelik listesine aldıklarını söyledi.

Hazine olarak dünya bankasından, uluslararası kuruluşlardan uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanmasına garanti verdiklerini, kamu bankalarına ve ticari bankalara bu konuda destek olduklarını anlatan Çanakçı, şöyle konuştu:

“Ülke işbirliği ve stratejisi çerçevesinde bugüne kadar dünya bankasından 3 adet ihracatın finansmanı aracılık kredisi temin ettik. Bu krediler, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Eximbank ve TSKB tarafından kullandırıldı. Bu projelerden çok önemli başarılar elde ettik. Bunun üzerine Dünya Bankası'ndan yaklaşık tutarı 600 milyon dolar olan 4. İhracat finansmanı aracılık kredisi aldık.

2009 yılında Düanya Bankası da dahil uluslararası kuruluşlardan KOBİ'lere yönelik olarak yaklaşık 1 milyar dolar tutarında kredi temin etmeyi hedefliyoruz. Hazine Müsteşarlığı olarak gerek Dünya Bankasından gerekse diğer uluslararası kuruluşlardan elde etmiş olduğumuz finansman imkanlarıyla KOBİ'lere ve reel sektöre destek olmaya devam edeceğiz.”

Konuşmaların ardından kredi anlaşmasını, Hazine Müsteşarlığı adına İbrahim Çanakçı, Hazine Müsteşarlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Dünya Bankası adına bankanın Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Halkbank adına bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci ile Halkbank Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan birlikte imzaladılar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kobi'lere 200 Milyon Dolarlık Yeni Kredi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement