Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu - Son Dakika
Ekonomi

Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu

Yenilenebiir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç, siber güvenlik önlemlerinin bundan 35 yıl önce sadece savunma sanayisinde akla geldiğini hatırlatarak, "Bugün siber güvenlik enerji ve endüstri sektörünün ayrılmaz parçalarından biri. Her yıl dünyada tüketilen enerjinin yüzde 2,5'i bilgisayar, laptop ve cep telefonu gibi bilgi işlem cihazları tarafından tüketiliyor" dedi.

08.12.2015 12:03

Yenilenebiir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç, siber güvenlik önlemlerinin bundan 35 yıl önce sadece savunma sanayisinde akla geldiğini hatırlatarak, "Bugün siber güvenlik enerji ve endüstri sektörünün ayrılmaz parçalarından biri. Her yıl dünyada tüketilen enerjinin yüzde 2,5'i bilgisayar, laptop ve cep telefonu gibi bilgi işlem cihazları tarafından tüketiliyor" dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Bilgi Güvenliği Derneği işbirliği ile düzenlenen "Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu"na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yetkililer ile özel sektör temsilcileri katıldı.

Genel Müdür Karakılıç, enerji sektörünün kritik bilgi altyapılarının korunması konusunun ele alındığı sempozyumdaki konuşmasında, otomasyon sistemleri ve akıllı şebekelerin enerji sektörünün güvenliğinin sağlanmasındaki önemine dikkati çekti.

Özellikle Türkiye'nin giderek büyüyen yenilenebilir enerji kurulu gücü düşünüldüğünde, enerji altyapısında gerekli otomasyon ve akıllı şebeke yatırımlarının büyük ölçüde artması gerektiğini dile getiren Karakılıç,  şöyle devam etti:

"Türkiye'nin 73 bin megavata ulaşan kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı 31 bin megavatı buldu. Birçok alanda olduğu gibi siber güvenlik sistemleri ve bilişim teknolojileri burada da büyük önem arz ediyor. Bundan 35 yıl öncesinde sadece savunma sanayisi denildiğinde akla gelen siber güvenlik konusu şimdi enerji, ekonomi ve endüstri dünyası için de çok kritik önemde. Her yıl dünyada tüketilen enerjinin yüzde 2,5'i bilgisayar, laptop ve cep telefonu gibi bilgi işlem cihazları tarafından tüketiliyor."

-"Siber güvenlik yazılımlarının millileştirilmesi önemli"

Türkiye Elektrik Dağtım AŞ (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni de siber güvenlik önlemlerinin yanı sıra enerji sektöründeki altyapıların fiziksel olarak da korunmasının gerekliliği ve önemine işaret etti.

Hazirandaki Milletvekili Genel Seçimleri sonrası, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesindeki terör olaylarıyla enerji şebekeleri ve trafolarının çok fazla hasar gördüğünü anımsatan Çepni, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda elektrik dağıtımında akıllı şebekelere geçiş sürecindeyiz. Bu anlamda altyapı güvenli bir şekilde oluşturularak, bu geçişi sağlamak önemli. Fakat burada sadece siber güvenlik de akla gelmemeli. Terör olayları sebebiyle çok fazla hasar gören şebeke ve trafoların fiziksel olarak korunması ve işletilmesi de bizim en önemli görevlerimizden birisi. Ayrıca, siber güvenlik programları ve yazılımlarının milli hale getirilmesi de çok önemli çünkü bu yazılımlar başka yere ait olduğunda farklı amaçlarla kullanılabilir."

"Akıllı şebekelere ağırlık verilmeli"

ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel de 2016-2020 dönemini kapsayacak uygulama döneminde şebekeye yapılacak teknoloji yatırımının 20 milyar lirayı bulacağını belirterek, yatırım miktarın çok önemli bir kısmının akıllı şebekelere ayrılması gerektiğini vurguladı.

Akıllı şebekelerin yurtiçindeki kapasitesinin tespit edilmesi için bir yol haritası hazırlandığını söyleyen Yüksel, bu çalışmanın sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.

Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hamdi Atalay, kritik altyapılarda tehditlerin çok fazla olduğunu belirterek, kritik altyapılara yapılan siber güvenlik saldırılarının ülkeler arasında savaş nedeni olarak sayıldığını ifade etti.

Atalay, kritik altyapıların günlük hayatın da her yönünü etkilediğini anlatarak, "Enerji sektöründeki şirketlerde genelde SCADA sistemleri kullanılıyor fakat bu sistemler neredeyse 50 yıl öncesine ait. Yani bugünün tehditlerine oldukça açıklar. Bu sistemlerin yenilenmesi ve çözümlerin sağlanması gerekiyor. Siber güvenlikte milli çözümler olmadığı sürece kendinizi yüzde 100 güvenli hissedemezsiniz" diye konuştu.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Müdürü Cem Önal da doğaldaz dağıtım sektörüne 10 yılda 10 milyar dolar yatırım yapıldığını ve gelecek dönemde de 10 milyar dolarlık yatırımın öngörüldüğünü dile getirdi. Önal, "Ayrıca 91 bin kilometre şebeke yatırımı yapılmıştır. Toplam abone sayımız 11 milyon civarında. 2030 beklentimiz ise bu rakamın iki katına ulaşması. Bu bizim için iyi bir hedef, geldiğimiz noktada iyi bir konumdayız" ifadelerini kullandı.

Önal, sektörde yapılacak teknoloji ve akıllı şebeke yatırım kararlarının doğru şekilde değerlendirilerek verilmesi ve uzun vadeli planlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement