Arzum Elektrikli Ev Aletleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, şu anda 4 milyon adet satışla Türkiye'de yabancı markaların dahil olduğu pazarda 1. olduklarını söyledi.
Kolbaşı, Adana Meslek ve İş Sahibi Kadınlar Platformu'nun düzenlediği, aile şirketlerinin kurumsallaşmasına yönelik "Adana Geleceğini Konuşuyor" paneline konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı ve Adana Meslek ve İş Sahibi Kadınlar Güçbirliği Platformu Dönem Sözcüsü Elif Doğan Türkmen, platformu Kadın Girişimciler Derneği, Adana Soroptimistler Kulübü, Seyhan Soroptimistler Kulübü, İŞKAD, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) ile birlikte kurduklarını anlattı.
Devlette, özel sektörde ve kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin oluşmasına katkı sağlamak için bu platformu kullandıklarını söyleyen Türkmen, tarafsız bir şekilde kadınların güçlenmesini hedeflediklerini ifade etti. Türkmen, "Biliyoruz ki ülkemizde kadının istihdamda ve girişimcilikte sayısının artması ile fırsat eşitliğini yakalamak mümkün. 2023 hedeflerini yakalayacaksak, kadınlarla yakalayabiliriz" diye konuştu.
"1 MİLYON 350 BİN ŞİRKETİN YÜZDE 94'Ü AİLE ŞİRKETİ"
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise aile şirketlerinin yoğun rekabet ortamında hayatta kalabilmeleri için kurumsal yapılarının güçlendirmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Günümüz rekabet ortamında dünyada küçük ve orta ölçekli kurumların ortalama yaşam süresinin 18 yıldan 12 yıla düştüğünü belirten Kıvanç, sadece Türkiye değil, dünyada da aile şirketlerinin 3. kuşağa ulaşma oranının yüzde 10 olduğunu kaydetti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne kayıtlı 1 milyon 350 bin sermaye şirketinin yüzde 94'ünün aile şirketi olduğuna dikkat çeken Zeki Kıvanç, çeşitli sorunları anlattı ve kurumsallaşmanın öneminin altını çizdi.
Adanalı işadamı Murat Kolbaşı ise 48 yıllık Arzum markasını dünden bugüne nasıl kurumsallaştırıp büyük bir marka haline getirdiklerine dair sunum yaptı. Babası ve amcalarının Adana'da ticarete başlayıp ardından İstanbul'da ev aletleri üretimini büyüttüklerini dile getiren Kolbaşı, şu anda 4 milyon adet satışla Türkiye'de yabancı markaların dahil olduğu pazarda 1. olduklarını söyledi. Ciroda ise 2-5 arasında olduklarını vurgulayan Kolbaşı, marka sayısını ve ürün çeşitliliğini artırdıklarını kaydetti. Aile şirketlerinin varlığını devam etmesi için mutlaka kurumsallaşmayı sağlamaları gerektiğine dikkat çeken Kolbaşı, dünyada kurulu olan İsviçre merkezli Family Business Network'u 40 kurucu üyeyle Türkiye'de de oluşturduklarını kaydetti.
Panel sonunda konuşmacı Murat Kolbaşı'ya aktardığı bilgilerden dolayı panele destek olan Nilgün Özler ve Sıdıka Uğurlugüngör'e de teşekkür plaketi verildi.
Panele, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Adana Ticaret Borsası Başkanı (ATB) Muammer Çalışkan, ATB Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Özler Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Özler, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atilla Menevşe, Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütçü, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Temsilcisi Ayça Katlav, KAGİT, Adana Soroptimist ve Seyhan Soroptimist temsilcileri katıldı. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › Kurumsallaşmak İçin 'Adana Geleceğini Konuşuyor' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?