Londra: Ticaretteki En Büyük Uluslararası Sorun Yolsuzluk - Son Dakika
Ekonomi

Londra: Ticaretteki En Büyük Uluslararası Sorun Yolsuzluk

İngiltere'de Yayınlanan Bir Araştırmada, Dünyanın Önde Gelen Yedi Ekonomisindeki En Büyük Uluslararası Sorunun Yolsuzluk Olduğu ve Araştırmaya Konu Olan Tüm Firmaların Yaklaşık Yarısının, Rakiplerinin Rüşvet Vermesi Nedeniyle Sözleşmelerini Kaybettiği Belirtildi.

09.10.2006 03:00

İngiltere'de yayınlanan bir araştırmada, dünyanın önde gelen yedi ekonomisindeki en büyük uluslararası sorunun yolsuzluk olduğu ve araştırmaya konu olan tüm firmaların yaklaşık yarısının, rakiplerinin rüşvet vermesi nedeniyle sözleşmelerini kaybettiği belirtildi.

Risk danışmanlık firması Control Risks ve ünlü hukuk bürosu Simmons & Simmons tarafından ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Hong Kong ve Brezilya'daki 350 şirket üzerinde yapılan araştırmada, firmaların yüzde 43'ünün rakiplerinin rüşvet vermesi sebebiyle ticari anlaşmalarını yitirdiği ortaya çıktı.

Sözkonusu yedi ekonomi içinde yolsuzluktan en çok etkilenen bölgenin Hong Kong olduğu ve firmaların yaklaşık üçte ikisinin son beş yılda ticari faaliyetlerinin bir noktasında rüşvet mağduru olduğu belirtildi.

Hollanda'dalı firmalar arasında bu yüzdenin altı puan arttığı ve yüzde 46'ya çıktığı belirtilirken, bu oranın ABD'de yüzde 44'e yükseldiğinin altı çizildi.

Rüşvet sebebiyle sözleşmelerini kaybeden firmaların oranının Brezilya'da yüzde 38, Almanya'da yüzde 36, Fransa'da yüzde 34 ve İngiltere'de ise yüzde 26 olduğu kaydedildi.

Control Risks'in ilgili konudaki uzmanı John Bray yaptığı açıklamada, "Yolsuzluk en büyük uluslararası mesele olmayı sürdürüyor. En dürüst firmalar, geniş ölçekte, ticari ahlaka uymayan rakiplerine karşı kaybetmeye devam ediyor" diye konuştu.

Bu arada araştırmaya konu olan firmaların yüzde 10'u, ihaleyi almak için projenin toplam maliyetinin yarısından fazla rüşvet ödeniyor olabileceği tahmininde bulunurken, yüzde 7'si ise bu orandan da fazla rüşvet ödeniyor olabileceğini söyledi.

Öte yandan firmaların yüzde 32'si yolsuzluğun önümüzdeki yıllarda artacağına inanırken, sadece yüzde 21'i bu yüzdede bir düşüş olacağını düşünüyor.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Londra: Ticaretteki En Büyük Uluslararası Sorun Yolsuzluk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement