Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Türk demir çelik sektörünün çevre ülkeler ve dünyadaki bir takım sarsıntılardan ciddi etkilendiğini söyledi.
Döviz kurları ve enerji maliyetlerindeki yükselişden dolayı arz sıkıntısı çelik fiyatlarının artışına neden oldu. İnşaat, otomotiv ve dayanıklı tüketim malları olmak üzere birçok sektörün temel girdisi olan kütük demir fiyatlarında ton başına 10-20 dolar yükselmesi sonucu, Türkiye yerel kütük piyasası ciddi bir arz sorunuyla karşı karşıya kaldı. İç piyasada fiyatlar geçen haftaya göre ton başına 20 doları bulan artışla 550 doları geçerken, iç piyasadaki fiyat artışları ithal ürünler üzerinde de etkili oldu. Rusya ve Ukrayna'dan ithal edilen kütük demirin fiyatı ton başına 10 dolar dolayında yükselerek 530 dolara kadar çıkarken, iç piyasadaki mevcut arz sıkıntısı yüzünden Türk alıcıların ithal kütük talebinin önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.
KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Türk demir çelik sektörünün ürünlerinin yüzde 50'sini ihraç etmek durumunda olduğunu belirterek şunları söyledi: "Fiyatlar dalgalanıyor. Zaman zaman aşağıya, zaman zaman yukarıya gidiyor. Sıkıntılar zaman zaman oluyor. Bu komşu ülkelerin durumundan kaynaklanıyor. Bugünlerde Rusya ve Ukrayna'daki bir takım hadiselerden dolayı bazı mallarda sıkıntı olabiliyor. Ama bunlar geçici sıkıntılardır. Neticeyi tayin edici sıkıntılar değil diye düşünüyorum. Diğer yandan finans piyasalarındaki düzelme ve piyasalardaki olumlu hava sektörü olumlu hale getirdi. Çelik sektöründe Türkiye'de ciddi bir kapasite var ve şu an fiilen 36 milyon ton üretim yapılıyor."
Türk demir çelik sektöründe özellikle katma değeri yüksek olan ürünlere kayma yönünde ciddi çabalar olduğunu anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bununla ilgili biz de çok anlamlı yatırımlar yapıyoruz ve önümüzdeki yıllarda ülkemiz bunun nimetini yiyecektir. Biz KARDEMİR olarak 700 bin ton kapasiteli kaliteli yuvarlak dediğimiz 5.5 milimetre ile 100 milimetre arasında ürün üretecek olan haddehane kuruyoruz ve 1.5 yıl içinde devreye girecek. Yine demir yolu vagon ve lokomotiflerinin tekerini üreteceğiz. Senede 200 bin teker üretilecek. Bunun gibi diğer demir çeliklerin de katma değeri yüksek ürünlere doğru hem uzun mamul gruplarında hem de yassı mamul gruplarında ciddi çabaları var." - KARABÜK
Son Dakika › Ekonomi › Maliyet Artışı Çelik Sektöründe Fiyat Artırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?