Merkez Bankası İki Riske Dikkati Çekti - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası İki Riske Dikkati Çekti

Merkez Bankası İki Riske Dikkati Çekti

Merkez Bankası gelebilecek sermaye akımlarına karşı düşük faiz politikasını önümüzdeki dönemde devam ettirecek.

23.01.2013 13:44  Güncelleme: 13:55

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Merkez Bankası'nın gelebilecek sermaye akımlarına karşı yine düşük faiz politikasını önümüzdeki dönemde de devam ettireceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın bugün Ankara'da ekonomistlerle gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunan Girgin, Merkez Bankası'nın finansal istikrar konusundaki dikkati korumakta olduğunu belirterek, "Merkez Bankası sermaye akımlarına karşı yine düşük faiz politikasını önümüzdeki dönemde de devam ettirecek" dedi.

2012 yılında finansal istikrarı korumak için katedilen mesafenin 2013 yılında en önemli hedef olarak görüldüğünü kaydeden Girgin, şunları aktardı:

"Finansal istikrarı korumak adına faizlerin düşürülmesi kredi tarafında kredi büyümesinin hızlanması riskine yol açıyor. Bu da finansal istikrara yönelik tehdit oluşturabileceği için makro ihtiyati tedbirler, riski bertaraf etmek için 2013 yılında sıkı şekilde uygulanacak görünüyor. Düşük faiz ortamı, TL'yi mümkün olduğunca yabancı yatırımcılar için çekici kılmamak üzerine kurulu bu politikayı da uygularken kredilerde istenmeyen seviyelere gitmesini önleyecek şekilde tedbirlerle dengeleme, 2013 yılındaki politika olacaktır."

Gelecek hafta salı günü enflasyon raporunun açıklanacağını hatırlatan Girgin, şu değerlendirmede bulundu:

"Oradaki riskler anlamında bakıldığında Merkez Bankası 2012 yılında çok düşük şekilde gelen gıda enflasyonunu özellikle işlenmemiş gıda enflasyonunun yapısı nedeniyle 2013 yılında bir baskı unsuru yaratabileceğini düşünüyor. Kamu fiyat ayarlamaları da risk oluşturabilir diye düşünüyor.

Enerji fiyatlarında şu an için yatay bir seyir öngörülüyor. Bu anlamda da TL'nin değerinde de herhangi bir kayıp öngörülmediği için genel olarak risk, işlenmemiş gıda fiyatları ve kamu tarafından yönlendirilen fiyatlar en önemli iki risk unsuru olarak görülüyor."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası İki Riske Dikkati Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement