Mersin'de 18 yetiştiriciye 450 küçükbaş hayvan desteği - Son Dakika
Ekonomi

Mersin'de 18 yetiştiriciye 450 küçükbaş hayvan desteği

Mersin\'de 18 yetiştiriciye 450 küçükbaş hayvan desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılında hayata geçirdiği 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesi, farklı yetiştiricilere kazanç kapısı olmaya ve büyümeye devam ediyor.

30.07.2022 12:04  Güncelleme: 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılında hayata geçirdiği 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesi, farklı yetiştiricilere kazanç kapısı olmaya ve büyümeye devam ediyor. İlçe ilçe devam eden küçükbaş hayvan dağıtımları ile hem hayvan popülasyonunun artmasına katkı sunuluyor, hem de küçük üreticiler destekleniyor.

3'üncü yılında damızlıklarla çoğalmaya devam eden projede bu yıl, 2020 yılından bu yana dağıtımları yapılan küçükbaş hayvanların yavruları da dağıtım çerçevesinde yetiştiricilere ulaştırılıyor. Önceki yıllarda dağıtım yapılan yetiştiricilerden, 500'den fazla küçükbaş hayvanı geri alan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl dağıtımını yapacağı hayvanların sadece bine yakınını satın aldı. Erdemli ve Silifke'de yapılan törenlerde, 18 yetiştiriciye toplam 450 keçi ve ivesi koyun dağıtımı yapıldı. Erdemli'den 6'sı kadın, 2'si erkek olmak üzere toplam 8, Mezitli'den 1'i kadın, 1'i erkek olmak üzere toplam 2 ve Silifke'den de 1'i kadın, 7'si erkek olmak üzere toplam 8 yetiştiriciye hayvanları verildi. Dağıtım çerçevesinde küçükbaş hayvanların yanı sıra, her yetiştiriciye 4 ton yem desteği de sağlandı.

"Proje 2 yıl sonra kendi içinde süreklilik sağlayacak"

Gerçekleştirilen dağıtım töreninde proje hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanvekili Selçuk Şahutoğlu, "2020 yılında başlatmış olduğumuz 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesinin 3. yılına girmiş bulunmaktayız. 2020 ve 2021 yılında bin 500 hayvan satın alınarak dağıtılmıştı. Bu yıl ise 2020 yılında bizim adımıza vermiş olduğumuz hayvanları yetiştiren, onların yavrularını damızlık haline getiren üreticilerimizden aldığımız hayvanlardan 500 tanesini üreticilerle buluşturuyoruz. Bu şu demek 500'ünü üreticilerimiz üretti, bin tanesini satın alıyoruz. Asıl hedefimiz, 5 yıl içerisinde projenin tamamen kendi içinde sürdürülebilirliğini sağlamak. Bu hedef doğrultusunda da emin adımlarla ilerliyoruz. Proje başlangıcından bu yana Veteriner Hekimler Odası, almış olduğumuz küçükbaş hayvanların aşılarını temin etmekte, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği de hayvanların temini noktasında bizlerle beraber. Mersin Tarım İl Müdürlüğümüz ise üreticilerimizin işletme kayıtlarının açılmasından bu yana, hayvanların sevklerinde olmak üzere her zaman yanımızda. Ben onlara da çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Hayvancılığın canlanması adına çok önemli bir girişim"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Erdemli Koordinatörü Vedat Uzunbağ ise "Bölgede uzun yıllardır hayvancılıkla uğraşan, koyun, keçi ya da büyükbaş hayvan üretimi yapan birçok kişinin, yavaş yavaş hayvancılık mesleğinden ya da hayvan üretiminden vazgeçtiklerini görüyoruz. Birçok aile yıllarca kendi geçimini bu sektörde sağlıyor, ancak bu önemli grupların zaman içerisinde sürekli azaldığını görüyoruz. Bu da çok üzücü ve çok düşündürücü bir durum. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizin yaptığı bu uygulama, hayvancılığın yeniden canlanması adına çok önemli bir girişim. Bunun bölgemizdeki insanların et, süt ihtiyacına ya da aile geçiminin sağlanması ihtiyacına bir katkısı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Bektaş Şenay da bu projede bulunmaktan dolayı duyduğu onuru ifade ederek, "Belediye Başkanımız böyle bir projeyi gündeme getirdiğinde harika bir proje olduğunu gördük ve bu projeye katkı vermek adına ellerimizi sıvayıp bu şekilde sizlere bir hizmet sunmaya çalışıyoruz. Ülkedeki yem fiyatlarını ve hayvanların yok oluşunu görüyoruz. Tabi ki bunlar güzel şeyler değil, ama sonuç itibariyle bu ülkede bir şeyler yapıp, katkıda bulunmak bizlerin zorunlu olduğu şeyler. Burada koyunlarınızı ve keçilerinizi alacaksınız. Bu projenin 4 ayağı var. 1. ayak, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, 2. olarak biz Veteriner Hekimler Odası, 3. Koyun Keçi Birliği ve 4. olarak da İl Tarım Müdürlüğü" ifadelerini kullandı.

Destekten yararlanan Sebahat Karaca ise "Ben annemin evindeyken de hayvancılık yapıyordum. Şimdi sebzecilik yapıyorum. Başvurduk ve çıktı. Bu proje çok güzel bir şey bizim için. 25 tane keçi sahibi olduk. Biri üniversiteye gidecek, biri lise son, biri ilkokul 4. sınıfta okuyan 3 kızım var. Büyük kızım şu anda üniversite için tercih yapıyor. İnşallah bu proje ona katkıda bulunacak. Fazla bir gelirimiz yok. Yani köylüyüz, çalışmak zorundayız. Çocuklarımın geleceği için çok büyük katkısı olacağına inanıyorum" dedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mersin'de 18 yetiştiriciye 450 küçükbaş hayvan desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement