Mtso Başkanı Koşmaz: "Yabancı Yatırımcılar Türkiye'ye Geliş Noktalarında Tereddüt Etmeye Başladılar" - Son Dakika
Ekonomi

Mtso Başkanı Koşmaz: "Yabancı Yatırımcılar Türkiye'ye Geliş Noktalarında Tereddüt Etmeye Başladılar"

Mtso Başkanı Koşmaz: "Yabancı Yatırımcılar Türkiye\'ye Geliş Noktalarında Tereddüt Etmeye Başladılar"

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, 17 Aralık sürecinden sonra 2014 yılından beklentilerinin oldukça farklı boyutlara taşındığını belirterek, bu olayların çıkmasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye’ye geliş noktalarında tereddüt etmeye başladıklarını söyledi.

29.01.2014 17:04

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, 17 Aralık sürecinden sonra 2014 yılından beklentilerinin oldukça farklı boyutlara taşındığını belirterek, bu olayların çıkmasıyla yabancı yatırımcıların Türkiye'ye geliş noktalarında tereddüt etmeye başladıklarını söyledi.

MTSO'nun Ocak ayı Meclis Toplantısı oda hizmet binasında yapıldı. Meclis Başkanı Hayati Dolman'ın başkanlığını yaptığı toplantıda gündemde yer alan maddeler oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda 2013'ün bir değerlendirmesini yaparak, 2014 yılındaki beklentilerini meclis üyeleri ile paylaşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, yabancı yatırımcıların gideceği ülkede adaletin ne derecede bağımsız ve yolsuzlukların ne kadar yaygın olduğuna baktığını belirtti. Koşmaz, "Bu olayları gördükten sonra haliyle yabancı yatırımcılar da durdu ve hemen arkasından HSYK'da değişiklik yapmaya kalktık, üstüne tuz biber ekmek üzere. Önce Anayasa değiştirilsin dendi, partiler anlaşamadı. Sonra, Meclis'e kendi teklifimizi veririz, katılan katılır, ben yaptım oldu mantığıyla HSYK ile ilgili tasarı TBMM'ye sunuldu ama sonra ne olduysa oldu. Öyle tahmin ediyorum ki Avrupa Birliği'nin uyarılarıyla bu teklif geri çekildi" dedi.

Türkiye'de önce sürtüşmenin bitmesi gerektiğini vurgulayan Koşmaz, "Durum öyle gösteriyor ki yerel seçimlere kadar bu böyle gidecektir ama o güne kadar herkes bildiğini söyleyecek, aklından geçeni, düşündüğünü söyleyecek. Doğrusuyla, yanlışıyla dile getirecektir. Bunun sonunda da 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler, yerel seçim olma özelliğini kaybedip bırakın genel seçim örneği olmasını, hükümet hakkında bir gensoruya dönüştürülmesi noktasına gelinecek. Şu bir gerçektir ki seçimden sonra hem hizmet grubu hem hükümet ve de muhalefet, hepsi kendi kendilerine öz eleştirilerini yapmaları lazım. Kendi vicdanlarına anlatabiliyorlarsa çıkış yolunu bulmak kolay olur. Bunları yaparken de bir tarafta hem komplolar ve darbe iddiaları hem de yolsuzluk olaylarının, bağımsız yargı tarafından mutlaka ve mutlaka ayrı ayrı ele alınıp değerlendirmesi gerekir" diye konuştu.

"30 Mart seçimlerine kadar kimse enerji fiyatlarına zam yapmaz" diyen Koşmaz, "Ya da beklenen zammı yapmaz. Haklıdır. Bütün siyasi idareler yapacakları zamları seçim sonrasına ertelemişlerdir. Bu Cumhuriyet tarihinden beri böyledir. Çarşı pazara baktığımız zaman burada zaten işsizlikten kan ağlayan esnaflar, tüccarlar, fabrikasında üretimini azaltan sanayiciler bulunuyordu. Bunları nasıl daha iyi duruma getiririz derken. Bu olayların çıkmasıyla yabancı yatırımcılar Türkiye'ye geliş noktalarında tereddüt etmeye başladılar. Yabancı yatırımcı gideceği ülkede adaletin ne derecede bağımsız olduğuna ve yolsuzlukların ne kadar de yaygın olduğuna bakar. Şimdi bu ikisini birden gördükten sonra haliyle yabancı yatırımcılar da durdu. ve hemen arkasından HSYK'da değişiklik yapmaya kalktık. Üstüne tuz biber ekmek üzere. Önce Anayasa değiştirilsin dendi partiler anlaşamadı. Sonra Meclis'e kendi teklifimizi veririz, katılan katılır, ben yaptım olduğu mantığıyla HSYK ile ilgili tasarı TBMM'ye sunuldu. Ama sonra ne olduysa oldu. Öyle tahmin ediyorum ki Avrupa Birliği'nin uyarılarıyla bu teklif geri çekildi. Geldiğimiz noktada polise ve yargıya olan güven sarsılmış durumda. TSK'ya olan güven de daha önce de kumpas olarak açıklanan olaylardan dolayı yeteri kadar yıpratılmıştır" şeklinde konuştu.

"2014 YILI ÇOK ÇOK DAHA ZOR OLACAK"

2014 yılındaki beklediklerin üç ay önceki durumdan çok farklı boyutlara geldiğini kaydeden Koşmaz şöyle konuştu:

"2014 yılından beklentilerimiz üç ay öncesinde farklıydı. Zor şartlardı. Bir çıkış yolu arıyorduk. Çıkış yollarını bulabildiğimiz kadar bulmaya çalışıyorduk. Ama bugün o kurallar ortadan kalktı. Yeni kurallar ortaya çıktı. Artık 2014'ün şartları üç ay önce beklenenden çok çok daha zor olacak. Onun için borçlanmalarımıza, taahhütlerimize, işlerimize, satışlarımıza, her şeyimize o kadar çok dikkat etmememiz, çeki düzen vermemiz gerekir. Bizim işlerimiz çok iyi olabilir. Ama malımızı verdiğimiz Anadolu'daki bayilerimizin iş durumları bugün iyi olabilir, ama ilerleyen günlerde satış yapmamaları ya da sattığı malların ödemelerini yapamamaları durumuna düşerlerse, işlerinde sıkıntıya düşerlerse bizlerde sıkıntıya düşeriz. 2014 yılında adımların bir kere değil üç beş kez düşünerek atılmasının gerektiği bir yıl olacaktır. Borçlanmadan mümkün olduğu kadar uzak durulması gerekmektedir. Kredi yollarına girmeyelim. ve iş yerlerimizde verimliliği arttırma yolunda çalışmalar yapalım. ve dikkatli yapalım. Başka yıllarda 5 kazanıyorsak, bu yıl 2 kazanmayı hedefleyelim. Biz de daralmayı hedefleyelim. Ama büsbütün yıkılıp gitmeyelim. Bu değerlendirmelerime katırlısınız, katılmazsınız. Ama şunu ifade edeyim bu değerlendirmeler sadece ve sadece her fikirden, her siyasi görüşten üyesi olan bir oda başkanının değerlendirmesidir. Bu değerlendirmelerim siyasi açıdan yapılmış bir değerlendirme olarak yorumlanmamalı." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mtso Başkanı Koşmaz: 'Yabancı Yatırımcılar Türkiye'ye Geliş Noktalarında Tereddüt Etmeye Başladılar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement