Obama Yol Haritası Hazırlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Obama Yol Haritası Hazırlıyor

Obama Yol Haritası Hazırlıyor

Obama, Lehman Brothers'ın İflasının Birinci Yılını Kullanarak Wall Street'in Yeni Yol Haritasını Açıklamaya Hazırlanıyor.

15.09.2009 04:38

ABD Başkanı Barack Obama, global krizin dönüm noktalarından Lehman Brothers’ın iflasının birinci yılını kullanarak üzerinden Wall Street’in yeni yol haritasını açıklamaya hazırlanıyor.

Ekonominin beklenenden daha yavaş hareket ettiğini bunun da sistemde yenileme ihtiyacı doğurduğunu belirtecek olan Obama’nın yardımcıları, başkanın açıklayacağı yol haritası öncesinde bazı bilgiler verdi. Obama’nın bu yol haritası hakkında ipucu veren Ulusal Ekonomik Meclisi Direktörü Lawrence Summers, “Yeni koruma planıyla sürdürülebilir bir güven ortamı yaratmak istiyoruz” yorumunda bulundu.

Kriz öncesine giderek, ekonominin bu noktaya gelmesinde nelerin etkili olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını dile getiren Summers, Obama’nın Pittsburg’da G-20 liderleri ile bir araya geleceği toplantıdan önce planlanan bu planın, zirveden çıkacak ortak karara da paralellik göstermesinin beklendiği ifade edildi.

Sürdürülebilir güven ortamı

Tehlikede olan finansal firmalara el koyan kanunlarla ilgili bi değişimin de gündemde olduğu belirtilen yeni ekonomik reform paketinde, yeni kurulacak takip ajansıyla mortgage, otomobil kredisi ve kredi kartı ile ilgili yaşanabilecek risklerin de önüne geçilmesi hedefleniyor. FED’in gücünü artırması beklenen Obama’nın, bu sayede büyük finans firmalarını, sistemi bütünüyle etkileyen risklerin bir parçası olmaktan kurtaracağı ifade edildi.  Yeni finansal uygulamaların devreye girmesiyle, Obama’nın yetkilerinin de artacağı belirtiliyor. Önümüzdeki dönemde olması muhtemel krizlere karşı daha güçlü bir ekonomik stratejinin yaratılması için çalıştıklarını ifade eden Beyaz Saray Sözcüsü Lawrence Summers, finans kanunlarıyla ilgili yapılacak olan yeniliklerin kongreden geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. 

ABD Hazine Bakanı Tim Geithner ise hükümet yetkililerin geçtiğimiz yıl mevcut bankacılık sistemini savunmasının trajik bir hataya neden olduğunu söylerken, batan Lehman Brothers örneğini kullanarak reform paketini onaylatmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Obama Yol Haritası Hazırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement