Oda ve Borsa Yöneticileri Bergama'da Toplandı - Son Dakika
Ekonomi

Oda ve Borsa Yöneticileri Bergama'da Toplandı

Oda ve Borsa Yöneticileri Bergama\'da Toplandı

İzmir’de faaliyet gösteren oda ve borsaların katıldığı 10. Ortak Yönetim Kurullar Toplantısı Bergama ilçesinde düzenlendi.

25.11.2016 14:57

İzmir'de faaliyet gösteren oda ve borsaların katıldığı 10. Ortak Yönetim Kurullar Toplantısı Bergama ilçesinde düzenlendi. Toplantıda, ticaret odaları ile sanayi odalarının görev ve yetki alanları ile ilgili yaşanan problemler ele alındı.

Toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bülent Arman ve Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve ilçelerin oda başkanları katıldı.

Toplantının dilek ve temenni bölümünde konuşan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ellerinde olmayan nedenlerle üyelerine yeterli hizmeti veremediklerini ifade ederek, bu konuda EBSO'yu eleştirdi. Olgun; "EBSO benim bölgemde üye kaydı yapıyor. Üyem geliyor kapasite artırım raporu istiyor. Ben veremiyorum. İzmir'e EBSO'ya gitmesi gerekiyor. Bölge sanayi odaları küçülüyor. Şimdi bizim gırtlağımıza sarıldılar. 'Bizi öldürmeyin.' diye. Üyemize kapasite raporu bile veremiyoruz. Bu sorunlar bizi boğuyor. Umarım bu hatadan kısa sürede dönülür. İlçe odaları, ticaret ve sanayi odası olmak istiyor. Bu sorununda el birliği ile çözmemiz gerekiyor" dedi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ilçe ticaret odalarının sanayi odası olabilmesinin lobi gücünün bir sonucu olduğunu belirterek, "TOBB'da 12 tane sanayi odası vardı. Bunlar ortadan kalkıyordu. TOBB'dan, '10'dan fazla işçi çalıştıranların sanayi odalarından aldıkları kapasite artırım raporları kabul edilmeyecek' diye yazı geldi. Bu yasa değil. Bir lobi çalışması. Örneğin kamyoncular ve taşımacılar bana üye, takografı sanayi odası veriyor. Bunlarla ilgili belgeleri neden sanayi odası veriyor? Bunlar ciddi sıkıntılar. İlçe ticaret odaları haklı. Manisa Ticaret Odası'nın merhum başkanı Bülent Koşmaz bütün ilçe odalarını nasıl sanayi odası yaptıysa siz de olabilirsiniz. Bunun önünde hiçbir engel yok. Bunu aşmanız için Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu aşmanız gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Eleştiri ve tepkilere cevap veren EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ise, "Kanun ne emrediyorsa o yapılıyor. Faal olmayan üretim yapmayan üyeyi orada gösterirseniz bu olmaz. Ender Başkan kapasite raporları üzerinde bir çalışma yaptığını size söyledi. Kanunlar dışında bir şey yapmıyoruz. Kanun dışı hiçbir şey EBSO'nun ne kapısından ne çıkar, ne de girer. Kanunlara uyan bir kurumuz ne gerekiyorsa onu yaparız" diye konuştu.

Unesco listesindeyiz, ziyaretçimiz yok

Genel bir değerlendirme yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Ülke gündeminin daha barışçıl olduğu ve ekonominin biraz daha yolunda olduğu bir ortamda bu toplantıyı gerçekleştirmek isterdik. Ne yazık ki ülke olarak zor günler geçiriyoruz. Tabi ki Türkiye bu çıkmazdan ve zor günlerden sıyrılabilecek potansiyeli taşıyor. Dünyanın farklı yerlerinde iş yapan sanayicilerimiz ve iş adamlarımız var. Avrupa Parlamentosu ile ilgili kritik bir oylama gerçekleştirildi. Ciddi bir oy farkı ile müzakereler durduruldu. Yeni bir sıkıntı daha kapımızda. ve iş dünyası da bundan ciddi derecede etkileniyor. Biz Bergama olarak şüphesiz bundan etkileniyoruz. 2014 yılında UNESCO dünya mirası listesine girdi Bergama ve bizim için ciddi bir umut ışığı taşıyor. Normal koşullarda 2015-2016 yıllarında ziyaretçi sayılarının istatistiklere yansıması gerekiyordu. Fakat hem Efes hem de Bergama için tam tersi oldu. Neredeyse yüzde 40-50 civarında ziyaretçi sayıları düştü" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Oda ve Borsa Yöneticileri Bergama'da Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement