Okul Sütünden Zehirlenme İddiaları - Son Dakika
Ekonomi

Okul Sütünden Zehirlenme İddiaları

Okul Sütünden Zehirlenme İddiaları

"Daha önce süte alerjisi olduğu tespit edilememiş çocuklarımızın süt içmesinden kaynaklanan bir sıkıntı olabilir, diğer çocuklar da bundan psikolojik olarak etkilenmiş olabilirler" dedi.

02.05.2012 15:37

Zeynep Akyıl - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, okul sütünden zehirlenme iddialarına ilişkin,

"Daha önce süte alerjisi olduğu tespit edilememiş çocuklarımızın süt içmesinden kaynaklanan bir sıkıntı olabilir, diğer çocuklar da bundan psikolojik olarak etkilenmiş olabilirler" dedi.

Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Okul Sütü Programı kapsamında Türkiye'de bugün itibarıyla süt dağıtımının başladığını, bu kapsamda 81 il, ilçe, köy ve beldelerde toplam 7 milyon 185 bin öğrenciye ve 32 bin 574 okula süt dağıtıldığını söyledi.

Dağıtılan sütün kutularında çeşitli uyarıların yer aldığına işaret eden Koyuncu, bu kapsamda, süte alerjisi olanların öğretmenine haber vermesi yönünde bir uyarı bulunduğunu belirtti.

Dağıtım öncesinde de velilerden, çocuklarının okul sütünden yararlanabileceklerine dair izin alındığını anlatan Koyuncu, şunları kaydetti:

"Şimdi tabii burada birkaç ilde öğrenciler rahatsızlanmış, daha önceden süte alerjisi olduğunu bilmeyen öğrenciler ve veliler olmuş olabilir. Bir sınıfta bazı öğrencilerin süte alerjisi varsa ve daha önceden de bunu bilmiyorsa diğer öğrenciler de bundan psikolojik olarak etkilenmiş olabilirler. Konuşuyoruz, görüşüyoruz. Bu tür olaylar yaşanabilir. Acaba süt bozuk muydu diye sorular da gelebilir ama Ankara'da dağıtılan süt ile Diyarbakır'da dağıtılan süt aynı firmanın sütü. 100 öğrencinin toplam içtikleri süt 20 litreye tekabül ediyor. Bu 20 litre sütün işleme tesislerinde ayrı bir yerde işlenmesi, sonra kutulara doldurulması gibi bir şey söz konusu değil.

Eğer ki sütte bir bozukluk olsa bütün öğrencilerimiz bundan rahatsızlık duyması gerekir. Bir okulda, bir sınıfta veya bir ilde bir okulda gibi bir durum var. Aynı parti süt diğer sınıflara da dağıtılıyor o sınıflarda bir sıkıntı yok. Daha önce süte alerjisi olduğu tespit edilememiş çocuklarımızın sütü içmesinden kaynaklanan bir sıkıntı olabilir, daha sonra diğer çocuklar da bundan psikolojik olarak etkilenmiş olabilir."

Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın 3 koldan araştırma başlattığını dile getiren Koyuncu, böylece sütten kaynaklanan bir sıkıntı olup olmadığının ya da bu durumun nereden kaynaklanacağının tespit edileceğini söyledi.

-"Proje sekteye uğramamalı"-

Okul sütü projesinin Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu vurgulayan Koyuncu, şöyle konuştu:

"Bu ülkede devrim otomobilleri üretildi, içine benzin konulmamasından kaynaklanan, bir ihmalden dolayı bu projeyi önemsedik. Bu Okul Sütü projesini de Türkiye'nin üç-dört ilinde bir takım okullarda bazı problemlerin çıkması nedeniyle (ki telafi edilemeyecek problemler değil) eğer ki biz sekteye uğratacak olursak bu ülkeye zarar vermiş oluruz, bu açıdan bakmak lazım."

Bu konuda ilgili, ilgisiz, bilgili, bilgisiz birçok insanın da değerlendirmede bulunduğunu ifade eden Koyuncu, birtakım lobilerin, birtakım çıkar gruplarının bu projeden ciddi şekilde rahatsız olduğunu bu nedenle de kamuoyunu yanlış bilgilendirerek, süt tüketim alışkanlığına yönelmeme doğrultusunda bir takım çalışmalar yaptığını söyledi.

Anne ve babaların bunlardan etkilenmemesini ve çocuklarına süt içirmeye devam etmesi gerektiğini bildiren Koyuncu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de süt tüketiminin fazla olan ülkelerde insanların daha uzun ömürlü ve sağlıklı yaşadıklarının tespit edildiğini söyledi.

Koyuncu, süt konusunda kamuoyunu yanlış bilgilerle yönlendirenlere dönük kendilerinin de hukuki işlem başlatacağını sözlerine ekledi.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Okul Sütünden Zehirlenme İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement