Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Gelişmiş ülkelerin tamamının otomotiv markası var. Otomotiv markası olmayıp da öne çıkan ülke yok. Biz de o yüzden hükümetimizin yeni bir bakış açısı çizip, bu konuya daha fazla destek verip, Türkiye'nin kendi markasını çıkarması konusunda mutlaka adım atılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz" dedi.
Büyükekşi, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğince Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde bu yıl 3'üncüsü organize edilen "Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı" ve "Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması" ödül töreninin açılışındaki konuşmasında, bu yıl yarışmaya 600'e yakın başvuru olduğunu, bunun tasarım ve inovasyona verilen önemi gösterdiğini kaydetti.
Edison'un "İcadın yüzde 1'i deha, yüzde 99'u terdir" dediğini söyleyen Büyükekşi, buradan yola çıkarak üniversitelerin akıl teriyle, sanayicilerin alın terini birleştirip, Türkiye'de yeni bir çağ açmak istediklerini, böylece yüksek katma değerli ihracatın önünü açmaya çalıştıklarını bildirdi.
Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 hedeflerine yüksek katma değerli ihracatla ulaşacağını, bu konuda çok önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, "Özellikle otomotiv sektörü gerçekten, ihracatımız açısından son derece önemli ve 8 yıldan beri de ihracatımızın lokomotifi. Türkiye'nin ihracatına baktığımızda bu yılın ilk çeyreğinde 6,5'lik bir artış var, ama otomotiv sektörümüzün yüzde 8'lik artışla 5,5 milyar dolara ulaşan ihracatı var. Bu da bize şunu gösteriyor. İnşallah otomotiv sektörü bu yıl da yine bayrağı önde taşıyan bir sektör olacak" diye konuştu.
Sektörün, 2023 hedefinin 75 milyar dolar olduğunu, bu hedefe ulaşabilmesi için de küresel çapta 83 milyon adet üretim ve 3 trilyon dolarlık otomotiv endüstrisi pazarından daha fazla pay alması gerektiğini belirten Büyükekşi, otomotivde küresel ölçekte çok yoğun bir rekabet ortamın hüküm sürdüğüne dikkati çekti.
"Otomotiv markası olmayıp da öne çıkan ülke yok"
Büyükekşi, bu rekabette öne çıkabilmek için mutlaka rakiplerden farklılaşmak ve katma değerli ihracatı artırmak gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Biz de o yüzden özellikle Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markanın hep üzerinde duruyoruz. Markalaşma bu işin olmazsa olmazı. Çünkü gelişmiş ülkelerin tamamının otomotiv markası var. Otomotiv markası olmayıp da öne çıkan ülke yok. Biz de o yüzden Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarına mutlaka yeni bir bakış açısıyla bakması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz ve hükümetimizin de bu konuda yeni bir bakış açısı çizip, bu konuya daha fazla destek verip, Türkiye'nin kendi markasını çıkarması konusunda mutlaka adım atılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Temennimiz bu konuda atılacak adımlarla proaktif olarak bir Türk markasının kendisini dünyaya kabul ettirebilmesi."
"Küçük araçlar ve küçük motorlar öne çıkıyor"
Geleceğin otomotiv trendlerine de değinen Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Geleceğin otomotiv trendlerinde bir tarafta elektrikli araçlar, diğer tarafta Google'ın yapmış olduğu şoförsüz araçlar gibi köklü gelişmeler her gün hız kazanıyor. Çevre ve güvenlik standartları, giderek önem kazanıyor. Küçük araçlar ve küçük motorlar öne çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerin, otomotiv satışlarındaki payının 2012 yılındaki yüzde 50 seviyesinden 2020 yılında yüzde 60'a yükselmesi bekleniyor. Diğer taraftan internet kanallarının, otomotiv satışlarındaki payının artacağı düşünülüyor. Tüm bu trendler hep aynı noktayı işaret ediyor. Üretimde, pazarlamada, maliyetlerde ve tasarımda bize inovasyonu tarif ediyor. Biz de bu trendleri inovasyon sayesinde yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. İşte bu noktada en büyük hazinemiz olan genç beyinlerimizin önemi daha fazla ortaya çıkıyor."
Büyükekşi, bu sürece katkı sağlamak için TİM'in, ihracatçı birlikleriyle bu yıl 20 "tasarım", 10 da "proje Ar-Ge pazarı" yarışması düzenlediğini sözlerine ekledi. - Bursa
Son Dakika › Ekonomi › 'Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?