Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor - Son Dakika
Ekonomi

Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor

Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor

Film çekiyor ya da albüm yapıyorsanız sağlam bir bütçeniz olmalı.

20.09.2011 03:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Crowdsourcing' ya da 'crowdfounding'; yani halktan bağış toplayarak film, albüm, kitap ya da sanat eseri gibi herhangi bir projeye hayat verme yöntemi... Bu yöntemi kullanarak eserinizi yayına hazır hale getirmeniz ve duyurusunu yapmanız mümkün. Aslında bu, tüm dünyada uzun zamandır uygulanan bir metot ama Türkiye'de yeni yeni yayılıyor. Bu metodu Yeni Aktüel dergisinden Sebla Koçan araştırdı.

İLK ÖRNEK 'EL YAZISI'

Türkiye'de bu metodu ilk uygulayan isim, 45. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Senaryo Geliştirme Ödülü' kazanan yönetmen Ali Vatansever. Bir süredir kısa filmleriyle izleyicinin dikkatini çeken Vatansever; üç yıldan beri ilk uzun metraj filmi 'El Yazısı' için kaynak arayışındaydı. Kendi bütçesi ve sponsor ile istediği bütçeyi yakalayamayan Vatansever, 'crowdsourcing' yöntemiyle topladığı bağışlar sayesinde yeni yılda vizyona girecek filmi için şu sıralar heyecanla gün sayıyor. Ali Vatansever'e göre 'crowdsourcing'i Türkçe'ye kabaca 'kalabalığın gücü' ya da 'imece usulü' olarak çevirmek mümkün. Bu kavramı ilk kez icat eden isim yazar Jeff Howe. Howe, Wired dergisi için yazdığı makalesinde, bu terimin yalnız sinema ve müzik sektöründe yayınlanmaya hazır işler için değil, aklınıza gelebilecek hemen her iş için kullanılabileceğini belirterek özellikle kaynak arayışındaki fikir sahibi genç isimlere ilham verdi.

SOSYAL MEDYA İLE...

Bu yöntemle sosyal medya aslında organik olarak birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Zira 'kalabalığın gücü' en çok Facebook ve Twitter gibi sosyal medya alanlarında hissediliyor. Bir kullanıcı filmle ilgili bir tweet yazdığında ya da albümle ilgili bir videoyu duvarında paylaştığında, takipçileri ve arkadaş listesi içindeki onlarca kullanıcı bu projeden haberdar oluyor ve onlar da söz konusu linkleri kendi çevreleri ile paylaşarak dakikalar içinde filmi çok büyük bir kitleye duyurmuş olabiliyor. Ali Vatansever, 'El Yazısı' filmi için benzer şekilde sosyal medyanın bu gücünden yararlandığını söylüyor: "Filme maddi anlamda destek veren 100 kişi var. Ama 100'den fazla kişi de filme para bağışı yapmadan destek verdi. Arayan insanlara 'Eğer filme yatırabileceğiniz bir 10 dolarınız yoksa, lütfen Facebook'ta filmimizi paylaşın' dedik ve 30 gün içinde 100 binden fazla kullanıcıya ulaştık" diyor. Bağışı yapan tüm isimler internet sitesinde isim isim yazılmış, film yayınlandığında jenerikte de onlara teşekkür edilecek. 'El Yazısı'nın çekimleri Bolu'nun Göynük kasabasında dört haftada bitti. Film, bir Anadolu kasabasında mutluluk arayışındaki insanları konu ediniyor.

#Sayfa#

DÜNYADAN ÖRNEKLER

'Crowdsourcing' yöntemiyle para toplayarak projesine fon arayan kullanıcıların toplandığı iki önemli site var. Bunlardan biri Türkiye'den bağışa da açık olan indiegogo.com, diğeri ise yalnız ABD sınırları içindeki projelere destek sağlayan kickstarter.com. Şu an halihazırda birçok proje hayata geçebilmek için crowdsourcing siteleri üzerinden destek aldı ya da destek bekliyor. Örneğin, uzun zamandır 'Stars, Dreams and Elbow Grease' adındaki ilk albümü için çalışan hip hop'çı Mike Check, ihtiyacı olan 7 bin dolara ulaşmakla kalmadı üzerine 355 dolar da fazladan topladı. Amerikalı tanınmış müzik grubu The Dresden Dolls'un solisti Amanda Palmer da Kanadalı ünlü müzisyen Kim Boekbinder ile birlikte yaptığı 'Such Great Heights' adlı single için fanlarından benzer bir destek aldı. Palmer, aslında 6 bin dolar ile hayat bulacak olan proje için 12 bin dolardan fazla bağış toplandı.

'EL YAZISI'NIN TARİFESİ

10 dolara isminiz filmin internet sitesinde yer alıyor.

25 dolara imzalı posteriniz oluyor.

50 dolara filmin sonunda izleyici bölümünde isminiz yer alıyor.

100 dolara çeşitli hediyeler kazanabiliyorsunuz.

250 dolara tüm ekiple tanışabiliyorsunuz.

500 dolara film setini ziyaret edebiliyorsunuz.

1000 dolara filmde oynayabiliyorsunuz.

5000 dolara filmin yapımcısı olabiliyorsunuz.

BAŞKA NELER VAR?

Türkiye'de 'crowdsourcing' yöntemini kullanarak yapılan ve yayınlanmayı bekleyen başka filmler de var. Yönetmenliğini Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın paylaştığı 'Babamın Sesi' bu filmlerden biri. Yapımcılığını Perişan Film/Özgür Doğan'ın üstlendiği 'Babamın Sesi'nin çekimlerine Mayıs'ta başlandı. Çekimleri biten ve yakında vizyona girecek olan film için bu yöntemle 5 bin 545 dolar toplandı. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde iki ödül de kazanan filme aynı zamanda Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu da destek veriyor. Ankaralı bir grup gencin önderliğinde çekilmek istenen 'Rüyagezer' filmi için de yine bu yöntemkullanılarak 510 dolar toplandı.

'BABAMIN SESİ'NİN TARİFESİ

10 dolara filmin galasına gidebiliyor ve jenerikte isminizi yazdırabiliyorsunuz.

50-100 dolara DVD, poster, galaya davetiye alıyor ve jenerikte isminizi yazdırabiliyorsunuz.

250 dolara tişört, DVD, poster gibi hediyeler kazanıyorsunuz.

1000 dolara film setini ziyaret edebiliyorsunuz.

5000 dolara filmin jeneriğinde ortak yapımcı olarak adınız geçiyor ve IMDB profili oluşturabiliyorsunuz.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Ekonomi Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi
    18:08 Van Valisi Ozan Balcı, OSB'deki Tekstil Fabrikalarını İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapımı devam eden tekstil fabrikalarının inşaatında incelemelerde bulundu. Balcı, fabrikalar hakkında bilgi alarak istihdam konusunda önemli adımlar atıldığını ve hedeflerinin tekstilde 50 bin istihdam sağlamak olduğunu belirtti.

  • Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi
    18:01 Beyşehir'deki Gıda İşletmeleri Denetlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler denetime tabi tutuldu. Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol görevlileri, hijyen ve ürün saklama şartlarının kontrol edildiği denetimlerini sürdürdü. Vatandaşlar, herhangi bir problemle karşılaştıklarında Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait 174 Alo Gıda hattını arayabilirler.

  • Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz
    17:54 Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç: YSK'ya olan güvenimizi yitirmek istemiyoruz

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, partisinin MKYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, YSK'ya olan güvenin korunması ve muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni anayasa tartışmalarına da açık olduklarını belirtti.

  • Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak
    17:46 Yiyecek ve İçecek Satılan Yerlerde KDV Oranı Artacak

    Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını yayınladı. Buna göre; yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam
    17:41 Bakanlık tebliğ yayınladı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin bir tebliğ yayınladı. Tebliğe göre kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri dahil lokantalarda KDV yüzde 8'den yüzde 10'a, alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV ise yüzde 20'ye çıkıyor.

  • Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
    17:39 Sinop'ta IPARD III Hibe Destek Programı Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından düzenlenen IPARD III Hibe Destek Programı bilgilendirme seminerinde, çiftçilere gelir sağlamak amacıyla desteklerin verildiği belirtildi. Kaymakam Enver Yılmaz, destek alabilmek için koşullara uygun olmanın ve projelerde hassasiyet göstermenin önemine vurgu yaptı. Seminerde ayrıca TKDK iletişim uzmanı Gülay Kural, çeşitli sektörlerde desteklenen konular hakkında bilgi verdi.

  • Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı
    17:33 Yalova Turizm Haftası Etkinliklerle Kutlandı

    Yalova'da gerçekleştirilen Turizm Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Yürüyüş, tören ve konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Yalova'nın turizm potansiyeli ve eksiklikleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

  • Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti
    17:19 Gümüşhacıköy TSO Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'i ziyaret etti

    Gümüşhacıköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Koca, Hamamözü Belediye Başkanı Cihan Demir'e hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi. Koca, Demir'e yeni görevinde başarılar dileyerek, ilçenin gelişmesi ve kalkınması için iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Demir ise ticaret odası ile iş birliğine her zaman açık olduklarını vurgulayarak, Hamamözü ilçesini kalkındırmak için birlikte çalışacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Koca ve Demir, Hamamözü'nde bulunan bazı işletmelere ziyarette bulunarak, esnafla sohbet etti.

  • Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli
    17:09 Türkiye'de İnsan Kaynakları Algısı Geliştirilmeli

    Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, Türkiye'de insan kaynakları alanında toplumsal geçmişi, kültürel zenginliği ve insana bakış açısını yansıtacak insan kaynakları algısının geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Atay, Türkiye'de insan kaynakları personeli sayısının düşük olduğunu ve bu oranı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, işsizlik oranının düşmesinde erken dönem kariyer fırsatlarının etkili olduğunu vurguladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Akkol ise işletmelerdeki eski prosedürlere tepki gösteren genç çalışanların önemine dikkat çekti.


Advertisement