ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından, bu hafta da piyasaların yoğun veri takvimine odaklanacağı belirtiliyor.
ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasına karşın, 223 bin kişilik artışla mart ayındaki hızlı düşüşün geçici olduğuna işaret etmesinin ardından pay piyasalarında hızlı yükselişler görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 1,49 yükselerek haftayı analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdikleri 18.200 puan seviyesinin hemen altında tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,35, Nasdaq endeksi yüzde 1,17 yükseldi. ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri, verinin ardından yüzde 2,21'den yüzde 2,10'a kadar geriledikten sonra yüzde 2,14 seviyelerinde dengelendi, dolar endeksi ise sınırlı bir yükselişle haftayı 94,79'dan tamamladı.
Avrupa tarafında geçen hafta Yunanistan'a ilişkin belirsizlikle gündemi meşgul etmeye devam ederken, özellikle 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki sert dalgalanmalar dikkati çekti. Almanya'da 10 yıl vadeli tahvil faizleri hafta içinde yüzde 0,80'e kadar yükseldikten sonra haftayı yüzde 0,54 seviyesinden tamamlarken, pay piyasalarında cuma günü yüzde 2'yi aşan yükselişler izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,65, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,48 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,32 değer kazandı.
Asya tarafında Çin Merkez Bankası'nın, ekonomik aktiviteyi desteklemek için faizlerde indirime devam etmesinin ardından Şanghay endeksi bugün kapanışa yakın yüzde 2,28 yükseldi, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,45 değer kazandı. Çin Merkez Bankası, bir yıl vadeli gösterge borç verme faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 5,1'e çekti.
Yurt içinde piyasalar, cuma günü sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde artması ve ABD'de tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalmasının ardından gün boyu pozitif bir seyir izledi. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,80 yükselişle tamamlarken, 2,6750'ye kadar gerileyen dolar/TL'nin kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesinin ardından tekrar 2,70 seviyelerine çıkması dikkati çekti. S&P, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" ve not görünümünü ise "negatif" olarak teyit etti, yerel para cinsinden kredi notunu ise "BBB"den "BBB-"ye indirdi.
Analistler, bu hafta yurt içinde Hazine ihaleleri, cari açık ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin, yurt dışında ise yoğun veri gündeminin takip edileceğini kaydediyor. Bugün, Hazine 5 ve 10 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirecek, İngiltere'de ise Merkez Bankası (BoE) faiz kararı açıklanacak.
Son Dakika › Ekonomi › Piyasalar Yeni Haftada Yoğun Veri Takvimine Odaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?