Küresel piyasalar bu hafta, başta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam olmak üzere yoğun veri gündemine odaklanırken, yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in değerlendirmesi, koalisyon görüşmeleri ve bugün açıklanacak enflasyon verilerinin takip edileceği belirtiliyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısındaki faiz artırım sürecine ilişkin değerlendirmesinde, istihdam ve konut verilerini öne çıkarması, bu hafta çarşamba ve cuma günü açıklanacak istihdam verilerini piyasaların odak noktasına yerleştirdi. Cuma günü iş gücü maliyetlerindeki artışın beklentilerin altında kalmasının ardından dolar endeksi gün içinde dalgalı bir seyir izlese de kapanış seviyesi itibarıyla yatay seyrini devam ettirmiş oldu. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,31 seviyelerinden yüzde 2,18'e kadar gerilerken, cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,32, S&P 500 endeksi yüzde 0,23 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,01 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, bugün kişisel gelir ve imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) takip edileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında Yunanistan ile ilgili gelişmelerin gündemin alt sırasına inmesinin ardından avro/dolar paritesinin yön arayışına devam ettiği görülüyor. Parite cuma günü özellikle ABD'de açıklanan ve ekonomik aktiviteye ilişkin karışık sinyaller veren makroekonomik verilerin etkisiyle 1,11 - 1,09 bandında dalgalı bir seyir izledi. Haftanın son işlem gününde pay piyasalarının genel olarak pozitif görünümlerini korudukları görülürken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,46, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72 değer kazandı.
Asya tarafında bugün açıklanan imalat sanayi PMI'ların beklentilerin altında kalması ve özellikle Çin'de imalat sanayisindeki daralmanın devam ettiğine işaret etmesinin ardından Şanghay Bileşik endeksi yüzde 1,83, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,27 değer kaybetti.
Yurt içinde geçen hafta genel olarak piyasaların pozitif bir seyir izledikleri görüldü. Dış ticaret açığının azalması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın para politikasında sadeleşme söylemleri ve TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 0,1 puan artırılması yurt içi piyasalarda haftanın öne çıkan başlıklarıydı. Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 2,09 değer kazanarak haftayı 79.910 puandan tamamlarken, dolar/TL küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle 2,7977'ye kadar çıktıktan sonra 2,77'nin hemen üzerinde dengelendi. Analistler, bugün açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerinin takip edileceğini belirterek, bu hafta devam etmesi beklenen koalisyon görüşmeleri ve ABD'de açıklanacak veriler ile cuma günü açıklanması beklenen Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.
AA Finans'ın bugün TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verilerine ilişkin anketine göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,05 oldu. Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,05) göre haziran ayında yüzde 7,20 olan yıllık enflasyonun yüzde 6,77'e gerileyeceği hesaplanıyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, temmuz ayı TÜFE
10.00 Türkiye, temmuz ayı imalat sanayi PMI
10.55 Almanya, temmuz ayı imalat sanayi PMI
11.30 İngiltere temmuz ayı imalat sanayi PMI
15.30 ABD, haziran ayı kişisel gelir ve harcamalar
16.45 ABD, temmuz ayı imalat sanayi PMI
17.00 ABD, temmuz ayı ISM imalat sanayi endeksi
Son Dakika › Ekonomi › Piyasaları Yeni Haftada Yoğun Haber ve Veri Trafiği Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?