Posco Assan, 1 Milyar Dolarlık İhracat Hedefiyle Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Posco Assan, 1 Milyar Dolarlık İhracat Hedefiyle Açıldı

Posco Assan, 1 Milyar Dolarlık İhracat Hedefiyle Açıldı

Dünyanın en büyük dördüncü çelik üreticisi Güney Koreli Posco, Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığı ile Kocaeli'nde kurulan Posco Assan TST Çelik Fabrikası, düzenlenen törenle açıldı.

15.08.2013 15:17

Dünyanın en büyük dördüncü çelik üreticisi Güney Koreli Posco, Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığı ile Kocaeli'nde kurulan Posco Assan TST Çelik Fabrikası, düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Lee Sangkyu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar, Posco Başkanı Joon Yang Chung, Posco Assan yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Tören ağaç dikimiyle başladı. Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk bağlarının güçlenmesi amacıyla Nihat Ergün ve beraberindekiler tarafından, fabrika bahçesine iki adet çam fidanı dikildi. Protokol üyeleri, daha sonra fabrika alanını gezerek teknik bilgiler aldı. Nihat Ergün ve protokol üyelerinin düğmeye basmasının ardından ilk rulonun üretimine balandı. Kısa bir süre sonra çıkan ilk rulo banttan çıktıktan sonra Bakan Nihat Ergün, Asım Kibar ve Joon Yang Chung tarafından imzalandı.

Törende konuşma yapan Posco Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, emeği geçen herkese teşekkür etti. Kibar, yatırımın Türkiye-Kore dostluğu için önemli bir mihenk taşı olduğunu kaydetti.

Posco Assan, Türkiye'nin ilk soğuk haddeleme paslanmaz çelik tesisi olma özelliğini taşıyor. İç piyasanın tüm ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan Posco Assan, 1 milyar dolar seviyesinde de ihracat geliri sağlayacak.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise törende yaptığı konuşmada, "Bu fabrikanın bizim için çok büyük bir önemi var. Türkiye'nin yüksek katma değeri olan bir üretim yapması gerekiyordu. Biz ülke olarak otomotiv demir çelik gibi sektörlerde önemli bir ülke olmayı başardık ama ARGE konusunda da aynı başarıyı göstermeliyiz. Entegre çelik konusunda yeterli çalışmamız yoktu. Her alanda çok önemli bir girdi olan paslanmaz çelik ciddi bir ihtiyaç durumdadır. İhtiyacımız 325 bin ton seviyesinde. Paslanmaz çeliğin neredeyse tamamı ithal edilmektedir. Bu fabrikanın yıllık 200 bin ton kapasitesine sahip olması, bu tesisin Türkiye için ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir" dedi.

Hükümetin yatırımlarına değinen Ergün, "Üretimde katma değeri artıracak adımları birer birer atmaktayız. Sanayi strateji belgesinde de üretimde yeniliği ve teknolojiyi artırmaktayız. Demir dışı metaller strateji belgesinde önemli fırsatlar sunulmuştur. Bunlar yerli girdi kullanım oranını artıracak, dış ticaret dengemizi olumlu yönde geliştirecek eylemlerdir. Demir çelik sektörü strateji belgemizin ilk toplantısını eylül ayında sektörle gerçekleştireceğiz. Tüketilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesine önem gösteriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Erdemir ile otomotiv sektörünün ihtiyacı olan demir çelik sektörü arasındaki konuları masaya yatırdık" diye konuştu.

"Mikro ölçekli reformlara ağırlık vereceğiz" diyen Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tesisin temelini atarken küresel kriz devam ettiği halde bu yatırımımızın önemli olduğuna dikkat çekmiştik. Ekonominin 2. çeyrekte 1. çeyrekten daha hızlı büyüyeceğini göstermektedir. Biz de atacağımız yeni adımlarla sanayicimizin önünün açmaya devam edeceğiz. İlave yatırımların da bir an önce tamamlanmasını temenni ediyorum."

Konuşmaların ardından tedarikçilere ve emeği geçen kurum ve kuruluşlara plaket takdim edildi. Törene özel olarak davet edilen Kore gazilerine ise Posco Başkanı Joon Yang Chung 3 minibüs hediye etti.

Yıllık 200 bin ton kapasite ile çalışacak fabrikada bu rakam önümüzdeki yıl 400 bin ton kapasiteye çıkarılacak. Fabrikada şu an 450 kişi istihdam ediliyor. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Posco Assan, 1 Milyar Dolarlık İhracat Hedefiyle Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement