Rusya ile Normalleşme Enerjiye Güç Kazandıracak - Son Dakika
Ekonomi

Rusya ile Normalleşme Enerjiye Güç Kazandıracak

SİBEL AKBAY / ZEYNEP DUYAR CANLI - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya yaptığı ziyaretin önemine değinerek, "Rusya bizim enerjide en büyük stratejik ortağımız.

14.08.2016 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SİBEL AKBAY/ ZEYNEP DUYAR CANLI - Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya yaptığı ziyaretin önemine değinerek, "Rusya bizim enerjide en büyük stratejik ortağımız. Görüşmelerin müsbet şekilde sağlanması bize çok önemli faydalar getirecektir." dedi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji sektöründe Rusya'nın şu anda Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, tükettiği doğalgazın yüzde 80'ini ve petrolün yaklaşık yüzde 30'unu Rusya'dan aldığına dikkati çeken Özdemir, "Rusya bizim enerjide en büyük stratejik ortağımız. Rusya ile karşılıklı ticaret hacmimizin büyük bir kısmını enerji sektörü oluşturuyor. Bu görüşmelerin müsbet şekilde sağlanması bize çok önemli faydalar getirecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı seyahat, bu ilişkilerin daha iyi şartlarda sürdürülebilmesi için en önemli etkeni ve ortamı oluşturmuştur." diye konuştu.

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman da Türkiye ile Rusya ilişkilerinin, istihdama en büyük kaynağı sağlayan ve ekonominin lokomotif sektörleri olan inşaat ve turizmin yanı sıra enerji açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

İki ülke ilişkileri açısından yaşanan iniş çıkışlı dönemde, enerji alanında sıkıntı yaratan bir gelişme olmadığının altını çizen Danışman, "Malum, alıcı olarak Türkiye, tedarikçi olarak ise Rusya çok büyük bir alışverişin iki tarafı konumunda yer almaktadır. Bu ilişki hiçbir zaman tek taraflı olmamıştır. Rusya, Türkiye'nin en büyük tedarikçisi iken, Türkiye de Rusya için çok önemli bir pazar konumundadır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kıştan önce tatlıya bağlanması sevindirici"

Danışman, Akenerji olarak geçmişten bugüne hem diplomatik hem de ekonomik anlamda köklü ilişkilere sahip iki ülkenin bu krizi kısa vadede aşacağını öngördüklerini belirterek, tüketici nezdinde süreç yorumlandığında ise kış aylarına girmeden, bu durumun tatlıya bağlanmasının, vatandaşları sevindiren bir gelişme olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin canlanmasının önemine değinen Danışman, "Özellikle enerji ve turizm alanlarında ekonomik açıdan bölgesel etkileri canlandıracak projelerin hayata geçirilmesi ve yeni yatırımlara başlanması beklenmektedir. Arz güvenliği ve kaynak çeşitliliğinin önemli başlıkları arasında yer alan enerjide, Türk Akımı ile Akkuyu Nükleer Santral Projesi başlıklarında sıcak mesajlar verilmesi, sektörümüzün dikkatini çekmiştir. Ayrıca, ikili ticareti kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılmasının da enerji sektörüne olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Sektör olarak Türkiye-Rusya arasında yaşanan olumlu gelişmeleri yakından izliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Rusya ile nereden nereye?

İki ülke arasındaki ilişkiler, Rus savaş uçağının 24 Kasım 2015'te Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından çıkmaza girerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ağustos 2016'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yüz yüze görüşmesiyle yeniden ivme kazandı.

St. Petersburg'daki görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'nin stratejik kapsama alınarak teşviklerden yararlandırılacağını açıklamasının yanı sıra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türk Akımı Projesi'nde, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak kısmın gerçekleştirilmesi için hiçbir şüphenin olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı, 2013'te 6 milyar 964 milyon dolara çıkarak zirveyi gördü, ancak 2014 ve 2015 yıllarında petrol fiyatlarının gerilemesi, AB'nin Moskova'ya yaptırımlar uygulaması ve Rus ekonomisinin küçülmesi nedeniyle sırasıyla 5 milyar 943 milyon dolara ve 3 milyar 588 milyon dolara kadar geriledi. Uçak krizinden sonra uygulanan yaptırımlarla daha da düşen ihracat, yılın ilk yarısında sadece 737 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Rusya ile Normalleşme Enerjiye Güç Kazandıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.


Advertisement