Sanayi üretimi endeksi, 2015 Aralık'ta yüzde 4,4 artarak beklentileri aşarken, 2015 yılının son çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerini de pozitif etkiledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı Aralık ayı sanayi üretimi verileri, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi yıllık yüzde 4,4 ile yüzde 3,92 olan beklentilerin üzerinde artarken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık yüzde 4,5 yükseldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksindeki artış ise aralıkta aylık yüzde 0,8'de kaldı.
Yılın son çeyreğinde sanayi üretim endeksindeki yüzde 7'yi aşan artış, 2015 yılının en güçlü çeyreğine işaret ederken, 2015 yılında ortalama artış da yüzde 3,2 düzeyinde gerçekleşmiş oldu. Sanayi üretiminin ana eğilimi açısından izlenen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 gibi sınırlı bir artış gösterse de yılı tarihi zirvesinde tamamladı.
AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerini aktaran AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiğini, diğer alt gruplarda ise daha sınırlı artışlar yaşandığını ifade etti.
"2015 yılı son çeyrek için büyüme tahmini yüzde 5,8"
Bürümcekçi, Türkiye'de sanayi üretimi ile milli gelir verileri arasındaki yakın ilişki olduğuna dikkati çekerek, "Sanayi üretimi verileri, bize son çeyrekte yılın en yüksek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışının kaydedilebileceğini düşündürmekte. 2014 yılında yüzde 2,9 ile Orta Vadeli Program tahminlerinin gerisinde kalan bir büyüme kaydedildikten sonra, 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,3 ile sınırlı kalan bir büyüme oranı görülmüş, ikinci çeyrekte ise büyüme yüzde 3,8'e doğru hızlanmıştı. Üçüncü çeyrek gerçekleşmesi ise aynı çeyrekte sanayi üretiminin sadece yüzde 0,2 artmasına karşın yüzde 4 ile sürpriz bir artış kaydetmişti" bilgilerini paylaştı. Bürümcekçi, son çeyrek görünümü açısından imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi, (PMI) Reel Kesim Güven Endeksi, kapasite kullanımı oranı ve tüketici güven endeksi ile ihracat verilerini de dikkate alarak, 2015 yılı son çeyrek için büyüme tahminini yüzde 5,8 olarak belirlediğini ifade etti.
Yıllık olarak 2015 yılı büyümesinin yüzde 4,0 gerçekleşmesini beklediğini dile getiren Bürümcekçi, yüzde 3,2'lik 2016 yılı tahmini üzerindeki risklerin ise şu an yukarı yönlü olduğunu da sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › Sanayi Üretimi Beklentileri Aştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?