Sarraflığı Antep'ten Kapalıçarşı'ya Uzandı, Bodrum'da 'Babil'le Büyüyor - Son Dakika
Ekonomi

Sarraflığı Antep'ten Kapalıçarşı'ya Uzandı, Bodrum'da 'Babil'le Büyüyor

Sarraflığı Antep\'ten Kapalıçarşı\'ya Uzandı, Bodrum\'da \'Babil\'le Büyüyor

Gaziantepli Bir Sarrafın Oğlu Olarak 1981'de Kapalıçarşı'ya 'Baba Mesleğini İcra Etmek' İçin Yönelen Recai Çakır, 1986'da Turizme Girip Bodrum'da Kadıkale Resort'u Kurdu.

29.04.2008 01:46

Gaziantepli bir sarrafın oğlu olarak 1981’de Kapalıçarşı’ya ’baba mesleğini icra etmek’ için yönelen Recai Çakır, 1986’da turizme girip Bodrum’da Kadıkale Resort’u kurdu.

Tekstilde de şansını deneyen Çakır, 2003’te yeniden turizme odaklandı. Bodrum’da butik otel ve lüks rezidans inşaatı başlatan Çakır, Babil Bahçeleri projesini BAE’ye de yayacak.

TURİZM ve inşaat sektöründe Bodrum’un en seçkin firmalarından olmayı başaran Çakırlar Grubu’nun Başkanı Recai Çakır, Bodrum’da yapımını sürdürdüğü butik otel ve rezidans projesi ’Babil Bahçeleri’nin (Gardens of Babylon) benzerlerini Birleşik Arap Emirlikleri’ne de inşa edeceklerini söylüyor. Dubai’deki ’World’ projesi içinde bulunan Türkiye Adası’nı da satın almak amacıyla temaslarda bulunduklarını söyleyen Recai Çakır, İstanbul’a da ’Babil Kulesi’ adıyla butik otel ve rezidans yapmak için arazi arıyor. Gaziantepli Sarraf Ahmet Çakır’ın oğlu olan Recai Çakır şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya: "Babam Gaziantep’te sarraftı. Biz biri kız 6 kardeşiz. 1981’de Kapalıçarşı’da babamızın mesleğini icra ederek, İstanbul’da ticaretimizi büyütmek için İstanbul’a geldik. Önce iki kardeş geldik sonra diğer kardeşlerim de geldi."

SERMAYEMİZ BABAMIZIN ADIYDI: Kapalıçarşı’da sarraflık için en büyük sermayelerinin babasının Gaziantep’teki adı olduğunu söyleyen Recai Çakır, "Sarraflık tamamen güvene dayanan bir iştir ve bu nedenle babamızın adı çok önemliydi. 1985’e kadar Kapalıçarşı’da sarraflık yaptık" diyor. Bu tarihte dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın Türkiye’de turizm yatırımlarını canlandırmak için çok etkili bir teşvik başlattığını anlatan Recai Çakır, bu imkandan yararlanarak da ilk turizm yatırımı için harekete geçtiklerini belirtiyor.

TEŞVİKLE OTEL YAPTIK: "1985’te teşvik yasası çıkınca önce Antalya’da bir arazi tahsisi aldıklarını söyleyen Recai Çakır, şöyle devam ediyor: "Ancak orada başka bir mülkiyet nedeniyle bazı hukuki sorunlar çıktı. Biz de vazgeçtik ve 1986’da kendi öz kaynağımızla Bodrum’da bir arazi aldık. Teşviklerden yararlanarak Bodrum’da birinci sınıf bir tatil köyü yaptık. Kadıkale Resort olarak önce Fransızlarla 5 yıl çalıştırdık. Sonra da kendimiz işletmeye başladık."

TEKSTİLDE UMDUĞUMUZU BULAMADIK: Dönemin yükselen sektörlerinden tekstile de yatırım yaptıklarını anlatan Recai Çakır, 1992’de Çankırı Organiza Sanayi Bölgesi’nde trikotaj fabrikası kurarak sanayici olduklarını belirtiyor. Çakır, şöyle devam ediyor: "Çankırı teşvikli ildi ve üretimi orada yapıp, pazarlamayı İstanbul’da kurduk. 1993’te üretime açtık. Ancak 1994’te ülkede ekonomik kriz çıktı. 1997’de Asya krizi, 1999’da deprem oldu. 2000 yılında krizin ayak sesleri, 2001’de bir büyük kriz daha derken biz bu sektörden çıkma kararı aldık. 2003’te makine parkını Gaziantepli bir sanayiciye, fabrikayı da Brillant’a sattık. 2003-2004 döneminde Kuzey Irak’ta inşaat işleri aldık. Ancak bir süre sonra risklerin çok yüksek olduğunu gördük ve tekrar yurt içinde inşaata yöneldik."

Arazi çok engebeliydi ’Babil yapalım’ dedik

ÇAKIRLAR Grubu Başkanı Recai Çakır, Bodrum’da 1997’de aldığı araziye bir butik otel ve rezidans projesi yapmak için 2007 Mayıs’ında temel attıklarını söylüyor. Bu projenin oluşum aşamasında arazinin engebeli yapısı nedeniyle mimari grupla ’nasıl bir proje olmalı’ diye çok düşündüklerini anlatan Recai Çakır, "Arazimiz engebeliydi ve ’teraslı bir proje uygun olur’ diye düşündük. Bu noktada da tarihteki efsane ’Babil’in Asma Bahçeleri’ aklımıza geldi. Yeni bir konsept olmasını istiyorduk. Ayrıca kredi de kullanmak istemedik. Bu yüzden finansmanı için de farklı bir yöntem düşündük. ’102 rezidans yapıp satalım, otelimizin finansmanı sağlansın’ dedik. Hem biz kredi kullanmamış olduk hem de bizden rezidans alıp yatırım yapanlar için bizim işletmemiz altında çok uygun bir geri dönüşüm modeli oluşturduk. Babil Bahçeleri’nden rezidans alan müşterimizin gelmediği zamanlarda residansını biz işleteceğiz. Müşterimiz 7 yılda yatırımını geri alacak. İnşaatın yüzde 55’i bitti, projenin yüzde 60’ını sattık. En büyük yatırımcılarımız Ruslar."

Gaziantepli sarrafın oğlu turizmde nasıl büyüdü

1981’de Gaziantep’ten Kapalıçarşı’ya sarraflık yapmak için gelen Recai Çakır, Kapalıçarşı’da 1986’ya kadar baba mesleğini icra etti.

Dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın turizm yatırımları için getirdiği teşviklerden yararlanarak Bodrum’da aldığı araziye Kadıkale Resort Otel’i inşa etti.

Tekstile de giren Recai Çakır, 2003’te fabrikasını satarak bu sektörden tamamen çıktı. Yeniden turizme ve inşaata odaklandı.

1996’da Bodrum’da satın aldığı birbaşka arazi üzerine 2007 Mayıs ayında ’butik otel ve rezidans inşaatı’na başladı.

Son projesinde banka kredisi kullanmak yerine, rezidansların satışından sağladığı gelirle butik otel yatırımını gerçekleştiriyor.

Recai Çakır’ın ’Gardens of Babylon’ projesinden rezidans alanların, rezidansları, butik otel olarak da işletilecek ve böylece sahiplerine gelir getirecek.

2009 Mayıs ayında hizmete açılacak projenin benzerleri BAE’nin farklı emirliklerinde de inşa edilecek. Ayrıca İstanbul’da da Babil Kulesi adıyla çok katlı bir butik otel ve rezidans inşa edilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sarraflığı Antep'ten Kapalıçarşı'ya Uzandı, Bodrum'da 'Babil'le Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement