Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, uzun menzilli füze sistemi ihalesinde Çinli firmanın teklifinin 3,44 milyar dolar olduğunu belirterek, "En ciddi yerli katkıyı bu firma verdi. Maliyet olarak da diğer sistemlerle ciddi bir maliyet farkı var" dedi.
Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda düzenlediği sohbet toplantısında, uzun menzilli füze savunma ihalesine ilişkin bilgi verdi ve soruları yanıtladı.
Uluslararası olarak başlattıkları uzun menzilli yüksek irtifa füze savunma sistemi ihalesi sürecinde 2009'da teklifleri almaya başladıklarını, bu konuda 3 temel kriter belirlediklerini anlattı. Kriterlerden birinin harekat ihtiyacına cevap verebilmek, ikincisinin yerli sanayi katılımı, üçüncüsünün de maliyet unsuru olduğunu ifade eden Bayar, bütün bunların değerlendirmesinin yapıldığını kaydetti.
Bu projenin kredi finansmanlı olduğuna dikkati çeken Bayar, 4 firmanın da kredi finansman teklifini sunduğunu ama bunların arasında bazı farklılıklar bulunduğunu söyledi.
Kriterler arasında proje takviminin de yer aldığını, mümkün olan en kısa takvimi tercih etmeleri gerektiğini belirten Bayar, son yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında tekliflerin değerlendirildiğini ve ilk sırada yer alan Çinli firma ile görüşmelerin başlanması yönünde karar alındığını kaydetti. Çeşitli nedenlerle ilk sıradaki firma ile anlaşma yapılamaması halinde ikinci sırada bulunan Eurosam ile onun da olmaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanacağını ifade eden Bayar, Rusya'nın teklifinin değerlendirme dışında kaldığını bildirdi.
Bundan sondaki süreç hakkında bilgi veren Bayar, Çinli firmanın yetkilileri ile biraraya geleceklerini, verilen teklifi sözleşmeye çevireceklerini ve büyük ihtimalle Çinli firma ile sözleşmenin imzalanacağını söyledi.
Füze ihalesine katılan firmalar ile atış testlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Bayar, "Çinli firma ile bizim verdiğimiz bir senaryo üzerinden atış testi yapıldı. Diğer firmaların planlı atış testlerine katıldık. Komuta kontrol sistemleri, radarları nasıl çalışıyor fiilen gördük. Teklif veren 4 füze sistemi de çok iyi. Hepsi bizim çıtamızı aşıyor. Dünyadaki mevcut çözümlerin 1 istisna hariç hepsini ihalemize alabilmiş durumdayız. Bu da kolay bir şey değil. O istisna da İsrail'deki Arrow sistemi" dedi.
Tekliflerin entegrasyon kriterini de karşıladığını anlatan Bayar, " Türkiye'nin hava savunma ağı ve komuta kontrol ağı var. Bu ağlar, bir üst katmanda da NATO ile bağlantılı ve bilgi alışverişi yapabiliyorlar. Bütün savunma sistemlerimiz ihtiyaç olduğunda NATO sistemleri ile entegre olabiliyor. Bu aldığımız sistem bizim hava savunma ağına entegre olabilecek. Bu da tamamen NATO standartlarına uygun olacak" diye konuştu.
Bayar, bir soru üzerine, birçok doğu bloku üyesinin son yıllarda NATO üyesi olduğunu, bu ülkelerin tamamında da doğu bloku hava savunma sistemlerinin kullanıldığını ve herhangi bir sorun olmadığını söyledi.
"NATO üyesi ülkeler NATO üyesi ülkelerin ürünlerini kullansın" şeklinde yapılan değerlendirmelerin genel manada geçerli olduğunu ancak bunun başka sistemlerin kullanılamayacağı anlamına gelmediğini belirtti.
Çinli firmanın teklifinin yüzde 50'den fazla yerli sanayi katılımını da içerdiğini vurgulayan Bayar, "En ciddi yerli katkıyı bu firma verdi. Maliyet olarak da diğer sistemlerle ciddi bir maliyet farkı var. Sözleşme görüşmelerine oturacağımız sistemin teklif fiyatı 3,44 milyar dolar. Bizim bu proje için kabaca bütçemiz 4 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Bunu da sağlayan tek sistem bu. Diğerleri bunun üzerinde. Maliyet herşey değil. Ucuzu seçtik diye de bir şey yok" dedi.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Füze Sistemi İhalesinde Çin 3,44 Milyar Dolar Teklif Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?