Sıçrama Dönemine Giriyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Sıçrama Dönemine Giriyoruz

Sıçrama Dönemine Giriyoruz

Başbakan Erdoğan'ın 'İstikrar Zemininde İlerleyen Ekonomik ve Sosyal Gelişme Sürecimizde Bir Sıçrama Dönemi Programı' Olarak Tanımladığı 60'ıncı Hükümet Programını Açıkladı.

01.09.2007 02:19

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "İstikrar zemininde ilerleyen ekonomik ve sosyal gelişme sürecimizde bir sıçrama dönemi programı" olarak tanımladığı 60’ıncı hükümet programını dün açıkladı. AKP’nin 22 Temmuz seçim beyannamesindeki vaatlerin de yansıdığı programda, "mali disiplin, serbest kur ve enflasyon hedeflemesi" ilkeleri sürdürüldü.

İKİNCİ Erdoğan hükümetinin ekonomi programı, "mali disiplin, serbest kur ve enflasyon hedeflemesi" ilkelerinin sürdürülmesi, istihdamın ve doğrudan yabancı yatırımın teşvik edilmesi temelleri üzerine kuruldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın programı, "İstikrar zemininde ilerleyen ekonomik ve sosyal gelişme sürecimizde bir sıçrama dönemi programı" olarak tanımladı.

76 SAYFADAN OLUŞTU: Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından TBMM’de okunan hükümet programında, "Enflasyonu tek haneli seviyelere getirmekle yetinemeyiz, hedefimiz fiyat istikrarını kalıcı hale getirmektir" denildi. 76 sayfadan oluşan hükümet programında ağırlıklı olarak hükümetin ekonomiye yaklaşımı ve önümüzdeki döneme ilişkin projelere yer verilirken, AKP’nin 22 Temmuz seçim beyannamesindeki vaatler de programı yansıdı. Hükümet programının ekonomi bölümünde şunlar yer aldı:

FİYATLARDA KALICI İSTİKRAR: Enflasyon hedeflemesi rejiminin geliştirilmesine devam edilecek. Gerek makro düzeydeki yapısal reformlar gerekse mal ve özellikle hizmetler sektöründe rekabeti artırıcı mikro reformlar yoluyla enflasyonun düşük tek haneli seviyelere inmesi için çalışılacak. Bu amaçla ’enflasyon hedeflemesi’ rejimini geliştirmeye devam edilecek. Enflasyonu tek haneli seviyelere indirmenin ötesinde hedef fiyat istikrarını sağlayıp kalıcı hale getirmektir.

MERKEZ BANKASI’NA GÜVENCE: Ekonomi politikalarında "şeffaflık", "süreklilik", "tutarlılık" ve "öngörülebilirlik" ilkeleri esas alınacak. Ekonomi programının temel unsuru mali disiplin. Para politikalarının temel önceliği fiyat istikrarı, diğer unsuru da serbest kur rejimi olarak belirlendi. Kurun piyasa şartlarında oluşması, ekononin iç veya dış şoklardan daha az etkilenmesini sağlayacak. Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığını korunacak. Uygulanacak maliye politikalarıyla Merkez Bankası’na destek verilecek.

TEK HANELİ NOMİNAL FAİZ: Nominal faizler tek haneye indirilecek. 2009 yılında paradaki "Yeni" ibaresi kaldırılacak ve yeniden Türk Lirası’na dönülecek. Özelleştirme programı kararlılıkla devam ettirilecek. Kamu borcunun milli gelire oranı daha da aşağı düşürülecek. 2013 yılında ihracat 200 milyar doları aşacak. 2023 yılında satın alma paritesine göre milli hasıla büyüklüğü bakımından Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alacak.

10 BİN DOLARLIK GELİR HEDEFİ: Yapısal reformlara kararlılıkla devam edilecek. 2013 hedefi, 800 milyara yaklaşan milli gelire ulaşmak ve kişi başına geliri 10 bin dolara çıkarmak.

İstihdam düşük vergi ile desteklenecek

İSTİHDAM üzerindeki yükler başta olmak üzere vergi oranlarını azaltılacak. Damga vergisi başta olmak üzere, işlemler üzerindeki vergiler kademeli olarak kaldırılacak. Vergi politikalarında öngörülebilirlik artırılacak, vergi mevzuatını sadeleştirilecek. Kayıtdışılıkla mücadele öncelikli alanlardan olacak.

Her türlü işlem tek kartla yapılacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, kısa bir süre içerisinde "Tek Kart" projesinin devreye gireceğini açıkladı. Böylece vatandaş her kurum için ayrı ayrı kartlar taşımak yerine, üzerinde bulunduracağı tek bir kartla, hem vergi ve nüfus-vatandaşlık işlemlerini yapabilecek, hem sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanabilecek, hem de ehliyet, ruhsat, pasaport gibi işlemlerini yürütebilecek.

GSS ÇIKARILACAK: Yoksulların priminin devlet tarafından karşılanacağı, 18 yaşın altındaki çocukların tamamının sağlık güvencesi altında olacağı Genel Sağlık Sigortası sistemi (GSS) 2008’de uygulamaya konacak. Bu arada özel sektörde çalışan özürlülerin sosyal sigorta primleri Hazine tarafından ödenecek.

YEŞİL KARTA SON: Sosyal güvenlik reformu ile ’yeşil kart’ gibi uygulamalar tarihe karışacak.

YABANCI SERMAYE

Yatırımlar üretime yönlendirilecek

ULUSLARARASI doğrudan yatırımları daha hızlı cezbetmek temel hedef olacak. Küresel sermayenin özellikle mal ve hizmet üretimine yönelik yeni yatırımlara yönelmesi için gerekli ortam oluşturulacak. Türkiye’ye sermaye girişinin ve çıkışının serbest olacaktır.

SANAYİ

Devlet yardımları izlenecek

Sanayide, rekabet gücü, verimlilik ve teknolojik yenilik ekseninde özel sektör öncülüğünde dışa dönük bir yapı içinde sürdürülebilir kalkınma sağlanacak.

Türk Ticaret Kanunu olmak üzere mevzuat çalışmaları tamamlanacak, idari kapasite güçlendirilecek.

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı aracılığıyla, büyük yatırımcılar çekilmeye çalışılacak.

Yatırım teşvikleri, şeffaf ve etkin bir şekilde kullanılacaktır. Bu kapsamda, Devlet Yardımları İzleme Birimi kurulacak, devlet yardımlarının tek elden koordinasyonu sağlanacak.

ENERJİ

Nükleerin hukuki yolu açılacak

ELEKTRİK üretim ve dağıtımında ithalata bağımlılık azaltılacak. Yatırımcıya, tüketiciye ve ilgili kesimlere güven veren, belirsizlik içermeyen bir ortam oluşturulacak. Özel sektörün yatırım yapmasının önündeki engeller kaldırılacak. Doğalgaz transit boru hatlarının yapımı tamamlanarak Avrupa’ya gaz dağıtımında Türkiye’nin etkin bir rol oynaması sağlanacak. Boyabat, Deriner, Ermenek ve Ilısu Barajları tamamlanacak, Yusufeli barajının yapılmasına başlanacak. Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için çalışılacak Nükleer enerji için gerekli hukuki çalışmalar hızla sonuçlandırılacak, özel sektörün bu alandaki yatırımları desteklenecek. Doğalgazın elektrik üretimindeki payı düşürülecek, konut ve sanayideki kullanımının yaygınlaştırılması sürdürülecek.

ULAŞIM-ALTYAPI

Duble yollar 15 bin kilometreye çıkacak

GELECEK on yıl için; kara, deniz, demiryolu ve hava taşımacılığının birbirine paralel gelişimini sağlamak, gerçekleştirilecek projelerle deniz ve hava taşımacılığı ile demiryolu öncelikli olmak üzere tüm ulaşım türleri arasındaki dengeyi sağlanacak. Bölünmüş yol ağının toplam uzunluğu 15 bin km’ye çıkarılacak. Demiryolu ağı daha da geliştirilecek. Havacılıkta serbestleşme politikası, dış hatları da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak. Denizcilik sektörü de liman altyapısı gözden geçirilecek, kamu-özel sektör işbirliğiyle, lojistik merkezlerin bulunduğu büyük kapasiteli yeni liman projeleri hazırlanacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sıçrama Dönemine Giriyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement