Sigorta Şirketlerinin Belirlediği Primleri Değiştiremeyeceklerine Yönelik 6 Aylık Süre 1 Ay Olarak... - Son Dakika
Ekonomi

Sigorta Şirketlerinin Belirlediği Primleri Değiştiremeyeceklerine Yönelik 6 Aylık Süre 1 Ay Olarak...

Sigorta Şirketlerinin Belirlediği Primleri Değiştiremeyeceklerine Yönelik 6 Aylık Süre 1 Ay Olarak...

Sigorta şirketleri, 1 Ocak 2014'ten itibaren araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilecek Sigorta şirketleri, 1 Ocak 2014'ten itibaren araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilecek.

19.06.2013 10:41

Sigorta şirketleri, 1 Ocak 2014'ten itibaren araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilecek Sigorta şirketleri, 1 Ocak 2014'ten itibaren araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilecek. Sigorta şirketleri tespit ettikleri temel primleri ve tarifeleri ilgili ayın birinden son gününe kadar değiştiremeyecek. Sigorta şirketlerinin tespit ettikleri primleri değiştiremeyeceklerine yönelik 6 aylık süre 1 Ocak 2014 tarihine kadar 1 ay olarak uygulanacak.

Hazine Müsteşarlığı'nın Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre yönetmelik karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası tarifelerinin sigorta şirketlerince serbest olarak belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. Yönetmelik, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında; sigorta primlerinin sigorta şirketlerince serbest olarak tespiti esaslarına, asgari sigorta teminat tutarlarına, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar ile yarış düzenleyenlerin yaptırmak zorunda oldukları sorumluluk sigortasına ilişkin hükümleri kapsıyor. Yönetmeliğin bu maddesi 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Yönetmelik ile Birlik tanımı "Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği" olarak, TRAMER tanımı ise "Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi" olarak değiştirildi. Tanım değişikliğe bugünden itibaren geçerli olacak.

-ŞİRKETLER 1 OCAK 2014 İTİBARIYLA İL BAZINDA TEMEL SİGORTA PİRİMİNİ SERBEST TESPİT EDİLECEK-

Sigorta şirketleri, 1 Ocak 2014'ten itibaren araç türüne göre il bazında temel sigorta primini serbestçe tespit edebilecek. Sigorta şirketleri tespit ettikleri temel primleri ve tarifeleri ilgili ayın birinden son gününe kadar değiştiremeyecek.

Sigorta şirketleri 1 Ekim 2013 itibarıyla poliçe üretim ve düzenleme süreçlerinde motorlu araç işletenlere sigorta primi teklifi verme seçeneğine yer vermek ve buna ilişkin gerekli teknik altyapıyı tesis etmek zorunda olacak. Sigorta şirketleri tarafından verilen teklifler, her durumda üç iş gününden az olmamak kaydıyla teklifin verildiği ay sonuna kadar geçerli sayılacak. Sigorta şirketleri belirledikleri temel sigorta primleri ve motorlu araç işletenlere uygulayacakları prim indirim ve artırım sebeplerini oranlarıyla beraber uygulamaya başlamadan 10 gün önce TRAMER'e yazılı olarak ve güvenli elektronik ortamda gönderecek. TRAMER, söz konusu temel prim, prim indirim ve artırım sebeplerini oranlarıyla beraber Müsteşarlığın erişimine sunacak.

-7 BASAMAK-

Hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırımı yönetmelikle belirlenen "7 basamak" esasına göre uygulanacak. İndirim ve artırım oranları şirketlerce serbestçe belirlenebilecek. Müsteşarlık hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim indirim ve artırımı için özel esaslar getirebilecek.

İndirim ve artırımların hesabı "İndirim ve artırımların hesabı" ile ilgili 8. madde 1 Ocak 2014'ten itibaren yürürlükten kaldırılacak. Böylece"esaslarda yer alan indirim ve artırım oranları, sigorta primine toplanarak uygulanmayıp ardı ardına uygulanır" hükmü artık uygulanmayacak.

-İŞLETENİN DEĞİŞMESİ-

Bugünden itibaren sigorta sözleşmesi, sözleşmeye taraf olan araç işletenini takip edecek. İşletenin değiştiği her durumda mevcut sözleşme değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erecek ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılacak. Ancak, mevcut sözleşme işletenin değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni işleten için de geçerli olacak. İşleten, sahip olduğu yeni araca ilişkin bilgileri sigorta şirketine bildirecek. İşletenin sahip olduğu hasarsızlık indirim hakkı aynı türdeki araçlar için devam edecek. Hakkında prim artırımı uygulanan işleten için düzenlenecek yeni sözleşmede prim basamağı kaldığı yerden devam edecek.

-1 OCAK 2014 İTİBARIYLA RAPOR DENETİME HAZIR OLACAK ŞEKİLDE ŞİRKET MERKEZİNDE SAĞLANACAK-

1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla şirket tarifeleri hakkında şirket yetkili aktüeri tarafından hazırlanacak rapor denetime hazır olacak şekilde şirket merkezinde saklanacak. Tarifelere ilişkin özet gerekçeler şirketlerce tarifelerle beraber TRAMER'e iletilecek.

Birlik, Müsteşarlığın belirlediği esaslar çerçevesinde bağlayıcı olmamak kaydıyla Trafik Sigortası Rehber Tarifesi hazırlayabilecek. Bu tarife, Birlik internet sitesinde yayınlanacak.

Müsteşarlık, trafik sigortası prim tutarlarının; sigorta şirketlerinin mali bünyelerinin güçlendirilmesi, sektörde haksız rekabetin engellenmesi ve sigorta şirketlerinin sigorta yapmaktan kaçınmasının önlenmesi amaçlarıyla sigortacılık esasları çerçevesinde değiştirilmesini isteyebilecek.

-PRİM SORGULAMA EKRANI TAHSİS EDECEK-

Sigorta şirketleri, 1 Ekim 2013'ten itibaren trafik sigortasına ilişkin olarak resmi internet sitelerinde geçerli sigorta tarifeleri kapsamında prim sorgulama ekranı tahsis edecek. Bu sorgulama ekranı prim sorgulaması yapmak isteyen kişiye sigorta primi hakkında açıklayıcı bilgi sunmak zorunda olacak. Kişilerin trafik sigortası ile ilgili verilere erişimi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlıkça belirlenecek.

-SİGORTA PRİMLERİNİN DEĞİŞTİRİLME SÜRESİ-

Sigorta şirketlerinin tespit ettikleri primleri değiştiremeyeceklerine yönelik 6 aylık süre 1 Ocak 2014 tarihine kadar 1 ay olarak uygulanacak. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Sigorta Şirketlerinin Belirlediği Primleri Değiştiremeyeceklerine Yönelik 6 Aylık Süre 1 Ay Olarak... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement