Şirketlerden Tüketiciye 'Taahhüt' Oyunu! Sakın Kanmayın - Son Dakika
Ekonomi

Şirketlerden Tüketiciye 'Taahhüt' Oyunu! Sakın Kanmayın

Şirketlerden Tüketiciye \'Taahhüt\' Oyunu! Sakın Kanmayın

Birçok sektördeki firma, iki yıl vadeli satışları "taahhütlü" yapıyor. Oysa 12 ayın üzerinde taahhütlü satış yasak. Abonelerin ceza ödemeden cayma hakkı bulunuyor.

22.08.2015 09:42  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özellikle telekom ve teknoloji sektöründe uygulanan 24 ve 36 ay vadelerdeki taahhütlü satışlarda tüketicilerin mağdur edildiği ortaya çıktı. Türkiye'deki aboneliklerin yaklaşık yüzde 70'i uzun süreli taahhütle alınıyor.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bir buçuk yıldır yürürlükte olan 6502 sayılı kanunun 52'nci maddesine göre 12 ayın üzerinde taahhütlü satışların yasak olduğunu belirterek, bu sürenin üzerindeki taahhütlü satışlarda tüketicilerin vazgeçmesi durumunda ceza ödemeden cayma hakkı bulunduğunu kaydetti.
Ağaoğlu, başta telekom olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve diğer sektörlerde 24 ve 36 ay gibi sürelerde taahhütlü satış seçenekleri bulunduğunu aktararak, "Uzun süreli vadelerde alınan hizmet biraz daha düşük fiyatlı oluyor. Hem de firmalar tüketiciyi uzun süre elde tutmaya çalışıyor. Ancak ayrılmak istediğinizde ise size zorluk çıkartıp ceza parası ve önceki indirimleri ödemenizi istiyorlar. Sözleşme imzalanmış olsa da bu isteklerinin yasal dayanağı yok." dedi.

'CEZA BEDELİ YASAK'

Tüketicilerin 12 ayın üzerindeki taahhütlerde istediği an ceza bedeli ödemeden vazgeçebileceğinin altını çizen Ağaoğlu, son dönemde uzun vadeli taahhütler konusunda tüketici hakem heyetlerine gelen şikayetlerde artış olduğunu, ancak tüketicilerin çoğunun bu konudaki haklarının farkında olmadığını ifade etti.
Aydın Ağaoğlu, kullanıcıların adres değişikliklerinde de abonelikleriyle ilgili sorunlar yaşayabildiklerine de değinerek, "Abonenin taşındığı adreste o firmanın altyapısı bulunmayabiliyor. Ancak firmalar bu durumda bile sistemden çıkmak isteyenden ceza ücreti talep ediyor. Oysa bu yasal değil. Bunun da çok mağduru var. Bu konularda tüketici hakkını arayabilir. Ayrıca tüketiciler kendilerinden kaynaklı nedenlerle de aboneliklerini sona erdirmek isteyebilir. BTK'nın yönetmeliğine madde eklettik. Abonelerin taahhütten kendilerinden kaynaklanan nedenlerle caymaları halinde taahhüt sonuna kadar ödemeleri gereken fatura toplamı ile o ana kadar aldıkları indirim toplamından hangisi tüketici lehineyse o bedel talep edilebiliyor." diye konuştu.

İSTEDİĞİ ZAMAN FESİH HAKKI VAR

6502 sayılı kanunun abonelik sözleşmeleriyle ilgili 52'nci maddesi ise şöyle:
"..... Tüketici, belirsiz süreli veya süresiz bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez...."

'KANUN NET, ŞİKAYET EDİN'

Aydın Ağaoğlu, verdiği taahhütten vazgeçenlerin firmanın gönderdiği haksız cezalarla ilgili yapması gerekenleri ise şöyle aktardı:
"* - Uzun süreli aboneliklerde tüketici birinci ya da 13'üncü ayda aboneliğini bitirmek isterse herhangi bir ceza ödemek zorunda değil. Gelen cezanın iptali için tüketici hakem heyetine başvurabilir.
- Bunun dışında yasaya aykırı bu uygulamadan dolayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) şikayette bulunabilir.
- tuketici@gtb.gov.tr ve tuketici@btk.gov.tr adreslerine mail atılabilir.
- Burada dikkat edilmesi gereken konu aboneliğin başlangıç tarihinin 28 Mayıs 2014'den sonra başlamış olması. Çünkü yasa bu tarihte yürürlüğe girdi.
- Kanun net ve açık. Firmalar 12 aydan uzun taahhüt veremez."

'ESARET GİBİ GÖRÜLMEMELİ'

Türkiye'de çoğu hizmetin uzun vadeli aboneliklerle alındığına da işaret eden Aydın Ağaoğlu, şu bilgileri verdi: "Hizmetlerin yüzde 70'i uzun vadeli taahhütle alınıyor. Türkiye'de 72 milyon cep telefonu, 45 milyon internet, 13 milyon sabit telefon, 7.5 milyon uydu abonesi var. Çoğu elektronik haberleşmede. Ürün ve hizmetleri de biraz daha makul fiyata alabilmek için taahhüte giriyoruz. Çünkü daha indirimli oluyor. Ama bu tüketicinin esareti anlamına gelmiyor. Bundan vazgeçme hakkı var." (Kaynak:Milliyet)

Son Dakika Ekonomi Şirketlerden Tüketiciye 'Taahhüt' Oyunu! Sakın Kanmayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Mustafalutfu: Ya peki bununla ilgili bakanlık ne is yapar yıllardır vatandaşın basinimi tutar yaziklar olsun zengine fakiri somrten hukumete 27 0 Yanıtla
  • ORTA YOL: MADEM Kİ BÖYLE BİR KANUN VAR GÖNDERİRSİN MÜŞTERİ GİBİ MEMURUNU BÖYLE FİRMALARA CANLI CANLI BASARSIN TRİLYONLUK CEZAYI BAK BAKALIM BİR DAHA VATANDAŞIN KANUN BİLMEDİĞİNDEN İSTİFADE EDEN FİRMALARIN YANLIŞ TAN NASIL DÖNDÜKLERİN. 20 0 Yanıtla
  • Davutoğlu: Kimi kime şikayet edecez 19 0 Yanıtla
  • HEY DUYUN SESİMİZİ: Doğuda internet 3G yok 0.1 megabit internet alıyoruz para ödeyip rezil oluyoruz Hani devlet buraları unutmamıştı.. yeter tayyip erdoğan... 5 5 Yanıtla
  • Tezekten terazinin boktan olur dirhemi: Hakem Heyetleri kilitlenmiş durumda çalışamıyor. Bu arada devlet ne yapıyor hiçbir şey. Sadece aldığı vergiyle ilgileniyor. Devlet istese bu rezilliğin önüne geçemez mi? İşlerine geldi mi bir saatte yasa yönetmelik değiştiren devlet vatandaşın soyulmasına seyirci kalıyor. Bir yıl önce iade ettiğim ürünün parasını almak için Hakem Heyetine dilekçe verdim daha tık yok firmayı sanal alemde rezil etmesem paramı alacağım da yoktu. Milyonlarca insan parasından zamanından oluyor sinir krizi geçiriyor devlet uyuyor. Sanki devlet vatandaşlar için var olan bir sistem değil de vatandaşlar devlet için var olan köleler gibi. 10 0 Yanıtla
  • vatandaş: Devletin denetim mekanizması garip vatandaşa çalışır kimi kime sşikayet edecen bankaların kurumların hhaksızlıkları diz boyu bisey yapan yok 10 0 Yanıtla
  • Şex Mahmud BERZENCÎ: hepimizi ilgilendiren bir konuda sadece 10 tane yorum gelmiş yazık. başka bir konuda mesala kürt konusunda kıytırık ve çoğu yalan yanlış taraflı 1000 yakın yorum geliyor. Bu bir kez daha gösteriyorki bu toplum gereksiz bir şekilde politize ve kotublaştırıcı ve ayrıştırıcı nereye verdığı dair iyi bir örnek.. 8 1 Yanıtla
  • BAHRİ: TTNET İ SATTILAR ARABA, İNDİRDİLER PARAYI CEBE, HER TÜRLÜ ABONELİĞİ 2 YILLIK TAAHHÜTLE YAPIYORLAR, VATANDAŞ NASIL UĞRAŞACAK BUNLARLA ? 7 0 Yanıtla
  • Diyarbakır: Rahatlık batiyor oglum 1 5 Yanıtla
  • terelelli: resmen devlette göz yumuyor büyük şirketlere adam 24 saat çalışıyor devletin organları bilirkişiler nerde 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement