Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye 7,8 milyon varillik petrol sevkıyat yapıldığını, yüklenen 7. tankerin de uluslararası pazarlara yönlendirildiğini bildirdi. Yıldız, "Türkiye'den 6,5 milyon varillik sevkıyat yapıldı. Borulamayla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı için bugün itibariyle sevkıyat söz konusu değil" dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TUMMER) yönetimini kabul etti.
Basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldız, Irak'ta kamu ve özel sektör tarafından yapılan özel hukuk hükümlerine tabi sözleşmelerin devam ettiğini söyledi.
"IŞİD hangi vesileyle olursa olsun bizim muhatabımız değildir. Enerji sektörüyle ilgili çalışmaları bu yönde yapıyoruz" diyen Yıldız, şöyle konuştu:
"Orada bazı sahaların, blokların el değiştirmesi söz konusu. Çok ciddi bir siyasi istikrarsızlık var, ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor. Şu ana kadar Türkiye'ye 7,8 milyon varillik bir sevkıyat yapıldı. 7. tanker de yüklendi ve sevkıyatı yapıldı. Sevkıyatı yapılan petrol Irak petrolüdür. Oluşan gelirler de Irak anayasasına göre kendilerinin belirlediği oranlarda olacaktır. Şu ana kadar Türkiye'den 6,5 milyon varillik sevkıyat yapıldı. Borulamayla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı için bugün itibariyle sevkıyat söz konusu değil."
Ham petrol fiyatları itibariyle düşüş varmış gibi görünse de döviz fiyatlarındaki yükselişin enerji maliyetlerini henüz istenildiği oranda düşürmediğini dile getiren Yıldız, bazı kalemlerde alınan fiyatlardan daha düşük fiyatla satılan mallar olduğunu belirtti. Yıldız, sektör olarak hem ham petrol fiyatlarının hem de döviz kurunun düşmesini beklediklerini kaydetti.
- İran gazı -
Bakan Yıldız, İran'dan alınan doğalgaz konusundaki soruları yanıtlarken, nisan ve temmuz ayında görüşmeler yapıldığını, tahkim süreciyle ilgili duruşmaların gerçekleştirildiğini ve eylül ayında yapılacak duruşmayla sürecin sonuna gelindiğini söyledi.
Basıncın artırılıyor olması ve teknik bazı hazırlıkların yapılmasının geriye dönük eksik teslimatlarla alakalı konuyu bir kenara bırakmayacağını dile getiren Yıldız, "Şu ana kadar İranlı kardeşlerimiz tarafından fiyat indirimiyle alakalı somut, elimize gelen bir teklif bulunmuyor ve tahkim süreci devam ediyor. Yıl sonunda zannediyorum bununla alakalı konu netleşir. Kim haklı, kim haksız uluslararası tahkimde ortaya çıkar. Türkiye, bütün bu davaları haklı olduğu için açmıştır" dedi.
İran'dan daha fazla doğalgazın uygun fiyatlarla teklif edilmesi halinde buna taleplerinin olacağını anımsatan Yıldız, basınçla, borulamayla alakalı önemli bir çalışma bulunduğunu, ancak bunun ileriye dönük olduğunu ifade etti. Yıldız, tahkimdeki konunun ise geriye dönük eksik teslimatları kapsadığını ve bunların birbirinden bağımsız olduğunu vurguladı.
İleriye dönük kapasitenin artacak olmasının, geriye dönük davanın kurgusunu değiştirmediğini dile getiren Yıldız, iki sürecin birbirinden ayrı seyrettiğini belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:
"Bugün itibariyle artan çok önemli bir miktar yok. Bu miktarın özellikle kış aylarında çok daha fazla olmasını istiyoruz. Önemli olan doğalgaza daha fazla ihtiyacın olduğu 5 aydır. İran, Azerbaycan, Rusya'dan talebimiz özellikle o aylarda tam kapasiteyle çalışmaktır. Herhangi bir aksaklığın doğması bu çalışmamıza engel teşkil edebiliyor. Bakımları yapılıyor, bu kışa da hazırlıklı olarak giriyoruz. Yazın enerji kesintisinden medet umanlar olmuştu. Türkiye'nin arz fazlası vardır. Az güvenliğiyle ilgili herhangi bir problem bulunmamaktadır."
Son Dakika › Ekonomi › Taner Yıldız, TUMMER Yönetimini Bakanlıkta Kabul Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?