Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı

Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım sigortası uygulaması kapsamında 2006-2012 döneminde 81 il ve 892 ilçede poliçe sayısının 2,5 milyona, prim desteği ödemesinin 740 milyon liraya, hasar ödemesinin de 863 milyon liraya ulaştığını...

10.04.2013 14:21

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım sigortası uygulaması kapsamında 2006-2012 döneminde 81 il ve 892 ilçede poliçe sayısının 2,5 milyona, prim desteği ödemesinin 740 milyon liraya, hasar ödemesinin de 863 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının himayesinde düzenlenen "Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı" konulu çalıştayın açılışında konuşan Eker, Türkiye'de tarım sigortalarının yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Eker, çalıştayda sigorta uygulamasının nasıl yaygınlaştırılacağının, nasıl etkinleştirileceğinin üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu, aynı zamanda tarım sigortalarının desteleme ödemeleri ile ilişkisinin nasıl kurulacağına ilişkin çalışma yapılabileceğini söyledi.

Şu anda çiftçi kayıt sistemi ile çalışıldığının altını çizen Eker, "Dijital ortama aktarılmış, sayısallaştırılmış parseller, veriler var elimizde. Bunu takip edebiliyoruz. Dolayısıyla biz bunu sigorta kapsamına nasıl alabiliriz- Bunların cevabını bizim yine buradaki çalıştayda bulmamız gerekiyor" diye konuştu.

Eker, kuraklıkla ilgili çalışmaların dünyada çok az örneği olduğunu belirterek, Türkiye'de uygulamanın nasıl olabileceğinin çalıştayda geliştirilebileceğini bildirdi.

Ziraat odalarından ve çiftçilerden beklentilerinin olduğuna işaret eden Eker, Bakanlığın köylerde istihdam edilen, eğitimden geçirdiği 10 bin elemanı bulunduğunu, bu kişilerin sigortanın yaygınlaştırılması ile ilgili daha çok çalışma yapabileceğini, ziraat odalarının da bu konuda ciddi bir katkısı olabileceğini vurguladı.

Eker, 2013 yılında 1 dönüm buğday için ortalama 1,9 lira, bir dekar ayçiçeği için 1,7 lira sigorta primi ödendiğine dikkat çekerek, bu ödemelere karşı bir afetle karşı karşıya kalındığında kaybın karşılandığını vurguladı.

Bakan Eker, tarım sigortası kapsamında "81 il, 892 ilçede 2006-2012 tarihleri arasında 2,5 milyon poliçe sayısı, 740 milyon lira prim desteği ödemesi, 673 milyon lira üretici prim ödemesi ve 863 milyon lira da hasar ödemesi yapıldı. Ama burada sigortalanan tarımsal varlık 27 milyar liranın üzerinde" dedi.

Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısının 14 milyonu geçtiğini ancak sigortalanan hayvan sayısının 1,2 milyon olduğunu belirten Eker, bu sayının artırılması gerektiğini söyledi.

-"Kuraklığın bu kapsama girmesini istiyoruz"-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da iklim değişikliğinin tarım sektörünü yormaya başladığına işaret ederek, "Doğal afetler maalesef üretimin hızlı bir şekilde artmasını engelliyor. Bunun doğal sonucu olarak gıda ve tarım ürünlerinde spekülasyonlar başladı. Özellikle küresel sermayenin bugün speküle ettiği bir emtia haline geldi" diye konuştu.

Bayraktar, tarım sigortalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kuraklık bu kapsamda değil. Kuraklığın önümüzdeki yıllarda bu kapsama girmesini istiyoruz. Tarla ürünlerinde don kapsamda değil. Tarla ürünlerindeki don riskinin de bu kapsama alınmasını istiyoruz. Bunun için de TARSİM havuzu para bekliyor Hazine'den, bu paranın da aktarılmasını bekliyoruz."

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ Genel Müdürü Bülent Bora da şirketleriyle ilgili bilgi verirken, ticari amaçlarının olmadığını, kar beklentilerinin bulunmadığını söyledi.

Bora, şirketin merkezinin İstanbul'da olduğunu, bunun dışında 8 ilde bölge müdürlüğünün bulunduğunu ifade ederek, çalıştay boyunca faaliyetleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vereceklerini anlattı.

Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak ise Tarım Sigortaları Kanunu'nun, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak, tarım sigortalarını yaygınlaştırmak amacıyla yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Havuz modeliyle kanun kapsamındaki risklerin teminat altına alındığını, tazminat ödemelerinin yapılması amacıyla da TARSİM'in kurulduğunu belirten Kadak, havuz sisteminin, kamu ve özel sektör kurumlarının uyumlu şekilde çalışmasıyla başarılı bir şekilde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Bu arada, 3 gün sürecek çalıştayda, tarım sigortaları konusunda bugüne kadar yapılanlar değerlendirilecek ve gelecek 10 yıla ilişkin yol haritası belirlenecek.

(Bitti) - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement