Tarımsal Ürünlere İhracat Desteği - Son Dakika
Ekonomi

Tarımsal Ürünlere İhracat Desteği

Ekonomi Bakanı Çağlayan: "Tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatçılarımızın rekabet güçleri artacak" "Bu uygulama üretici–ihracatçı işbirliğinin artmasına destek olacak, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatçılarımızın rekabet güçleri artacak"

21.06.2013 12:51

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tarımsal ürünler ihracatında ihracat iadesi yardımı yapılmasına ilişkin kararla, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatçılarının rekabet güçlerinin artacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, yazılı açıklamasında, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Tarımsal Ürünler İhracatında İhracat İadesi Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar"a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu kararın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çağlayan, bu kararla tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatçılarının rekabet güçlerini artıracak destekler verileceğini kaydetti.

Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın önemli tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatçılarından biri olduğuna işaret ederek, söz konusu düzenlemenin Dünya Ticaret Örgütü yükümlülükleri dikkate alınarak hazırlandığını belirtti. Sağlanan destekler ile sanayi grubunda yer alan tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatının daha da artacağına dikkati çeken Çağlayan şunları kaydetti:

"Karara göre; kümes hayvanları etleri için ton başına 350 lira, yumurta için bin adet başına 30 lira, bal için ton başına 120 lira, kesme çiçekler için ton başına 370 lira, dondurulmuş sebzeler için ton başına 145 lira, kurutulmuş sebzeler için ton başına 670 lira, meyveler ve sert çekirdekli meyveler için ton başına 140 lira, 2-5 kilogramlık ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağı için ton başına 360 lira, 1-2 kilogramlık ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağı için ton başına 650 lira, 1 kilograma kadar olan ambalajlarda ihraç edilen zeytinyağı için ton başına bin 250 lira, 2-5 kilogramlık  ambalajlarda ihraç edilen zeytin için ton başına 235 lira, 1-2 kilogramlık ambalajlarda ihraç edilen zeytin için ton başına 325 lira, 1 kilograma  kadar olan ambalajlarda ihraç edilen zeytin için ton başına 470 lira, kümes hayvanları konserveleri, sosisleri ve benzeri ürünler için ton başına 450 lira, konserve balıklar için ton başına 450 lira, çikolata ve kakao içeren ürünler için ton başına 215 lira, makarnalar için 120 lira, bisküvi, gofret ve kek ürünleri için ton başına 215 lira, dondurulmuş meyve ve sebzeler için ton başına 135 lira, reçel, jöle, marmelat vs. için ton başına 115 lira, meyve ve sebze suları için ton başına 270 lira ihracat iadesi sağlanacak."

Bakan Çağlayan, üretici- ihracatçı işbirliğini daha da geliştirmek amacıyla ihracatın "İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi" kapsamında gerçekleştirilmesi durumunda ilave destek de verileceğini bildirdi. Bu kapsamda yapılan ihracatlarda ihracat iadesi desteğinin yüzde 100 artırımlı olacağının altını çizen Çağlayan, "Bu artırımlı desteğin yarısı üreticiye, yarısı ihracatçıya verilecek" ifadesini kullandı.

"Bu uygulama üretici–ihracatçı işbirliğinin artmasına destek olacak, tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatçılarımızın rekabet güçleri artacak" değerlendirmesinde bulunan Çağlayan, sektörün bu düzenlemeyle daha büyük üretim ve ihracat başarılarına imza atacağına inandığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarımsal Ürünlere İhracat Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement