"Tecrübemizi Almanya'ya Götürmek İstiyoruz - Son Dakika
Ekonomi

"Tecrübemizi Almanya'ya Götürmek İstiyoruz

"Tecrübemizi Almanya\'ya Götürmek İstiyoruz

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, kendilerine müsaade verilirse katılım bankacılığı tecrübelerini Almanya'ya götürmek istediklerini belirtti.

06.11.2012 18:24  Güncelleme: 10:21

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, kendilerine müsaade verilirse katılım bankacılığı tecrübelerini Almanya'ya götürmek istediklerini belirterek, "Hem oradaki Türklere hem de Alman vatandaşlarına bu hizmeti sunmak istiyoruz. KOBİ segmenti güçlü bir ülke. Biz de KOBİ bankacılığı yapıyoruz dolasıyla önemli bir adım olacaktır" dedi. '

AA Finans Masasına konuk olan Uyan, "Yüzde 20 olan fon toplama sınırının artırılması gerektiğini belirterek, bununla ilgili Hazine ve SPK nezdinde çalışma başlatacağınızı söylemiştiniz, bir gelişme oldu mu- " sorusuna "Çalışıyoruz. Henüz başvuru yapılmadı. Konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor" cevabını verdi.

Kuveyt Türk'ün halka arz çalışmasının bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine Uyan, "Ana şirketimiz halka açık bir şirket, benzer politikalar ve iştiraklerine talep ediliyor. O şekilde çalışma yapılmıştı geçmişte 2008 yılında. Maalesef global kriz başlangıcına denk geldiği için geri çektik. İsabetli olduğunu da görüyoruz. Yatırımcılar ciddi bir zarara uğrayabilecekti. Şimdi bu not artışıyla halka arz piyasası nasıl gelişir bu oluşan kaynaklar nereye gider. Bunları izleyeceğiz ama şu an alınmış bir kararımız yok. Neticede piyasaya bağlı" diye cevap verdi.

Bireysel emeklilik ile ilgili bir şirket kurma konusunda görüşlerinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Fizibilite çalışması başlattık, devam ediyoruz. Bireysel emeklilik ürünü sunuyoruz hem müşterilerimize, hem personelimize. Yarısı personelden yarısı müşteriden oluşuyor bu portföyün. 19 milyona ulaşan bir fon büyüklüğümüz var. Yüzde 25'lik katkı payından sonra bir imkan var. Bu arada bireysel emekliliği düşünen tasarruf sahiplerini uyaralım, 2 aylık bir süre kaldı. 2 ay öncesinde bu sisteme dahil olurlarsa bir yıllık bir kazançları oluyor. Bu önemli bir kazanım, dolayısıyla acele etsinler. Yani yıl sonu gelmeden bir BES hesabı açtırırlarsa önemli bir katkı sağlayacaklardır emeklilik gelirleri açısından. Biz banka olarak değerlendiriyoruz, bunu yönetim kurulunun gündemine getirdik."

"Ortadoğu'da meydana gelen hareketliliğin sektörünüze yansıması ne oldu-" sorusuna Uyan, "Arap bölgesinden Türkiye'ye yönelik bir ilgi var, özellikle Körfez bölgesinden. Esas hareket sağlayan mütekabiliyet yasasının çıkması oldu. İkinci bir ev olarak düşündükleri yer haline geldi Türkiye. Bu konuda finansman sağlıyoruz özellikle Kuveyt Türk'ten konut almak isteyenler olursa finansman sağlıyoruz" diye cevap verdi.

Uyan, Almanya'daki katılım bankacılığı başvurularına ilişkin olarak da, şu bilgiledi paylaştı:

"Almanya'da finansal faaliyetlerle ilgili hizmet veren bir şubemiz var zaten. Fakat AB normları değiştiği için burada ciddi bir faaliyet yapamadık. O şubeyi iki yıl önce açtık ama sınırlar getirdi otorite. Krizden sonra faizsiz bankacılığın daha korunaklı olduğu algısı oluşmaya başladı. Çünkü, faizsiz bankacılığın gerisinde muhakkak bir varlık var, borcun satışı yok. Zaten bunları yapanlar tasfiye oldu. Dolasıyla bir varlık olduğu zaman sınırlı bir risk alıp riski kontrol edebiliyorsunuz. Paranın çarpan hızı sınırlı. Bütün bunlar katılım bankacılığını daha korunaklı olduğunu hissettirdiği için. Alman otoritesi de çok muhafazakar olduğu için bu çerçevede 2 defa faizsiz bankacılık semineri düzenledi. İkisine de katıldık. Bu şube lisansını bir banka lisansına dönüştürmeye karar verdik. Hem BDDK' dan hem de yönetim kurulundan onay aldık. Fizibilite çalışmamızı, Ekim ayında da müracaatımızı yaptık. Biz yola çıktık. Bu kolay yol değil. Eğer bize müsaade verilirse katılım bankacılığı tecrübemizi Almanya'ya götürmek istiyoruz. Hem oradaki Türklere hem de Alman vatandaşlarına bu hizmeti sunmak istiyoruz. KOBİ segmenti güçlü bir ülke. Biz de KOBİ bankacılığı yapıyoruz dolasıyla önemli bir adım olacaktır."

(Sürecek)

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Hülya Ertan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Tecrübemizi Almanya'ya Götürmek İstiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement