Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonunun (TGDF) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü katılımıyla düzenlediği toplantıda TGDF Başkanı Demir Şarman, TGDF Kadın Platformu'nun kurulduğunu duyurdu.

10.03.2022 09:24  Güncelleme: 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonunun (TGDF) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü katılımıyla düzenlediği toplantıda TGDF Başkanı Demir Şarman, TGDF Kadın Platformu'nun kurulduğunu duyurdu.

TGDF açıklamasına göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, Godiva Üst Yöneticisi (CEO) Nurtaç Ziyal Afiridi'nin yanı sıra tarım kooperatifleri ile gıda ve içecek sektöründen isimlerin yer aldığı toplantının moderatörlüğünü, Türkiye'nin önde gelen kadın girişimcilerinden Anadolu Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Nurdan Erbuğ yürüttü.

TGDF Başkanı Demir Şarman, "Tarım Gıda Zincirinde Kadın" temalı toplantıda, TGDF Kadın Platformu'nun hayata geçirildiğini duyurdu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şarman, kadınların gıda zincirinin tamamındaki önemine işaret ederek, TGDF çatısı altında kurulan Kadın Platformu'nun sektörde kadın temsiliyetini artırarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayacağını belirtti.

FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan "Yoksulluğa Son" ve "Açlığa Son" ile "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" arasındaki ilişkiye değinerek, tarım ve gıda sektöründeki kadınların kendine yeterliklerinin artırılması için iş birliği çağrısında bulundu.

TGDF Kadın Platformu'nun çok yerinde ve zamanlı bir oluşum olduğunu vurgulayan Gutu, geçen yıl imzalanan FAO ve TGDF arasında imzalanan mutabakat anlaşması çerçevesinde platforma gereken desteği sağlayacaklarını kaydetti.

"Sürdürülebilir bir yarın için cinsiyet eşitliği elzem"

Anadolu Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Nurdan Erbuğ da toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, "Sürdürülebilir bir yarın için cinsiyet eşitliği elzemdir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliğinin ötesinde, bu eşitsizlikleri sonra ermesi ihtiyacını da doğuruyor." ifadelerini kullandı.

FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da "FAO olarak 2016 yılında yaptığımız bir araştırma, kadınların tarım sektöründeki emeğinin büyüklüğünü da ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre, kırsal bölgelerdeki kadınların günlük 4,98 saati tarlada geçerken, 5,21 saati de ev işlerinde geçiyor. Bunun haricinde iş gücü istatistiklerine giremeyen mevsimlik tarım işçilerinin de büyük bir bölümü kadınlardan oluşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Godiva CEO'su Nurtaç Ziyal Afridi de Yıldız Holding olarak küresel ölçekte fırsat eşitliğine destek verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu desteğin bir parçası olarak, tedarik zincirinde kadınların eşit haklara sahip olması amacıyla bir kadın platformu oluşturduk. Yönetim Kurulu Başkanımız da bu sürece yakından destek verdi. Platformda, kadınlara destek sağlamak amacıyla projeler geliştiriyoruz. Platformun çalışmalarının sürekliliğini sağlamak için Yıldız Holding bünyesinde bütün şirketler çerçevesinde kadınlara fırsat eşitliği sağlayacak uygulamaları hayata geçiriyoruz."

Kadınlar ve kooperatiflerinin başarı hikayesi

Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet Polat ve Döngü Kooperatifi Kurucu Ortağı Müge Nisari de kooperatiflerinin ve kendilerinin başarı hikayelerini anlattı.

Toplantıda, gıdanın topraktan sofraya ulaşana kadar geçen süreçte kadınların payı aktarıldı. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların üretimde de eşit şekilde temsil edilmesinin sürdürülebilir bir gelecek için elzem olduğunu vurgulayan konuşmacılar, TGDF Kadın Platformu ile atılan adımın sadece Türkiye gıda zincirinde değil, ulusal ve uluslararası birçok başka alanda da yol gösterici olacağını belirtti.

Federasyon bünyesinde yer alan Platform, tarım gıda zincirinde her kademede emek veren tüm kadınların desteklenmesi, sorunlarının net bir şekilde duyurularak çözümlerin hızlı şekilde ortaya konulabilmesi amaçlarını taşıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Kadın Platformu kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.

  • Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.


Advertisement