"Tl'nin Aşırı Değerlenmesi Büyümeyi Etkiler" - Son Dakika
Ekonomi

"Tl'nin Aşırı Değerlenmesi Büyümeyi Etkiler"

"Tl\'nin Aşırı Değerlenmesi Büyümeyi Etkiler"

Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Turhan Korkmaz, TL'nin aşırı değerlenmesine izin verilmemesi halinde büyümenin daha sürdürülebilir olacağını söyledi.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), 2023 yılı hedeflerine...

19.11.2013 13:01

Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Korkmaz, TL'nin aşırı değerlenmesine izin verilmemesi halinde büyümenin daha sürdürülebilir olacağını söyledi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), 2023 yılı hedeflerine odaklanan iş dünyasının en önemli gündem maddelerinden birisi olan döviz kuru politikasını Bursa kamuoyuyla paylaştı. " Türkiye'de Uygulanan Döviz Kuru Politikalarının Dış Ticaret ve Temel Makroekonomik Değişkenler Üzerindeki Etkisi: 2003-2012 Dönemi" başlığıyla hazırlanan raporda, 2003 yılından itibaren uygulanan döviz kuru politikaları incelendi ve denge reel döviz kuru hesaplanarak 2003 ile 2012 yılları arasında Merkez Bankası tarafından TL'nin aşırı değerlenmesine imkan veren bir döviz kuru politikası uygulandığı sonucuna varıldı. "2003-2012 döneminde 'mevcut durumdan farklı bir döviz kuru politikası uygulanmış olsaydı ekonomik büyüme, ihracat, ithalat, enflasyon ve faiz gibi makroekonomik değişkenlerin durumu ne olurdu?" sorusuna farklı senaryolarla cevap arandı. Mevcut duruma göre daha değerli bir dolar kuru politikası uygulanması durumunda enflasyon hedeflerinden önemli sapmalar olmayacağı ve daha fazla bir ekonomik büyüme kaydedilebileceği kanaatine varıldı.

BUSİAD Evi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan Korkmaz, raporda 2003 yılından itibaren Türkiye'de uygulanan döviz kuru rejiminin detaylı olarak ele alındığını kaydetti. Korkmaz, ülkelerin uyguladıkları döviz kuru rejimleri ve politikalarının son 40 yıldır ekonomik literatürde oldukça ilgi çektiğini söyledi.

"TL'NİN AŞIRI DEĞERLENMESİ BÜYÜMENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ AZALTIR"

Merkez Bankası'nın 2001 krizinin ardından enflasyon hedeflemesi programı altında dalgalı döviz kuru rejimini benimsediğini hatırlatan Korkmaz, şöyle devam etti:

"Uygulanan döviz kuru rejimi gözetimli dalgalı döviz kuru rejimidir. 2003 yılından itibaren TL'nin sürekli aşırı değer kazandığı belirlenmiştir. Bu sebeple senaryonun analizlerde, '2003 yılından itibaren eğer gerçekçi döviz veya değerli döviz kuru politikası uygulanmış olsa idi, temel makro ekonomik göstergeler şu an ne durumda olurdu?' sorusuna cevap arandı. Gerçekçi ya da değerli döviz kuru politikalarının uygulanması halinde ekonomik büyüme ve ihracatın artacağını, ithalatın ve dış ticaret açığının azalacağını gösterdi. Ayrıca gerçekçi ve değerli kur politikasının enflasyon hedeflerinde önemli sapmalara yol açmayacağı sonucuna varıldı. Politika yapıcıların, enflasyon hedeflemesi yanında, piyasada oluşan döviz kurunu yakından takip edip TL'nin aşırı değerlenmesine izin vermedikleri zamanlarda büyümenin daha sürdürülebilir olduğu sonucuna varıldı."

"MB'NİN BİR NUMARALI GÖREVİ ENFLASYONLA MÜCADELE"

Korkmaz, Merkez Bankası'nın bir numaralı görevinin enflasyonla mücadele olduğuna işaret ederek, "Enflasyon politikasında pek olumsuzluk yaşanmayacak. MB, 2006 yılından sonra enflasyon hedeflemesini gündeme getirdi. Temel başarısı enflasyonla mücadele. Büyüme ve cari açık gibi seçenekler ikinci sırada. O zaman enflasyonla mücadelede kendini başarılı sayması için kendine göre politika benimsemesi gerekiyordu. Bunlardan bir tanesi de döviz kurlarının düşük olmasıdır. Kur düşük olursa enflasyonun düşük olacağına inanıyorlar" dedi.

Avrupa Birliği kriterleri konusunda Türkiye'nin son durumunu değerlendiren Korkmaz, "Avrupa'da bazı kriterler var. Başarısız olduğumuz oran enflasyon oranlarıdır. Bu kritere göre, en düşük enflasyon oranına sahip 3 AB ülkesini alıyorlar, artı 1,5 değer koyuyorlar. Bunun üzerinde enflasyonunuz varsa kriteri sağlamıyorsunuz demektir. Türkiye, kamu borçlarında bu kriterleri sağladı. Birçok alanda sağladı. Enflasyonda başarısız oldu. Bunun için de MB'nin asli görevi devreye girdi. Yabancı parayı güçsüz, Türk parasını güçlü tutarak enflasyonu düşük tutuyor. Kendine göre eksik değerlenen kur politikasını tercih etti" açıklamalarında bulundu.

"ÇİN VE HİNDİSTAN PARA BİRİMLERİNİ DÜŞÜK TUTUYOR"

Yrd. Doç. Dr. Emrah İsmail Çevik ise, Çin ve Hindistan'ın kendi para birimlerini sürekli düşük tuttuğunu belirterek, "Bu ülkeler aşırı değerlenmiş döviz kuru politikası uyguladı. Güney Kore daha gerçekçi kur politikası uyguluyor. Rusya, Türkiye ve Brezilya ise eksik değerlenen bir döviz kuru politikası uyguluyor. Burada dikkat etmemiz gereken konu, Brezilya ve Rusya ham madde ihraç ediyor. Bu ülkelerin uyguladığı bu politika, rekabet açısından eksi unsur oluşturmuyor. Türkiye'de döviz kuru politikası Brezilya kadar iyi olsa da söz konusu ülkelerin ihraç ettiklerini unutmamalıyız" dedi.

BUSİAD: "GERÇEKÇİ KUR POLİTİKASI İHRACATI ARTIRIR"

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney ise, Türkiye'de 2001 yılından itibaren 'esnek döviz kuru' rejimine geçildiğini kaydederek, "Uygulanan kur politikalarıyla sabit yatırım yapan yabancı sermayenin haricinde kısa vadeli aktörlerin Türkiye'ye gelmesi özendirilmiştir. Bu durum ithalatı teşvik ederek, ihracatçının rekabet gücünü zayıflatmıştır. Bu yüzden farklı görüşleri gündeme getirmek istedik. Raporda yer alan analiz sonuçları, Türkiye'de 'gerçekçi' ya da 'aşırı değerli kur' politikası uygulanması durumunda ihracatın mevut durumdan daha fazla, ithalatın gerçek durumdan daha az olacağını göstermektedir. Ayrıca gerçekçi veya aşırı değerli kur politikası uygulanmasıyla, dış ticaret dengesinde elde edilen bu olumlu gelişme, özel tüketim ve yatırımlardaki kayıptan daha fazla olduğundan, söz konusu döviz kuru politikasının uygulanması durumunda daha fazla ekonomik büyüme beklenmektedir" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Tl'nin Aşırı Değerlenmesi Büyümeyi Etkiler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement