Tse, Küresel Rekabette Standardizasyonun Önemini Ulusal ve Uluslararası Otoritelerle Tartışacak - Son Dakika
Ekonomi

Tse, Küresel Rekabette Standardizasyonun Önemini Ulusal ve Uluslararası Otoritelerle Tartışacak

Tse, Küresel Rekabette Standardizasyonun Önemini Ulusal ve Uluslararası Otoritelerle Tartışacak

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), 25-26 Kasım tarihlerinde İstanbul'da "Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri" konulu bir sempozyum düzenliyor.
TSE, standardizasyon çalışmalarının ülke ekonomileri için taşıdığı önemin vurgulanması,...

08.11.2013 11:44

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), 25-26 Kasım tarihlerinde İstanbul'da "Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri" konulu bir sempozyum düzenliyor.

TSE, standardizasyon çalışmalarının ülke ekonomileri için taşıdığı önemin vurgulanması, standartların küresel rekabete etkilerinin uluslararası uzmanlar ile tartışılması amacıyla 25-26 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul'da Türk Standartları Enstitüsü'nün asli görev alanı olan standardizasyon konusunu ulusal ve uluslararası boyutta dünya otoritelerinin de katılacağı "Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri" konulu sempozyum ile masaya yatırıyor.

TSE'den yapılan açıklamada, "Küresel ekonomik düzende ticaretin birinci şartı olan standartlar, tarımdan inşaata, enerjiden ulaşıma, kimyadan sağlık sektörüne kadar hayatın her alanında kullandığımız ya da tükettiğimiz, ticarete konu tüm mal ve hizmetleri kapsamaktadır. OECD raporuna göre standartlar ve teknik düzenlemelerin dünya ticaretine etkisi yüzde 80'ler düzeyindedir. Dolayısıyla standart ve teknik düzenlemelerin belirlenme sürecinde etkin olan ülkeler dünya ticaretine de yön veren ülkeler olmaktadır. Nitekim ABD, Kanada, İngiltere, Çin, Almanya, Fransa, Rusya ve Brezilya gibi dünya ticaretine yön veren ülkelerin tümünde Standardizasyon Strateji Belgeleri, devlet politikalarının belirlenmesinde temel parametrelerden biri olarak kabul edilmektedir. Gelişmiş ülkeler standartları teknoloji, bilgi transferi ve küresel pazar istihbaratı sağlayan dokümanlar olarak değerlendirmekte, bu nedenle de ulusal ve uluslararası standardizasyon faaliyetlerinde belirleyici rol oynamaya çalışmaktadır. Bugün gelişmekte olan ülkeler, uluslararası ticaretten pay alabilmek için standartlara uyumda geride kalmamaya yoğunlaşırken, gelişmiş ülkeler ise dünya ticaretinde hakim pozisyonlarını sürdürebilmek için standartların hazırlanması aşamasında etkinliklerini korumak için çalışmaktadır" denildi.

Sempozyumun Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, sempozyumda ulusal ve uluslararası yaklaşık 750 katılımcının konuk edileceği belirtilerek şöyle denildi:

"Sempozyumda 'Standardizasyonun Küresel Ekonomiye Etkileri' ana başlığı altında standardizasyonun küresel ekonomiye etkilerinde uygunluk değerlendirmenin rolü, standardizasyonun verimliliğe etkileri, sağlık sektöründe standardizasyon ve kalibrasyon uygulamaları, standardizasyon ve dış ticarette teknik engeller, standardizasyon ve eğitim, standardizasyonun inovasyona etkileri, standardizasyon ve çevre, standardizasyon ve belgelendirmenin dış ticaretteki rolü: Rusya- Türkiye örneği, standardizasyonun istihdam ve ekonomik kalkınmaya etkileri, standardizasyonun KOBİ'lerin rekabet gücüne etkileri, standardizasyon ve fikri mülkiyet hakları konuları 2 ana ve 15 paralel oturumda ele alınacak. Sempozyumun konuşmacıları arasında Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) Başkanı Fredrich Smaxqwill, Milli Ölçüm, Test ve Analitik Laboratuvarları Dernekleri Avrupa Federasyonu (EUROLAB) Başkanı Jiri Sobola başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, bilim adamları, üst düzey bürokratlar, sanayici ve işadamları bulunuyor."

Sempozyum kapsamında yapılacak "Standardizasyon ve Belgelendirmenin Dış Ticaretteki Rolü" konulu özel oturumda ise Türkiye-Rusya örneğinin ele alınacağının bildirildiği açıklamada, "Türkiye'den Rusya'ya ihracat yapan firmalar ve Rusya Federasyonu Test ve Sertifikasyon Merkezi ROSTEST yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilecek oturumda Rusya ile ticaret örneğinden yola çıkılarak standardizasyonun ihracat ve ithalata etkileri değerlendirilecek. TSE, sempozyumda Türkiye'nin başkanlığını yürüttüğü Avrupa Kalite Teşkilatı (EOQ) ve TSE'nin başkanlığını yürüttüğü İslam Ülkeleri Metroloji ve Standardizasyon Teşkilatı'nın (SMIIC) genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarına da ev sahipliği yapacak. Sempozyum kapsamında ayrıca 'Helal Gıda' ve 'Güvenli Yeşil Bina' belgelendirmelerine ilişkin iki de panel düzenlenecek" denildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tse, Küresel Rekabette Standardizasyonun Önemini Ulusal ve Uluslararası Otoritelerle Tartışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement