TTK'da Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Başladı - Son Dakika
Ekonomi

TTK'da Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Başladı

TTK\'da Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Başladı

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) arasındaki 25'inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı.

28.03.2013 16:16  Güncelleme: 10:46

Kurumda çalışan yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren görüşmelerin ilk gününde TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Erhan Polat, Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir ve işletme müdürleri hazır bulundu.

Genel Müdürlük binasındaki görüşmelerin açılış konuşmasını yapan Genel Müdür Burhan İnan, kurumdaki işçi açıklarına değinerek zor bir süreçten geçtiklerini söyledi. Son 2 yılda emekli sayısında artış yaşandığını vurgulayan İnan, şöyle dedi:

"Geçen yıl 893 işçimiz ve 115 memurumuz emekli oldu. Bu yıl Ocak ayından bu yana 217 işçi arkadaşımız emekli oldu. Emek yoğunluğuyla çalışan bir işletmeyiz. Devamsızlıklar da bunun üstüne eklenince sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi söylemek mümkün. Böyle bir dönemde işçisiyle, sendikasıyla, memuruyla, mühendisiyle ve idaresiyle el ele verip bu kurumu ayakta tutmak, üretimimizi istenilen seviyenin üzerine götürmek üzere bizlere eskisinden çok daha fazla iş düştüğünün takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

'ÇALIŞAN SAYISI 10 YILDA 7 BİN GERİLEDİ'

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise sendika olarak öncelikli hedeflerinin çalışanlar arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesi olduğunu söyledi. Alabaş, "Eşit işe eşit ücret" anlayışını hayata geçirmek istediklerini kaydetti. Alabaş, ülkenin ve kurumun gerçekleri kadar, işçilerin durumunu da bildiklerini, toplu iş sözleşmesinde yer alan taleplerini de bu gerçekler ışığında belirlediklerini vurguladı. Alabaş şöyle konuştu:

"Kurumdaki sıkıntıların kaynağı biz çalışanlar değiliz. İşçi arkadaşlarımız emekli oldu, yerine yeni işçiler alınmadı. Doğal olarak çalışan sayısı azaldıkçı üretim düştü. Son 10 yılda çalışan sayısı 7 bin geriledi. Bu olumsuz tabloyu değiştirmenin birinci şartı işçi açıklarının giderilmesidir."

60 gün sürecek görüşmelerden çıkacak sonucun, 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 dönemini kapsayacağı belirtildi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi TTK'da Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement