200 milyon avro büyüklüğündeki Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Avrupa Yatırım Fonu Başkanı Pier Luigi Gilibert'in katıldığı toplantı ile 12 Mayıs'ta İstanbul'da resmen hayata geçti.
Avrupa Yatırım Fonu, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından yenilikçi, teknoloji odaklı ve hızlı büyüme potansiyeline sahip firmaları desteklemek amacıyla kurulan "Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu" resmen hayata geçti. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu tanıtım toplantısı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti. Avrupa Yatırım Fonu Başkanı Pier Luigi Gilibert, Hazine Müsteşarlığı Genel Müdürü Ali Arslan, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, TSKB CEO'su Suat İnce'nin yanı sıra ülkemizdeki finans, girişimcilik ve yatırım eko sisteminin en önemli isimleri de toplantıya katılım sağladı.
Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu, İstanbul Risk Sermayesi Girişimi'nin (iVCi) devamı niteliğinde Türkiye'nin yeni nesil fonların fonu olma niteliğini taşıyor. 2007'de kurulan İstanbul Risk Sermayesi Girişimi, içlerinde Türkiye'nin en başarılı fonlarının da bulunduğu 10 fona yatırımını tamamladı. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu da güçlü bir inovasyon odağına sahip şekilde sermaye fonlarını desteklerken, erken dönem yatırımlara güç katmaya devam edecek. Fonun danışmanlığını ise Avrupa Yatırım Fonu yapacak.
"HEYECANLI DÖNEMİN BAŞINDAYIZ"
"Fonların fonu bizim çok önem verdiğimiz, girişimcilik eko sistemini tamamlayıcı çok önemli bir unsurdur" diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, " Silikon Vadisi'nde, ABD'nin doğusunda girişimcilere ne sunuluyorsa, nasıl bir eko sistem varsa, biz de onu oluşturmak için yoğun çaba içinde olduk. Türkiye'nin temel sorunlarından bir tanesi, katma değer zincirinde arzuladığımız yerde olmamamız. Yani Türkiye'deki üretim yapısına ve ihracat kompozisyonuna baktığımız zaman, maalesef ağırlıklı olarak yaklaşık 3'de 2'si düşük ve orta altı üretimden bahsediyoruz. Bu üretim ve ihracat yapısıyla yüksek gelir grubuna çıkmamız zor. En temel önceliklerimizden bir tanesi toplam üretimdeki kompozisyonda bilgi yoğun ve üretim yoğun bileşenini güçlendirmek. AR-GE teşviklerimiz var. Bunda hakikaten çok cömertiz. Önemli noktaya geldik. Ama tek başına yetmiyor. Bizim girişimcileri destekleyen fonlara ve girişimcilere destek vermemiz lazım. O nedenle buradayız. Avrupa Yatırım Fonu ile bu çok önemli bir birliktelik. Bu işin içinde Hazine, KOSGEB, TSKB ve birçok bileşen var. Önemli olan durum şu: biz güç birliğine gidiyoruz. Her birimiz bir miktar kaynak koyuyoruz. Şimdi 200 milyon Avro ama 300 milyon Avroya çıkarılabilir. Başlangıç olarak iyi. Hazine olarak biz bu konuya 500 milyon TL kaynak hazırladık. İnanıyoruz ki, bu sürecin sonucunda girişim sermayesi fonları hacmi 2 milyar dolara varır. Dolayısıyla heyecanlı bir dönem başındayız" diye konuştu.
"FONLARIN FONU ÖNEMLİ BİR KONSEPT"
Hazine olarak bugün bu fona 60 milyon avro koyduklarını belirten Şimşek, "Bu çok önemli bir başlangıç. Ben inanıyorum ki burayla sınırlı kalmayacak. Bunlar ufak rakamlar. Başlangıçta inşallah 2 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaşırız. Daha sonra bu hızlı şekilde gelişir. Bizim hedefimiz çok basit. Hükümetimiz, 1'inci nesil reformları devreye soktu. 1'inci nesil reformlarla Türkiye alt orta gelir grubundan üst orta gelir grubuna sıçrama yaptı. Bu önemliydi. Kritik bir sıçramadır. Şimdi 2'nci nesil reformlarla biz Türkiye'yi yüksek gelir grubu ülkeler arasına sokmayı hedefliyoruz. Aslında bu çabaların amacı Türkiye'yi üst gelir grubuna çıkartmak. Bütün paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Fonların fonu önemli bir konsept, çok önemli bir eşik. İnşallah ABD'de olan eko sistemi, Türkiye'de de gerçekleştiririz. Türkiye'de hızlı şekilde inovasyon odaklı, teknoloji odaklı yani gelecek vaat eden başlangıç aşamasındaki firmalara daha güçlü destek imkanı sunacağız" dedi.
"TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİ GÜÇLÜ"
Avrupa Yatırım Fonu Başkanı Pier Luigi Gilibert ise, "Öncellikle iki ana amaçtan bahsedebiliriz. Birincisi KOBİ'leri desteklemek. Bütün KOBİ'iler önemli fakat yenilikçi, yüksek büyüme potansiyeli arz eden KOBİ'lerin özellikle desteklenmesi yoluyla amacımız Türkiye ekonomisinde değer üretmek. İkinci önemli amacımız ise, KOBİ'ler için farklı finansman araçları geliştiriyor olmak ve sadece banka kredilerine bağımlılığını azaltabilmek. Bugün Türk Büyüme İnovasyon Fonu ile 2007'de İstanbul Risk Sermayesi adı altında başlattığımız fonların ikincisinin lansmanını yapıyoruz. Bunu gerçekleştiriyor olmaktan son derece memnunuz.Yatırımcılarımız, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası ilk fonların fonunda Avrupa Yatırım Fonu ve KOSGEB zaten yer almaktaydı. Umuyoruz bugünkü etkinlikle birlikte özellikle özel sektörden yeni yatırımcıların ilgisini kazanmış oluruz. Bu fonların başarılı olmasını umut ediyoruz. Türkiye'deki dinamikler bu başlarının yüksek olma ihtimalini işaret ediyor. Çok güçlü KOBİ sektörü var. Çok yenilikçi anlayış var. Türkiye'nin ekonomisi zaten güçlü. Ayrıca çok iyi teknik üniversiteler var. Başarıyı elde etmemiz için gerekli bütün malzemeler Türkiye'de mevcut" dedi.
Hazine Müsteşarlığı Genel Müdürü Ali Arslan, "Türkiye girişim sermayesi bakımından oldukça büyük bir potansiyele sahiptir. Gerek kişi başına düşen girişim sermayesi yatırımlarının diğer ülkelere nazaran çok düşük olması, gerek bu alanda rekabetçi bir ortamın söz konusu olmaması Türkiye'yi cazip bir pazar haline getirmektedir" açıklamasında bulundu.
KOSGEB Başkanı Recep Biçer, büyüme ve inovasyon potansiyeline sahip, ancak yeterli finansmanı temin etmede sıkıntı yaşayan KOBİ'ler için finansmana erişim mekanizmalarını geliştirmenin her zaman gündemlerinde yer aldığını, İstanbul Risk Sermayesi Girişimi ile yaşanan bu olumlu gelişmelerin bir sonucu olarak yakalanan başarı grafiğini daha yukarıya çekmeyi, Türkiye'de bir girişim sermayesi eko sisteminin gelişmesi yönünde daha da gelişmiş araçlara imza atmayı hedeflediklerini belirterek, bundan sonraki aşamada aralarında yer almayı arzu eden tüm kuruluşlar ile işbirliğinden büyük memnuniyet duyacaklarını ifade etti.
TSKB CEO'su Suat İnce ise, "Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için çalışan bir banka olarak, ekonomik gelişme hedeflerinin gerçekleştirilmesinde, katma değer yaratan yenilikçi sektörlerin büyük payı olduğuna inanıyoruz. TSKB'nin yatırım bankacılığı alanındaki çok yönlü faaliyetleri çerçevesinde teknoloji ve büyüme odaklı firmaların sermaye ile desteklenmesi için gerçekleştirilen bu oluşumun içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz" açıklamasında bulundu.
12 Mayıs 2016 Perşembe günü İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen toplantı kapsamında "Girişim sermayesi yatırımları Türk girişimciler için nasıl bir değer yaratıyor?" ve "Girişim sermayesi yatırımları için bölgesel bir merkez olarak İstanbul" başlıklı iki panel gerçekleşti. Proje partnerlerinin üst düzey temsilcilerinin yanı sıra Pera Capital Partners Yönetici Ortağı Kerim Yalman, Mediterra Capital Partners Yönetici Ortağı Murat Erkurt ve Early Bird Venture Capital Yönetici Ortağı Evren Üçok'un da panelist olduğu toplantı, ülkemizdeki girişimcilik ve yatırım eko sisteminin en önemli isimlerini bir araya getirdi. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu İçin Üst Düzey Zirve - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?