Türkiye Bilişim Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Bilişim Zirvesi

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, internet kullanıcılarının çoğunun bugün 5G'ye ihtiyacının olmadığını belirterek, "Nüfusun farklı kesimlerinin farklı internet ihtiyaçları var. Biz operatörlerin, bu ihtiyaçların tamamına yanıt vermemiz gerekiyor.

04.05.2017 14:55

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, internet kullanıcılarının çoğunun bugün 5G'ye ihtiyacının olmadığını belirterek, "Nüfusun farklı kesimlerinin farklı internet ihtiyaçları var. Biz operatörlerin, bu ihtiyaçların tamamına yanıt vermemiz gerekiyor. Müşterilerin ihtiyacı, erişilebilir fiyatlarla yeterli düzeyde bağlantıya sahip olmak." dedi.

Doany, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen Türkiye Bilişim Zirvesi'ndeki "İşletmeciler Oturumu"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de sabit genişbant internetin yaygınlaştırılmasını çok önemsediklerini, insanların öncelikli tercihinin internete ulaşmak olduğunu söyledi.

Kullanmayı bilmediğinden internetten faydalanamayan pek çok insan olduğuna dikkati çeken Doany, vatandaşlara güvenli interneti öğretmek amacıyla Türk Telekom olarak İnternetle Hayat Kolay projesini hayata geçirdiklerini anlattı.

Kars'ta proje kapsamında internet eğitimi veren gençlerle buluştuğunu ifade eden Doany, "Yaşlı vatandaşlarımıza eğitim veren gençlerden biri, cami çıkışında bile insanlara internet öğrettiğini anlattı ve bu hikayeden çok etkilendim. Beni etkileyen bir başka örnek ise Japonya'dan. 60 yaşında interneti ve yazılımı öğrenen Japon kadın 81 yaşında kodlama da yaparak ilk mobil uygulamayı geliştirdi. Bu her iki hikayeden de anlıyoruz ki pek çok kullanıcının teknoloji ve internet ihtiyacı farklılık gösteriyor." diye konuştu.

Doany, bugün internet kullanıcılarının çoğunun 5G'ye ihtiyacının olmadığını vurgulayarak, nüfusun farklı kesimlerinin farklı internet ihtiyaçlarının bulunduğunu, operatörlerin bunların tamamına yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.

Müşterilerin erişilebilir fiyatlarla yeterli düzeyde bağlantıya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Doany, şöyle devam etti:

"Bugün konuştuğumuz gelecek teknolojilerinin olmazsa olmazı da bu ihtiyacın karşılanması.

Bugün her bir internet kullanıcısının tükettiği data miktarı oldukça yüksek seviyelere çıkmış durumda. Önümüzdeki birkaç sene içinde küresel çapta ortalama mobil internet kullanımının yaklaşık 10 gigabayt seviyelerine yükselmesi bekleniyor, üstelik bu sadece mobil internet. Sabit genişbant internetteki data kullanımına baktığımızda ise bu rakamın 2-3 katına kadar çıkacağını görüyoruz."

Doany, Türkiye'de sabit internet penetrasyonunun halen yüzde 47 seviyelerinde olduğunu, bu oranı yüzde 65-70 seviyelerine çıkarmanın özellikle ekonomiye olumlu etkileyeceğini belirterek, çalışmalarını bu doğrultuda yürüttüklerini anlattı.

"İnternetten daha fazla insanın faydalanmasını hedefliyoruz"

Hanelerin internet penetrasyonunu artırmanın insanların hayatına daha iyi dokunmak anlamına geldiğine dikkati çeken Doany, bu sebeple eğitim, sağlık ve iş konularında internetten daha fazla insanın faydalanmasını hedeflediklerini söyledi.

Doany, Ar-Ge alanındaki yatırımların öncelikle 3G ihalesi sonrasındaki dönemde gündeme geldiğini hatırlatarak, Türk Telekom olarak o dönem Argela şirketini satın aldıklarını ve Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeye başladıklarını ifade etti.

Argela'nın Netaş ve Aselsan ile Türkiye'nin ilk yerli baz istasyonu projesi ULAK'ı geliştirmek için konsorsiyuma dahil olarak yerli Ar-Ge anlamında çok önemli bir adım attığına dikkati çeken Doany, "ULAK projesi Argela için de önemli bir dönüm noktası oldu. Türk Telekom olarak 5G çağında, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında uzmanlaşan iştiraklerimizi daha da güçlendireceğiz. Bu noktada Ar-Ge faaliyetlerine odaklanan iştiraklerimizin küresel çapta da kendilerini ispat etmeleri için daima arkalarındayız." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Bilişim Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement