Türkiye Startup Platformu kuruluyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Startup Platformu kuruluyor

Türkiye Startup Platformu kuruluyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Google.org'un desteğiyle, Türkiye startup ekosistemini güçlendirecek ve Türkiye'nin "startup gücü"nü tek bir çatı altında toplayacak Türkiye Startup Platformu'nu hayata geçiriyor.

01.07.2022 11:13  Güncelleme: 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Google.org'un desteğiyle, Türkiye startup ekosistemini güçlendirecek ve Türkiye'nin "startup gücü"nü tek bir çatı altında toplayacak Türkiye Startup Platformu'nu hayata geçiriyor.

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, Platform, Türkiye'de faaliyet gösteren startupları kayıt altına alarak, gelişimlerini izleyecek ve görünürlüklerini artırarak, onları yatırımcılar ve müşterilerle buluşturacak.

Hazırlanacak internet uygulaması üzerinden erişilecek platformda startuplar, ekiplerini beyan edebilecek, ürün ve hizmetlerini sergileyebilecek, ticarileşme ve büyüme yolunda ihtiyaç duydukları yatırım, müşteri, eğitim ve mentorluk hizmetlerini platform çatısı altında sunulacak hizmetlerden karşılayabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'yi teknoloji odaklı girişimcilerin merkezi haline getirmek için yeni bir projeye başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemiz startuplarını kayıt altına alacak, gelişimlerini izleyecek ve desteğe ihtiyaç duyduklarında yanlarında olacağız. Bir tırtıl, kelebeğe dönüşürken nasıl kozaya ihtiyaç duyuyorsa, startuplar büyük işletmelere dönüşürken bu platform onların kozası olacak. Her bir fikri ayrı bir kozaya alacak, bu kozada onları ticari hayata hazırlayacak ve ardından yuvadan ayrılarak her birinin dev işletmelere dönüşmelerini dileyeceğiz. Yeni fikirleri hayata geçirecek ve bunları ticarileştirerek hep birlikte yeni zenginlik kaynakları, istihdam alanları oluşturacağız. Türkiye Startup Platformu ile ülkemizdeki girişimcilik ekosistemini daha da güçlendireceğiz. Startuplar konusunda faaliyet gösteren tüm kuruluş, girişim ve uzmanların bu projeye katkı vermelerini, etkin katılımlarını bekliyorum."

Fikirlerin hayata geçirilmesinde yatırımcıların çok önemli payı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu projede portföy yönetim, girişim sermayesi ve yatırım şirketleri ile fonlar, finans kuruluşları ve büyük işletmelere de önemli hizmetler sağlanacak. Startup ekosisteminin buluşma noktası olacak Türkiye Startup Platformu'nu, Ocak 2023'te tüm tarafların kullanımına açacağız." ifadelerine yer verdi.

500 bin dolarlık kaynak desteği

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu da ülkenin genç nüfus ve girişimcilik kültürü sayesinde her geçen gün teknoloji ve inovasyon odaklı girişimlerin sayısının arttığını belirterek, "Ülkemiz bu alanda çok büyük bir potansiyele sahip. Türkiye'den çıkan startuplar dünyada da görünür oluyor, yatırım alıyor. Dünyada indirilen oyunların yüzde 9'u Türkiye'deki oyun üreten firmalara ait." değerlendirmesinde bulundu.

Keteloğlu, TOBB'un öncülüğünde de bu ekosisteme katkı sağlamanın mutluluğu içinde olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Teknoloji girişimciliğinin tüm aktörlerini kapsayacak Türkiye Startup Platformu'nun hayata geçmesi için Google.org aracılığıyla 500 bin dolarlık kaynak desteğinde bulunduk. Ülkemizde teknoloji ve inovasyon odaklı girişimlere, eğitim ve mentorluk desteği verilmesi ve bu girişimlerin yatırımcı ve sanayicilerle bir araya getirilmesi amacıyla hayata geçirilen Türkiye Startup Platformu bu alanda önemli bir kolaylaştırıcı olacak."

Google'ın Türkiye'de faaliyet gösterdiği 15 yılı aşkın sürede Türkiye'deki girişim ekosistemine sağladığı katkılara değinen Keteloğlu, bireylerin, özellikle de gençlerin, teknoloji ürün ve hizmetlere adaptasyonu anlamında kamu ve sivil toplumdaki iş ortaklarıyla birlikte önemli birçok projeye imza attıklarını belirtti.

Projenin ilk ayağında politika önerileri ve eylem planı hazırlanacak

Projenin ilk kısmında startupların eğitim ve mentorluk ihtiyaçları belirlenecek ve ekosistemde yer alan paydaşlar ile bir araya gelinerek, startupların gelişmesinin önündeki engeller tespit edilecek. Startupları destekleyecek politika önerileri ve eylem planı oluşturularak kamu kurumları ile paylaşılacak. Eylem planının ardından, platform Ocak 2023'te startupların erişimine açılacak.

Startuplar, yatırımcılar, müşteriler, teknik ekipler, inovasyon ve hızlandırma programları ve eğitim ile mentorluk hizmetleri de dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları birçok imkanı platform aracılığı ile karşılayabilecek. Startuplar ayrıca platform çatısı altında oluşturulacak metaverse buluşma noktası ile birbirleriyle iletişim kurabilecek ve fikir alışverişinde bulunabilecekler. İlave olarak projede yeni nesil topluluk yönetim araçlarıyla bir startup topluluğu oluşturulması planlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Startup Platformu kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli
    10:00 Palandöken: Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemeli

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesi uyarısını yaparak, "İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın" dedi.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı
    09:48 Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. Yılını Kutladı

    Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 40. yılını hizmet binasında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin'in konuk olduğu etkinlikte, Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. GAİB ailesi, kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Birlik, 17 bini aşkın üyesiyle 190'dan fazla ülkeye ihracat yapmaktadır.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:36 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde örtü altı sebze ürünlerinde önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden destek beklediğini ve pazarlama sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:07 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde yapılan sebze seracılığında bayram sonrası önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, seracılığın ülkede hızla geliştiğini ve sebze üretiminin yoğun olduğu illerde çiftçilerin pazarlama sorunu yaşadığını ifade etti. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement