Türkiye Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Olacak

Türkiye Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Olacak

2013'te 17 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi bekleniyor.

05.09.2012 12:10

İntegral Menkul Değerler, Avrupa'daki yapısal reformların hayata geçirilmesi, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması ve bölgesel risklerin azalması ile birlikte ülkeye yabancı sermaye girişinde artış beklediğini açıkladı. İntegral Menkul Değerler Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Kadir Cenk Ulukartal, yılsonunda başta içecek, tütün imalatı ile inşaat başta olmak üzere 14 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen doğrudan yabancı sermaye girişinin, 2013'te 17 milyar dolara çıkabileceğini söyledi. Önümüzdeki yıl yabancı sermayenin gözde sektörlerinin ise aracı kurum, inşaat ve gayrimenkul kiralama olması bekleniyor.

İntegral Menkul Değerler Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Kadir Cenk Ulukartal, 2012 yılının son döneminde ve 2013 yılında Türkiye'ye yabancı sermaye girişinde önemli oranda artış beklentisi içinde olduklarını belirtti.

İntegral Menkul Değerler tarafından yapılan analize göre, Türkiye'nin ekonomik durumunda haziran ayından bu yana görülen toparlanma etkilerinin, son zamanlarda Euro Bölgesi'nde görülen ekonomik önlemlerden olumlu etkilendiği ve Merkez Bankası'nın TL'yi değerleme politikasından bir süre taviz verebileceğinin gözükmekte olduğuna dikkat çekildi. Analizde, özellikle hükümet tarafından büyümeyi ve cari açığı desteklemek adına gevşeme politikalarına gidilmesi gerektiği şeklinde öneriler alan Merkez Bankası'nın, yükselen enerji fiyatları ve enflasyon karşısında ekonomiyi koruma adına tekrar TL'yi değerlemeye gidebileceği ifade edildi. Diğer taraftan, Jackson Hole toplantısında bir kısım parasal genişlemeye gidebileceği sinyalini veren ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin, eylüldeki FOMC toplantısında bu dediğini gerçekleştirirse, Türkiye'nin bundan olumlu etkilenebileceğine de dikkat çekildi.

İntegral Menkul Değerler Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Kadir Cenk Ulukartal, "Tüm bu verilerin ışığında genel olarak bakıldığında, Merkez Bankası'nın para politikasının başarısı ve Türkiye'nin 'etkin büyüme potansiyeli' sayesinde önümüzdeki dönemde cari açığın daha da daralabileceğini söyleyebiliriz" dedi. Ulukartal, sene sonuna doğru not artırımı olasılıklarının artabileceğini ve bu bağlamda önümüzdeki yıl Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlara sahne olabileceğini belirtti.

Kadir Cenk Ulukartal şu noktaların altını çizdi: "Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye girişi, Avrupa'daki yapısal reformların hayata geçirilmesi, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkması ve bölgesel risklerin azalması ile tekrardan ivme kazanacağını düşünüyoruz. Özellikle Avrupa Birliği (AB) doğrudan yabancı sermaye girişi ocak–haziran döneminde yüzde 21 azalmıştır ve beklentimiz 2013 yılında bölgeden gelen yatırımının tekrardan yükselişe geçeceği yönündedir. 2012 yıl sonu doğrudan sermaye girişi tahminimiz 14 milyar dolar; 2013 yılı için doğrudan yabancı sermaye girişi beklentimiz ise 17 milyar dolar seviyesindedir. 2013 yılında beklentimiz mali aracı kuruluşların faaliyetlerine, inşaat sektörü, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetlerine olan doğrudan yatırım girişlerinin (sermaye girişi) artış göstereceği yönündedir."

İçecek ve tütün imalatına ilgi arttı

İntegral Menkul Değerler'in analizinde şu ifadelere yer verildi: Ocak-Haziran 2012 döneminde net doğrudan uluslararası yatırım girişi (fiili giriş), 8.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiş bulunuyor. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi ise 2012 yılının ilk altı ayında toplam 6.6 milyar dolara ulaştı. Doğrudan yatırım girişleri kaleminde geçen senenin ilk 6 ayında mali aracı kuruluşların faaliyetlerine olan yatırımın 4.8 milyar dolardan 2012 Ocak-Haziran döneminde 715 milyon dolar seviyesine gerilemiş olması dikkat çekiyor. Bu düşüş, mevcut ekonomik durumda (Euro Bölgesi kaynaklı kriz) normal karşılanmaktadır. Mali sektöre yapılan yatırımlarda düşüş üzücü olsa da 2012'de imalat sektörüne olan ve özellikle içecek-tütün imalatı sektörlerine yapılan yatırımın geçen sene 652 milyon dolardan bu sene 3.1 milyar dolar seviyesine yükselmesi sevindiricidir. Uluslararası doğrudan sermaye girişi 2012 Ocak-Haziran döneminde geçen senenin ayını dönemine göre yüzde 10 civarında gerilemiştir. (2011 Ocak-Haziran: 7.3 milyar dolar; 2012 Ocak-Haziran: 6.6 milyar Dolar)

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Türkiye Yabancı Yatırımcıların Gözdesi Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement