Tusiad ve Deik Çin ile İş Yapmayı Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Tusiad ve Deik Çin ile İş Yapmayı Değerlendirdi

Tusiad ve Deik Çin ile İş Yapmayı Değerlendirdi

Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından "Çin'i Anlamak & Çin ile İş Yapmak" başlığıyla düzenlenen bir konferansla Çin ile ticaret yapma konusunu ele alındı.

11.09.2012 17:07

Türkiye Sanayici İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından "Çin'i Anlamak & Çin ile İş Yapmak" başlığıyla düzenlenen bir konferansla Çin ile ticaret yapma konusunu ele alındı. Konferansın açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Çin'in günümüz küresel ekonomisinde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük ihracatçısı ve en hızlı yükselen pazarı olduğunun altını çizerek, Çin'in 1.5 milyara yakın ve giderek zenginleşen nüfusu ile önemini artırdığını ve dünya ülkeleri üzerindeki etkinlik alanını genişlettiğini vurguladı.

TÜRKİYE ÇİN'E EN YAKIN AVRUPA ÜLKESİ

Boyner, 1980'lerden günümüze ortalama yüzde 10.2'lik büyüme oranı kaydeden Çin'in, 3.2 trilyon dolar ile en büyük döviz rezervine sahip ülke konumunda olduğunu ifade ederek, "Ancak, küresel krizin ardından ihracata dayalı gelişim modelinden daha dengeli ve iç tüketimi artırmayı hedefleyen bir ekonomik modele geçiş yapmaktadır" dedi. Türkiye'nin Avrupa standartları ile Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olarak, sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, yaratıcılık, pragmatizm ve kültürel açıklık anlamında da bugün Çin'e en yakın Avrupa ülkesi" konumunda olduğunu söyleyen Boyner, "Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilere baktığımızda ise, 2011 yılında 24 milyar doları aşan ticaret hacmiyle Çin'in ülkemizin en önemli ticaret ortaklarından biri haline geldiğini görmekteyiz. Buna karşın, ticari ilişkilerimizdeki 1'e 8'e varan dengesizlik ve Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı Çin ile olan ilişkilerde temel sorunu teşkil etmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için, Çinli firmaların ülkemizde enerji, otomotiv, turizm, madencilik, makine, IT gibi sektörlerde doğrudan yatırım yapmalarını arzu etmekte, böylece dengesizliğin her iki taraf açısından yarar sağlayacak şekilde düzeltilebileceğine inanmaktayız. Türk ve Çinli şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da bu gelişime ivme kazandıracağını düşünüyoruz" diye konuştu.

ÖNEMLİ ENGELLERDEN BİRİ VİZE

"Çin, 'ekonomik kriz' kelimesinin son karakterini kullanarak 'fırsat' kelimesini türeten bir mantığa sahiptir" diyen Boyner, Türkiye ile Çin arasındaki iktisadi ilişkilerin önündeki önemli engellerden birinin vize konusu olduğunu vurguladı. Boyner, "Çin ile iktisadi ilişkilerimizin önemi aşikar. Ancak iş dünyamızın makul süreler içerisinde ve uzun dönemli, çok girişli Çin ticari vizesi alamaması iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin önünde ciddi bir engel oluşturmakta, Çin'le mevcut iş ilişkilerini geliştirmek ya da yeni iş ilişkileri kurmayı planlayan iş insanlarımızı oldukça olumsuz etkilemektedir. Türkiye ve Çin arasındaki işbirliğinin daha üst seviyeye ulaşması, ikili

ticaret ve yatırım ilişkilerinin ivme kazanması açısından uzun dönemli, çok girişli ticari vizelerin önemli bir katalizör görevi göreceğini düşünmekteyiz. İki ülke arasındaki etkileşimin önündeki en önemli engellerinden biri olan bu soruna daha yapısal ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak amacıyla gerek Türk makamlarına gerekse Sayın Büyükelçi Gong Xiaosheng de dahil olmak üzere Çin makamlarına bu konudaki düşüncelerimizi mektup kanalıyla ilettik. Bu aşamada, TÜSİAD olarak, her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ve elimizden gelen desteği vermekten memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz" dedi.

DG-TT(HE) - İstanbul/ Beşiktas

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tusiad ve Deik Çin ile İş Yapmayı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement