Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

"Tohumlar kar örtüsü altında kalmadığı için zayıf çıkmış, kuraklık nedeniyle de yer yer bozulmuş ve yeterli gelişimi gösterememiştir" "Bundan sonra mevsim normallerine yakın yağış olsa bile geçen yılın rekoltesine ulaşmak mümkün olmayacak"

22.02.2014 12:59

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, buğday tohumlarının kar örtüsü altında kalmadığı için zayıf çıktığını ve yeterli gelişimi gösteremediğini belirterek, "Bundan sonra mevsim normallerine yakın yağış olsa bile geçen yılın rekoltesine ulaşmak mümkün olmayacaktır. Bu konuda düşüş kaçınılmazdır" dedi.

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, önceki haftalarda yağışlı havanın görüldüğünü ancak kuraklık riskinin halen sürdüğünü anlattı. Dönem itibariyle, kuraklıktan en fazla tahıl ürünlerinin etkilenebileceğini belirten Yetkin, bunların başında da buğdayın yer aldığını kaydetti.

Bir çok bölgede filizlenmenin gereken düzeyde olmadığını ifade eden Yetkin, "Tohum kar örtüsü altında kalmadığı için zayıf çıkmış, kuraklık nedeniyle de yer yer bozulmuş ve yeterli gelişimi gösterememiştir. Bundan sonra mevsim normallerine yakın yağış olsa bile geçen yılın rekoltesine ulaşmak mümkün olmayacak. Bu konuda düşüş kaçınılmazdır" diye konuştu.

Su kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle, sulama sistemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çeken Yetkin, "Türkiye'nin yeniden sıcak havanın etkisine girmesi bekleniyor. Salma sulama sisteminden kesinlikle vazgeçilmesi lazım. Buna ilaveten damlama sulama sistemine ağırlık verilmeli. Su kaynaklarının daha etkin kullanılması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yağışların yeterli miktarda olmaması durumunda, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) önlem alması gerektiğini vurgulayan Yetkin, "Dileriz ki buğday üretimi kendi ihtiyacımızı karşılayacak olan seviyenin altına düşmez. Düşse de gerekli müdahalenin özel sektör eliyle değil, TMO eliyle yapılması gerekiyor. Yoksa daha önce olduğu gibi spekülatif olaylar yeniden yaşanabilir" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement