Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

"Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına dair tasarı yasalaşırsa, 25 dekarın altındaki zeytinlik alanları, maden, petrol, doğalgaz arama, işletme faaliyetleri başta olmak üzere hemen her türlü yatırıma açık hale gelecek"

11.07.2014 13:29

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'da değişiklik öngören tasarının yasalaşması halinde, 25 dekarın altındaki zeytinlik alanlarının, maden, petrol, doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri başta olmak üzere her türlü yatırıma açık hale geleceğini ileri sürdü.

Yetkin, yazılı açıklamasında, TBMM gündeminde bulunan söz konusu tasarının zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından önemli zararlara yol açabilecek hükümler taşıdığını savundu.

Tasarının, 25 dekarın altındaki işletmeleri zeytinlik arazi olarak kabul etmediğini, zeytinliklerin büyük bölümünü korumasız bıraktığını öne süren Yetkin, "Tasarı kanunlaşırsa bu hükme dayanarak büyüklüğü 25 dekarın altında olan zeytinlik alanları maden, petrol, doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri başta olmak üzere hemen her türlü yatırıma açık hale gelecek" ifadesini kullandı.

Yetkin, zeytinciliğin son yıllarda teşvik edilen tarımsal üretim dallarından biri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde özellikle kurak, engebeli ve verimsiz topraklarda çok az masraf ve emekle birçok tarım ürününden daha fazla gelir getiren, tarımsal sanayi işletmelerine adeta can veren zeytinciliğimize yöneltilen darbenin gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz. Eğer sorun maden gelirlerini artırmaksa, zeytin ve zeytinyağı da en az o topraklar üzerine kurulacak madencilik işletmeleri kadar verimli ve karlı üretim alanlarıdır. Türkiye halen dünya zeytin üretiminin yüzde 10'unu, zeytinyağı üretiminin ise yüzde 6'sını karşılamaktadır. Zeytin ve zeytinyağı olarak 1,5 milyar doların üzerinde kazanç sağlamaktadır. Geçen yıl salt zeytinyağı ihracatından 300 milyon dolara yakın gelir elde etmiş bulunmaktadır. TZD olarak tüm milletvekillerini tasarıya karşı çıkmaya ve dönüşü mümkün olmayacak bu hatadan vakit geç olmadan dönmeye çağırıyoruz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement