Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, peynir ihracatının devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye gibi potansiyeli olan bir ülkenin peynir ihracatını milyar dolarlara çıkarması hiç de zor değil." ifadesini kullandı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 193 çeşit peyniri bulunan Türkiye'nin bu çeşitliliğe rağmen dünyada 25,6 milyar dolarlık ihracattan sadece 150 milyon dolarlık pay alabildiğini bildirdi.
Almanya'nın çeşidi az olmasına rağmen peynir ihracatında birinci sırada yer aldığına işaret eden Bayraktar, Hollanda'nın 2'nci, Fransa'nın 3'üncü, Türkiye'nin ise 22'nci sırada bulunduğunu belirtti.
Bayraktar, üretimde ise Türkiye'nin geçen yıl 661 bin tonla ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya ve Brezilya'nın ardından 8. sırada yer aldığına dikkati çekti.
Türkiye'de sanayi dışı peynir üretiminin de çok yaygın olduğunu belirten Bayraktar, verilerin bu üretimi içermediğini, bu da dahil edildiğinde peynir üretiminin 1,3 milyon tona ulaştığını bildirdi.
Bayraktar, Türkiye'nin geçen yıl peynir ihracatının üçte birini Irak'a, dörtte birini Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Peynirimizin tanıtımını yapamıyoruz. Yurt dışındaki vatandaşlarımıza dahi peynirimizi yediremiyoruz. 3 milyondan fazla Türk'ün yaşadığı, 3,7 milyar dolarlık peynir ithal eden Almanya'ya ihracat tutarımız sadece 355 bin dolar. Yüzbinlerce Türk'ün yaşadığı Fransa'ya, Belçika'ya, Hollanda'ya ihracatımız yok gibi." ifadesini kullandı.
Mevcut pazarlardaki payın artırılmasına yönelik çalışma yapılması gerektiğini belirten Bayraktar, bu konuda üreticiler, sanayiciler, ihracatçılar, kamu, üniversiteler başta olmak üzere sektörün bütün taraflarının iş birliği yapmasını istedi.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ülkemiz inek sütü üretiminde dünyada 10'uncu, koyun sütü üretiminde Çin'in ardından 2'nci, keçi sütü üretiminde 8'inci, manda sütü üretiminde 9'uncu sırada. 18 milyon tonun üzerinde süt üretiyoruz. Süt üretimi daha da artacak. Önümüzdeki yıllarda 25 milyon tona kadar çıkacak. Bu sütün değerlendirilmesi gerekiyor. Bu sütü peynir haline getirerek katma değerini artırmalı ve ihraç etmeliyiz. Üretilen sütün büyük bölümünü peynir gibi katma değeri yüksek ürüne dönüştürüp ihraç edebilirsek, ülke ekonomisine çok daha büyük katkıda bulunuruz. Peynir ihracatı devlet politikası haline getirilmeli. Türkiye gibi büyük potansiyeli olan bir ülkenin peynirde ihracatını milyar dolarlara çıkarması hiç de zor değil."
Son Dakika › Ekonomi › Tzob'dan 'Peynir' Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?