Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013 yılında istihdamın yüzde 23,6'sını karşılayan tarımın, Türkiye genelinde işsizliği yüzde 12'den yüzde 9,7'ye düşürerek tek hanede kalmasını sağladığını bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarımın istihdamdaki payına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye işgücü piyasasında hala çok önemli bir ağırlığı olan tarımın sağladığı istihdamla işsizliğin azalmasında önemli etkenlerden biri olduğunu kaydetti. 2012-2013 döneminde işsizliğin 229 bin kişi artarak 2 milyon 518 bin kişiden 2 milyon 747 bin kişiye, oransal olarak da yüzde 9,2'den yüzde 9,7'ye yükseldiğini bildiren Bayraktar, bu dönemde istihdamın yarıya yakınını karşılayan hizmetler sektöründe 507 bin, sanayi ve inşaatın tamamında 277 bin istihdam artışı görüldüğünü, tarımdaki istihdamın 82 bin kişi azaldığını belirtti.
Tarımdaki istihdamın, işsizliği önlediğini ancak Türkiye ekonomisi geliştikçe tarımdaki istihdamın azalacağını ifade eden Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Gelecekte gelişmiş ülkelerdeki gibi tarımdaki istihdam yüzde 5'lerin altına inecektir. Türkiye'nin, bunun önlemlerini almalı, kırsalda kalkınmayı sağlamalıdır. Tarımda verimliliği, karlılığı artırmak için yapısal sorunların çözülmesi, bunun yanı sıra kırsalda, başta tarım kaynaklı olmak üzere sanayileşme, kalkınmanın sağlanması bir zarurettir. Böyl olması durumunda, insanlar bulunduğu yerde doyacak, kentlere kontrolsüz göç yaşanmayacak, ekonomide istikrarsızlık görülmeyecek."
Bayraktar, ayrıca istatistiki bölgeler itibarıyla en büyük tarım istihdamının 482 bin kişiyle Manisa merkezli TR33, 478 bin kişiyle Aydın merkezli TR32, 451 bin kişiyle Trabzon merkezli TR90 bölgelerinde, en az tarım istihdamının ise 27 bin kişiyle İstanbul (TR10), 46 bin kişiyle Mardin merkezli TRC3 ve 77 bin kişiyle Ankara (TR51) bölgelerinde görüldüğünü bildirdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?